Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam Europegas sekwencyjny w BMW e36. Problem polega na tym że późno przeskakuje mi z benzyny na gaz. Napoczątku myślałem że to przez mrozy które ostatnio były ale dzisiaj z ciekawości pojechałem sie przejechać i musiałem zrobić aż 14km żeby przeskoczyło na gaz na polu temperatura była w okolicy -3 stopni. Wskaźnik pokazywał że silnik jest zagrzany już po przejechaniu 3km. Rozumiem że są mrozy i trzeba dłużej czekać żeby sie przełączył na gaz ale chyba nie aż tyle... Co gorsze jak się dzisiaj przełączył na gaz po 14km to na gazie przejechałem góra 3km i spowrotem dioda od gazu migała co oznaczało że znowu jechałem na benzynie... Ktoś wie jaka jest przyczyna ? Z góry wielkie dzięki
Opublikowano

Jaka temperaturę masz ustawiona na przełączanie benzyna/gaz?

To że sterownik spowrotem przełącza się z gazu na benzyne może świadczyc chociażby za niskim ciśnieniem gazu spowodowanym zapchanym filtrem fazy ciekłej. Kiedy zmieniałeś filtry gazu?

Opublikowano

być może od mrozów szaleje coś instalka, bo źle ustawiona jest korekcja po temperaturze

najlepiej podjedź do gazownika i niech sprawdzi

być może coś z reduktorem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
prawdopodobnie padł czujnik temperatury płynu wkęcony jest on w parownik.
PRZEDNI NAPĘD JEST DLA DZIEWCZYNEK
Opublikowano

Jeśli dawno nie wymieniałeś filtrów fazy ciekłej i lotnej to wymień.

U mnie były identyczne objawy, po wymianie filtrów problem znikną, (dodam iż filtr fazy ciekłej był w opłakanym stanie, cały czarny z kawałkami brudów jakby popiołu z papierosów)

Opublikowano
Mialem to samo,zapowietrzyl sie uklad chlodzenia i takie cuda sie robily.Jak silnik zlapie temp sprawdz czy reduktor i przewody z ciecza do jego ogrzewania sa cieple.