Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie co jest nie tak z komputerem, jeżdżę cały czas po mieście, silnik ledwo się nagrzewa, powinien troszke palić a na kompie mam 5,8 - 6,2 (faktycznie pali okolo 9,5 - 10)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kalibracja wskazań spalania w e39:

Pierwsza sprawa to odblokowanie wszystkich funkcji BC. Kluczyk w poz. 1 lub 2 Wciskasz i przytrzymujesz prawy przycisk na zegarach tak długo aż pojawi się TEST nr.1, klikasz w lewy przycisk i sumujesz pokazane cyfry (lub zaglądasz do dowodu rejestracyjnego i sumujesz 5 ostatnich cyfr kodu VIN). Klikasz w prawy do momentu pokazania się TEST nr.19 i wtedy lewym przyciskiem klikasz tak aż na wyświetlaczu będzie suma którą policzyłeś z VIN. Klikasz znowu w prawy, przechodzisz do TEST nr.20 i tam trzeba wklepać współczynnik. Oblicza się go następująco: Rzeczywiste zużycie dzielisz przez zużycie które pokazuje komp i wynik mnożysz razy 1000. Wynik wklepujesz lewym przyciskiem (każde naciśnięcie powoduje zmniejszenie współczynnika aż dojdzie do 750 a potem przeskakuje do 1250 i znowu w dół), nie trzeba potwierdzać - wyłączasz kluczyk i gotowe. Pozostaje wyzerować liczniki i przetestować.

Opis zapożyczony.

Opublikowano
Kalibracja wskazań spalania w e39:

Pierwsza sprawa to odblokowanie wszystkich funkcji BC. Kluczyk w poz. 1 lub 2 Wciskasz i przytrzymujesz prawy przycisk na zegarach tak długo aż pojawi się TEST nr.1, klikasz w lewy przycisk i sumujesz pokazane cyfry (lub zaglądasz do dowodu rejestracyjnego i sumujesz 5 ostatnich cyfr kodu VIN). Klikasz w prawy do momentu pokazania się TEST nr.19 i wtedy lewym przyciskiem klikasz tak aż na wyświetlaczu będzie suma którą policzyłeś z VIN. Klikasz znowu w prawy, przechodzisz do TEST nr.20 i tam trzeba wklepać współczynnik. Oblicza się go następująco: Rzeczywiste zużycie dzielisz przez zużycie które pokazuje komp i wynik mnożysz razy 1000. Wynik wklepujesz lewym przyciskiem (każde naciśnięcie powoduje zmniejszenie współczynnika aż dojdzie do 750 a potem przeskakuje do 1250 i znowu w dół), nie trzeba potwierdzać - wyłączasz kluczyk i gotowe. Pozostaje wyzerować liczniki i przetestować.

Opis zapożyczony.

masz racje, ale tą metodą możesz skorygować wskazania kompa o 25% w jedną lub drugą stronę. U zalozyciela tematu potrzebna bylaby raczej zmiana o 80-100% w górę, a tego juz sie testem zegarów nie da zrobić. Ja bym sie raczej zastanowił, dlaczego komp tak drastycznie zaniża spalanie, bo ewidentnie nie jest to normalne.

U mnie przy fabrycznych ustawieniach jest różnica wskazań o 6% i tyle musiałem skalibrować komputer zeby dobrze pokazywał. Przy odchyłce o 80% czy więcej, na bank coś jest uszkodzone i należy leczyć przyczynę a nie ukrywać objaw.

pozdr

Opublikowano

A czy zużycie paliwa przez Webasto też jest uwzględniane przez kompa, bo jeśli nie to może to być powód różnicy.

Pozdrawiam

Opublikowano

W kilku autach juz sprawdziłem teorie że im bardziej leją wtryski tym większe są różnice.

Komp poprostu "nie widzi" dodatkowe paliwa które sie leje niepotrzebnie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!

Tadeusz pierwsza sprawa to sprawdź jak masz ustawione spalanie tzn:

Czy masz Litr/KM czy może KM/Litr. Jest taka opcja w e39 - Ostatnio jak się tak bawiłem to przez przypadek zamieniłem oba te spalania i właśnie spadło mi drastycznie do niskich wartości!

Wtryski to ostateczność -ile auto ma przejechane?

Opublikowano
lysy a jak to się przestawia? wtryski mam sprawdzone i są ok, mój przebieg to 240tyś, komp wcześniej pokazywał dobrze i nagle taka zmiana.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Wszedłem w test 21 który resetuje OBC, i na ekranie 16:9 na navi miałem przed wyjazdem paliwa na 460 km, a jechałem raptem 4 km stanąłem na stacji i zacząłem się bawić i po tym resecie na ekranie pokazywało mi już na 240 km. Więc moje pytanie dlaczego takie coś się stało?!?! Na zegarach mam prawie 30 litrów ropy... :(
Opublikowano
Wszedłem w test 21 który resetuje OBC, i na ekranie 16:9 na navi miałem przed wyjazdem paliwa na 460 km, a jechałem raptem 4 km stanąłem na stacji i zacząłem się bawić i po tym resecie na ekranie pokazywało mi już na 240 km. Więc moje pytanie dlaczego takie coś się stało?!?! Na zegarach mam prawie 30 litrów ropy... :(

Dlatego ze zrobiles reset.Pojedzij troche autem ,powinno Ci sie zwiekszac z kazdym kilometrem az dojdzie spowrotem do ok 400....