Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem tu nowy. Mam pytanie, moje e39 530d ma dziwne drgawki przy odpalaniu i gaszeniu silnika? Podejrzewam to ze poduszki zawieszenia silnika sa zuzyte, jesli tak to jakie poduszki najlepiej kupic(jakiej firmy)? Jesli nie poduszki to co innego? Z gory dzieki za pomoc!
Opublikowano

bardzo mozliwe ze poduszki - sprawdź jak wyglądają, dotknij - guma nie powinna być zbyt miękka

Jesli sie okaze że są do wymiany, to najlepiej Lemforder

Opublikowano

W tamtym tygodniu wymieniałem poduszki i moim zdaniem trudno jest wzrokowo okreslic ich stan jesli z zewnatrz nie maja zadnych uszkodzen, mojej obie byly zerwane, ale z zewnatrz wygladaly OK.

Podobno w niektórych BMW na pierwszy montaż były też Corteco, w mojej były jakiejś firmy na "F"

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
W tamtym tygodniu wymieniałem poduszki i moim zdaniem trudno jest wzrokowo okreslic ich stan jesli z zewnatrz nie maja zadnych uszkodzen, mojej obie byly zerwane, ale z zewnatrz wygladaly OK.

Podobno w niektórych BMW na pierwszy montaż były też Corteco, w mojej były jakiejś firmy na "F"

a ile zapłaciłeś za wymiane? bo ja tez chce w ciagu 2-3 tygodni wymienić

Opublikowano

na "F"? Febi? Tam też są wkladane Corteco.

Test poduszek zrobcie przy otwartej masce... Jedynka i szarpnąć - puscic energicznie sprzeglo do momentu jego brania i zobaczyć co sie dzieje z silnikiem, wsteczny i to samo. Jak sie wyraznie rusza, to poduchy zerwane na bank.

ASO chce 440zł za wymiane po obu stronach :duh:

Normlanie to po 50-70zł/szt

Opublikowano
Jedynka i szarpnąć - puscic energicznie sprzeglo do momentu jego brania i zobaczyć co sie dzieje z silnikiem, wsteczny i to samo. Jak sie wyraznie rusza, to poduchy zerwane na bank.

mam automat, więc test niewykonalny :P ale mam delikatne wibracje w kabinie przy 800-850 obrotów, najlżejsze nawet podniesienie obrotów sprawia, że znikają, więc to na pewno poduszki - dlatego je wymieniam

cenią się chłopaki, nie ma co

Opublikowano

mam automat, więc test niewykonalny :P ale mam delikatne wibracje w kabinie przy 800-850 obrotów, najlżejsze nawet podniesienie obrotów sprawia, że znikają, więc to na pewno poduszki - dlatego je wymieniam

Takie wibracje (o ile masz jeszcze buczenie basowe na wolnych obr) to najcześciej koncowka tłumika drgajac przenosi to na karoserię.

Sprawdź sobie, to są dwa wieszaki gumowe i taka gumowa zatyczka, czesci kosztuja dosłownie w pojedynczych pln'ach.

Zerwane poduchy silnika dają jeszcze telepanie podczas ruszania. Ale nie wiem jak to sie bedzie zachowywalo przy automacie. Na pewno nie bedzie plynnej zmiany biegow i zapewne niektorzy mysla o remoncie skrzyni, zamiast zajrzeć w zawieszenie napedu...

Opublikowano
na "F"?.

Normlanie to po 50-70zł/szt

piszesz o samych kosztach wymiany czy razem z materiałem czyli robocizna +2 poduszki

Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano
Sam koszt wymiany. Poduszki w ASO +330zł/szt, razem 1100pln. Smiech na sali...

to odetchnołem z ulga bo za dwie poduchy lemforder z wymiana zapłaciłem 600pln a nawet nie przyszło mi do głowy sprawdzac jaka cena za to w ASO

Opublikowano
Takie wibracje (o ile masz jeszcze buczenie basowe na wolnych obr) to najcześciej koncowka tłumika drgajac przenosi to na karoserię.

Sprawdź sobie, to są dwa wieszaki gumowe i taka gumowa zatyczka, czesci kosztuja dosłownie w pojedynczych pln'ach.

Zerwane poduchy silnika dają jeszcze telepanie podczas ruszania. Ale nie wiem jak to sie bedzie zachowywalo przy automacie. Na pewno nie bedzie plynnej zmiany biegow i zapewne niektorzy mysla o remoncie skrzyni, zamiast zajrzeć w zawieszenie napedu...

hmm wyglada na to że zanim coś powymieniam, powinienem faktycznie sprawdzić ten wydech. Faktycznie mam wibracje i basowe buczenie, natomiast przy ruszaniu i zmianie biegów nie ma najmniejszych nawet szarpnięc - wiec gdyby sie okazało, że to nie poduszki tylko zawieszenie wydechu, powinienem Ci sześciopak postawić :mrgreen:

Opublikowano
ale ja mam tez automat i jak otwarłes maske i np nawet powoli wrzucałec do przodu stop i do tyłu to silnik wyrażnie sie jakby kolebał na boki ale do tego potrzeba drugiej osoby która sie temu przyglądnie no i oczywiscie były tez wibracje takie jak czasami świeca zarowa jest uszkodzona i nie pali na początku na wszystkie cylindry ale nie ma tego smrodu wtedy z tłumika i dymu
Opublikowano
Mała podpowiedź w temacie. Padnięta poducha wydaje bardzo charakterystyczny dźwięk gdy energicznie wciśnie się pedał gazu (strzałem na wysokie obroty) wtedy słychać mocny klekot jak z rozwalonego łożyska, w którym brakuje kulek.
Opublikowano
Mała podpowiedź w temacie. Padnięta poducha wydaje bardzo charakterystyczny dźwięk gdy energicznie wciśnie się pedał gazu (strzałem na wysokie obroty) wtedy słychać mocny klekot jak z rozwalonego łożyska, w którym brakuje kulek.

hmm u mnie nic takiego nie ma - wiec moze faktycznie poduchy mam dobre

Opublikowano
U mnie objawy są takie, że przy gaszeniu trochę telepie całą budą, ale tak trochę. Lecz wiadomo jak silnik przenosi drgania na skrzynię, dalej na wał, itp. więc lepiej wymienię. Lemfoldery czekają w domu na wymianę ;)
Opublikowano
Witam, a wiec zakupilem kpl poduszek lemforder 620zl, wymiana u znajomego mechanika 50zl, i autko jak nowe, pieknie cicho i bez drgawek, dzieki za podpowiedz. :cool2:
Opublikowano
Czy na poduszkach Corteco jest gdzies napis ew. logo ?

2 dni temu nawet sam z ciekawości przeglądałem Allegro za poduszkami i widziałem właśnie poduszki Corteco - było logo.

O choćby tutaj widac na jednym ze zdjęć, ze logo jest wybite: http://moto.allegro.pl/item897046162_poduszka_silnik_silnika_bmw_diesel_3_0d_2_5_d_lewa.html

Pzdr.

Opublikowano
Ok, poduszki kupione, w czwartek wymiana.

Lewa Corteco 185zł, prawa 215. Nie dajcie sie nabrać na allegrowe ceny.

Pozdro

Kupowałeś w sklepie jakimś stacjonarnym czy internetowym?

Pzdr.

Opublikowano

Hurtownia Kraków/Modlnica. Internetowej obsługi nie prowadzą.

Jakby co, to mogę zakupić i zostawić na bielanach we Wro. (często jezdze sluzbowo przez A4)

Opublikowano

W razie potrzeby najwyżej się odezwę do Ciebie.

Pzdr.