Skocz do zawartości

E39 530i Błąd ASC po wymianie sterownika ABSu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Miałem uszkodzony sterownik ABSu i świeciły się kontrolki ABS oraz ASC. Kupiłem nowy sterownik dokładnie taki sam jak miałem w aucie i po wymianie kontrolka ABS zgasła, natomiast ASC pozostała. ABS działa, a ASC cały czas świeci i jest nieaktywny. Błędy skasowane INPą, niestety ten dotyczący ASC pozostaje:

23 ASC variant coding

Error frequency : 255

Vehicle speed

ASC passive

ABS control passive

ASC control pasive

stop light switch off

Czy jest może potrzebna jakaś adaptacja tego sterownika? Jeśli tak to jak to zrobić? Posiadam Inpę oraz Carsoft.

Dzięki.

Opublikowano
  • Autor
I jak? Pomoże ktoś rozszyfrować ten błąd?
Opublikowano
  • Autor
Jeszcze została ci adaptacja asc

coś takiego na elektrodzie pisali http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1028312.html

Dzięki.

Czyli jednak potrzebna jest adaptacja czy jak to nazwali w tym poście KODOWANIE WARIANTOWE.

Tylko czy ktoś podpowie gdzie w inpie lub carsofcie znajdę taką opcję?

Opublikowano
  • Autor

OK. Poradziłem sobie sam.

Adaptację/kodowanie sterownika zrobiłem programem NCS Expert i kontrolka zginęła. Zarówno ABS jak i ASC działają poprawnie.

Pozdrawiam.

Opublikowano
po naprawie tez trzeba adaptowac???czy tylko jak nowy sie kupi??
Opublikowano
  • Autor
Tylko jak się kupi nowy. Jak odbierasz swój z naprawy i montujesz w aucie to odrazu kontrolki powinny zgasnąć.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!

Odświeżę temat

OK. Poradziłem sobie sam.

Adaptację/kodowanie sterownika zrobiłem programem NCS Expert i kontrolka zginęła. Zarówno ABS jak i ASC działają poprawnie.

Pozdrawiam.

Mam do wymiany sterownik abs, mogę kupić używany sterownik z tym samym numerem ale od innego auta.

Po zamontowaniu tego sterownika abs działa natomiast kontrolka asc świeci się cały czas i nie działa.

Czy da się go zaadoptować programem NCS Expert, tak żeby asc działało?

Opublikowano
Nie wiem jaką masz usterke ale może zamiast kupowac inny używany to wyslij tam: www.sterownikiabs.pl ja teraz zrobiłem za 250 PLN i działa super.
Opublikowano
Nie wiem jaką masz usterke ale może zamiast kupowac inny używany to wyslij tam: http://www.sterownikiabs.pl ja teraz zrobiłem za 250 PLN i działa super.

Właśnie ten koleś mi go naprawiał i niestety nie dał rady. Muszę wymienić na inny :(

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A moze kolego Jerry opiszesz jak zadoptowac ten sterownik w NCSexpert od

absu

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Też nie wiedziałem jak go zakodować pogrzebałem w NCS Expert i przypadkowo zrobiłem Coding Car i program kodował wszystkie moduły w tym ABS.Do dziś wszystko śmiga.A sterownik naprawiłem sam-standard pęknięty drucik od czujnika ABS