Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałem sie zapytać jak jest żywotność skrzyni automatycznej w bmw e36,moja jest z XII 1992 z niby udokumentowanym przebiegiem 267tys z czego 174 w niemczech a reszta w polsce,wydaje mi sie że pracuje naprawdę ładnie ale chce sie dowiedzieć przy jakim przebiegu spodziewać się jakichś ewentualnych napraw lub tym podobnych.Za odpowiedź z góry dziękuję.

Opublikowano
Żeby skrzynia chodziła bezawaryjnie trzeba w niej wymieniać olej. Oczywiście są też skrzynie w których się oleju nie wymienia.
Rysiek
Opublikowano

Wszystko zależy od tego jak automat był traktowany przez poprzednich włascicieli. Skrzynie można zajechać w bardzo krótkim czasie (nawet jezeli ma świeży olej). Jeżeli na chwilę obecną nie masz z nią żadnych problemów profilaktycznie radzę zmienić olej i nie słuchac tych co twierdzą "jezeli jest long life to się nie wymienia".

Przy prawidłowym użytkowaniu ta skrzynka spokojnie wytrzymuje 500tys km

Opublikowano
ja mam automata z 1992 roku i przebiegu 170.000km... powiem tk skrzynia automatyczna jest bezawaryjna i trwalsza od manualnej jesli jest dobrze uzytkowana... co ozncza dobrze uzytkowana? wymieniany olej i filtr regulrnie i nie katowanie jej poprzez krecenie na wsokie obroty na luzie i nagle wrzucanie biegu ( debile tak robia aby ruszyc z piskiem kol)- taki zabe powtorzony 4- 5 razy zabija caly uklad przeniesienia napedu i skrzynie biegow... bardzo wazne jest aby auto bylo bezwyadkowe gdyz byle stluczka/ wypadek automatem moze ja uszkodzic... no i czy auto nie bylo holowane za dlugo bo skrzynia nie ma chlodzenia... a w Polsce o taki idiotow bardzo latwo- wystarczy popatrzec na Utube jak czopki popisuja sie jazda BMW...
Opublikowano
Żeby skrzynia chodziła bezawaryjnie trzeba w niej wymieniać olej. Oczywiście są też skrzynie w których się oleju nie wymienia.

a niby jakie to skrzynie w których oleju sie nie wymienia?

Będziesz Mógł Więcej