Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Udając się na standardową wymianę oleju w serwisie chcą zrobić mi następujące rzeczy oraz życzą sobie za to prawie 1500 zł.

Proszę o opinie co do zasadności wymiany oraz sprawdzenia poszczególnych elementów. Zwłaszcza kolektora ssącego.

BMW E90 320D 2005, Przebieg 124.000

zakres naprawy :

1. wymiana oleju w silniku z inspekcja

2. wymiana separatora oleju

3. kontrola kolektora ssącego

4. kontrola stanu filtra powietrza w cenie spr. kolektora

części :

1. olej castrol 5,5 l

2. filtr oleju

3. separator oleju

4. ew. filtr powietrza

Podobno mając wadliwy kolektor ssący można ubić silnik. Dodam jeszcze że w ostatnim czasie bardzo wzrosło mi spalanie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam,

Udając się na standardową wymianę oleju w serwisie chcą zrobić mi następujące rzeczy oraz życzą sobie za to prawie 1500 zł.

Proszę o opinie co do zasadności wymiany oraz sprawdzenia poszczególnych elementów. Zwłaszcza kolektora ssącego.

BMW E90 320D 2005, Przebieg 124.000

zakres naprawy :

1. wymiana oleju w silniku z inspekcja

2. wymiana separatora oleju

3. kontrola kolektora ssącego

4. kontrola stanu filtra powietrza w cenie spr. kolektora

części :

1. olej castrol 5,5 l

2. filtr oleju

3. separator oleju

4. ew. filtr powietrza

Podobno mając wadliwy kolektor ssący można ubić silnik. Dodam jeszcze że w ostatnim czasie bardzo wzrosło mi spalanie.

Pozdrawiam

1. filtr oleju 35 PLN

2. Separator oleju - odma 170 PLN

3. olej 200-250

4. inspekcja/przegląd w ASO BMW - ok 260 PLN

Chyba troche jednak za dużo. Jeśli nie masz auta na gwarancji to jak najdalej od ASO z tak prostymi czynnościami serwisowymi.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zarejestrowani
Opublikowano

Ja się wypowiem, bo wczoraj mialem przeglad:)

52tys przebiegu wymienili :

Olej, odme, filtr oleju, kasowanie inspekcji, wymiana mikrofiltra klimatyzacji, regulacja swiatel , mycie i odkurzanie autka.

I teraz ceny :

Wrocław Inchape BMW chcieli 1890zł za całość

ASO BMW Goerlitz ( mam blisko - 60km) - szałowe 270 EUR z Vatem

Jak myślicie gdzie zrobiłem przegląd??

Mało tego ,gebelsy zaproponowealimi ciasto i herbate oraz jazde testowa x1 23d co by mi czasszybciej minal;)

Polskieserwisy omijamszerokim lukiemi leje na nich cieplym zlotym:)

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Olej, odme, filtr oleju, kasowanie inspekcji, wymiana mikrofiltra klimatyzacji, regulacja swiatel , mycie i odkurzanie autka.

Jak często ( przeciętnie co ile km ) wymienia się odmę ? Wg wskazań komputera ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Zajrzałem sobie do książki serwisowej z niemiec. Nie ma tam nic o wymianie odmy aż do 150kkm - do kiedy mój samochód był serwisowany w DE. O ile wiem komputer odmy nie wskazuje. Parę tygodni temu zajrzałem sobie do odmy przy okazji wymiany filtra powietrza. Mam separator oleju a nie filterek (podobno w starszych silnikach był filtr i się zapychał), wszystko czyściutkie, więc nie wymieniałem - bo tam nie ma się co psuć.

W odmie jest chyba - zaznaczam - chyba jakiś zaworek. Może ktoś przerabiał temat i mnie poprawi?

Pozdrowienia od lenia
Opublikowano

Zajrzałem sobie do książki serwisowej z niemiec. Nie ma tam nic o wymianie odmy aż do 150kkm - do kiedy mój samochód był serwisowany w DE. O ile wiem komputer odmy nie wskazuje. Parę tygodni temu zajrzałem sobie do odmy przy okazji wymiany filtra powietrza. Mam separator oleju a nie filterek (podobno w starszych silnikach był filtr i się zapychał), wszystko czyściutkie, więc nie wymieniałem - bo tam nie ma się co psuć.

W odmie jest chyba - zaznaczam - chyba jakiś zaworek. Może ktoś przerabiał temat i mnie poprawi?

O kolega z Lublina :)

Filtr odmy wymienia się co 2-gą wymianę oleju - tak wyczytałem na forum..

Ja co prawda ją przy wym. oleju przeczyściłem i też jest ok.

Pzdr.

Opublikowano

I teraz ceny :

Mało tego ,gebelsy zaproponowealimi ciasto i herbate oraz jazde testowa x1 23d co by mi czasszybciej minal;)

Gdybym mieszkał bliżej zachodnich sąsiadów postąpiłbym tak samo :cool2:

I dziwić się, że nasze polskie ASO są jakie są..

Masakra.

Pzdr.

Opublikowano

eXiDe, dzięki za info z tą odmą. A co do polskich ASO to niestety muszę się zgodzić .

Pozdrawiam

Opublikowano

Pozdrawiam

ASO raczej tego nie robią, chyba, ze Mistrz serwisu rozgarnięty. Warto wymienić co 3 wymiane oleju

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

I teraz ceny :

Gdybym mieszkał bliżej zachodnich sąsiadów postąpiłbym tak samo :cool2:

I dziwić się, że nasze polskie ASO są jakie są..

Masakra.

Pzdr.

Też chętnie serwisowałbym się u Gebelsów :) np. dzisiaj za montaż nakładek aluminiowych performance na pedały o wartości 400zł w ASO krzykneli mi 500zł ! Czyli o 100 więcej niż kosztują nakładki, w instrukcji serwisowej jest napisane że mają na to jedną godzinę, muszą wywiercić 12 dziurek, BARDZO DROGIE 12 dziurek ;) pozdrawiam

P.S. A co do niemiec, jak to jest że komplet kół w polskim ASO kosztuje 14000zł a ten sam zestaw u niemieckiego dealera 9600zł...

Opublikowano
A może faktycznie warto by było porozmawiać z bmw i wynegocjować zniżkę u dealerów dla klubowiczów bmw klubu :)

oraz

Trzeba by wysmarować jakieś pismo do BMW Polska i nagłośnić sprawę.

pewnie nasze ASO bardzo sie tym przejmie :D :D w W-wie czekasz na wjazd do ASO od 1 do 3 tygodni , wiec chyba nie zalezy im na konkurencyjnych cenach bo klientow maja az za duzooooo....

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jestem swieżo po wymianie oleju w M-CARSie (którego bardzo polecam) więc postanowilem trochę zamieszać w tym temacie :norty: i nie zgodzić się że wszystkie ASO/Serwisy są drogie.

Tylko trzeba odpowiednio wybrać serwis i pogadać z serwisantem o max rabatach.

Fakt faktem że nie pierwszy przegląd w tym salonie robię więc rabaty dostaje.

Otóż zrobiłem w swoim samochodzie:

-serwis olejowy + przeglądnięcie auta

-filtr oleju

-olej 6 litrów

-kasowanie inspekcji

+ wpis w książce bezcenny :D

całość wyszła dokładnie 659.12 brutto

wydaje mi się że wartobyło.

Od początku moje auto serwisowane jest tylko w ASO więc inna opcja nie wchodziłaby i tak w grę.

Dodam tylko że w innym serwisie po rabacie powiedzieli mi za to samo 1100zł a 1600 normalnie :duh:

Dowiedziałem się też że w niektórych modelach nie wymienia się separatora oleju więc żeby was nie naciągali w tych innych serwisach :nienie:

Chodzi o jakiś okres od którego są montowane już nie wymagające rutynowej wymiany

Edytowane przez klagosz
Opublikowano

Bardzo dobra cena :cool2:

Ale sam widzisz, że różnice kolosalne :roll: 1600zł :duh: :mad2: za to samo.. nieźle.

Pzdr.

Opublikowano

Ale sam widzisz, że różnice kolosalne :roll: 1600zł :duh: :mad2: za to samo.. nieźle.

.

No dokładnie tyle :mad2:

• 3 lata później...
Opublikowano

Mam FV z seriwsu ( 320d 163km serwisowane w polsce w serwisie bmw od 109-148tys km)

Na fakturach co przeglad widnieja wpisy:

-serwis olejowy, olej filtr....itd (pytanie, czy opis serwis olejowy moze znaczyc, ze odma byl wymieniana ??), czy polskie serwisy wymianiaja odme w ramach serwisowania auta ?

Konkretnie serwis bmw w RZeszowie (Swilcza) - moze macie jakies opinie na jego temat (zle lub pozytywne)

Opublikowano

Masakra z tymi cenami, :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

Ja ostatnio wymieniałem olej(castrol edge 0W30)+filtr,filtr paliwa,filtr powietrza,mikrofiltr oraz ogólny przegląd autka -inspekcje to sobie sam kasuje :cool2: :mrgreen: choć za to kasy niechca :D :cool2: i calosc się zamknela w 600pln,dodam ze wszystkie filtry manna :cool2:

Oczywiście nie w ASO tylko w Eurowarsztacie :D

icon4.png
Opublikowano

Filtr odmy wymienia się co 2-gą wymianę oleju - tak wyczytałem na forum..

Ja co prawda ją przy wym. oleju przeczyściłem i też jest ok.

Pzdr.

Mozesz dodac troche wiecej info o odmie ? :norty: Zblizam sie do wymiany oleju i chcialbym to ustrojstow tez przeczyscic

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

W Warszawie ASO to szerokim łukiem omijać, szczególnie Fusa i Inchcape, ostatnio rozmawiałem z facetem który znal pracownika od Fusa i mówił , że nadają się do wymiany klocków i oleju tylko...

Filtr i olej kup sam w jakimś poleconym sklepie, resztę wynajdziesz na realoem.com i zamówisz w sieci. Potem to juz praktycznie każdy warsztat ci wymieni za grosze.

Jeśli chodzi o ceny części, to jest tak że u Niemców są one o co najmniej 30% tańsze i nie trzeba na nie czekać... Niedawno w AutoŚwiecie było porównanie.

sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55