Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja BUNIA miała przykrą sprawę , wyciekł mi olej z dyfra i przy tej może innej okazji zaczęło szumieć tylne łożysko od lewej piasty.Skończyło się wymianą łożyska ale okazało się że cieknacy dyfer jest do wymiany.

I , wymieniony dyfer ma większe przełożenie z fabrycznego na chyba 3.27 nie pamiętam dokładnie ale z ASC tak jak miała moja BUNIA i dziwna rzecz się stała!!!!

Otuż przy większych prędkościach 120 -140 obroty skaczą mi na około 5.500/6.000 tysięcy.Silnik wyje jak bym śmigał 250km/h a jadę 130.

Zauważyłem też ,że przy wciskaniu sprzęgła wysprzęglik zaje....ście piszczy.Płynu hamulcowego mam jak miałem ,w razie wymiany mam nowy wysprzęglik .

Moje pytanie brzmi następująco :

Czy wymiana dyfra na inne przełożenie ma wpływ na obroty i prędkość ?

Czy wina leży na wysprzęgliku i jedzie na pół sprzęgle?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano
Czy ci sprzęgło ślizga możesz sprawdzić np puszczając sprzęgło na 3 biegu stojąc przy krawężniku bądź na ręcznym i widzisz czy zgaśnie czy kręci się silniczek. A przełożenie dyfra oczywiście ma wpływ na prędkość, obroty, na dyfrze masz (miałeś kiedyś) tabliczkę z symbolami, także są na korpusie numery bite, po nich może też da się dojść jakie ma przełożenie.
Opublikowano

Wstawiłeś dyfer o przełożeniu 3.27 (chociaż pierwsze słyszę o takim w e36 - chyba że masz compacta) a oryginalnie najprawdopodobniej miałeś 3.45 więc obecne przełożenie jest mniejsze od poprzedniego! W tym przypadku powinieneś mieć większą prędkość przy niższych obrotach - a z tego co opisujesz jest na odwrót.

Podejrzewam ze sprzęgło jednak się ślizga i w nim upatrywałbym usterki (być może to ten wysprzęglik). Dyfrów o dłuższym przełożeniu niż miałeś oryginalnie w e36 nie było

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Temat też rozwiązany pomyślnie. Sprawdzałem w serwisieBMW oczywiście i?

BMW 316i ma fabryczne przełożenie 3,38 ja mam wyższe dlatego nie ma osiągów na trasie.

Udaję się do mechanika aby założył mi moje fabryczne przełożenie lub mniejsze coś koło 3,27 lub podobnego co do mojej buni przypasi. Nic innego nie wchodzi w rachubę.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za poświęcenie mi uwagi

NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI BMKOWICZAMI. :lol: