Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem dzisiaj filtr oleju Mann model: HU 722x - do BMW E46 320d 150KM...

I jest taka sprawa: wraz z filtrem w opakowaniu jest jedna uszczelka pod dekiel obudowy filtra oraz miedziana podkładka...czy czasem nie powinno być jeszcze jednej mniejszej uszczelki :?:

Proszę o potwierdzenie, czy nie mam czasem "wybrakowanego" zestawu... :? Np. Filtron daje te małe uszczelki - u Mann'a ich nie ma w komplecie - czym to jest spowodowane :?: Czy pamiętacie ile powinno być tych gumek?

Poczytałem forum - że Filtron taki zły - OK - kupiłem Mann, tylko jak się okazuje z brakującymi uszczelkami...(???)

Czy przy wymianie filtra oleju wystarczy dokręcić pokrywę obudowy ręką do oporu i będzie OK :?: - Czy zawsze konieczny jest klucz nasadowy :?:

Opublikowano

Witam

Ja kupowałem MANA z tym że do wersji 136 konne to tez były dwie uszczelki, jedna gumowa i jedna mała miedziana

pozdrawiam

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
Ja uważam że miałeś pecha , nie wiem jakis wybrakowany zestaw , bład produkcji , komuś się przykleiła do ręki....

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Aż poszedłem sprawdzić, bo akurat jestem przed wymianą i filterki leżą w garażu. Otóż u mnie w komplecie (mówimy o HU772x) też jest jedna uszczelka miedziana i jedna gumowa. Czyli widocznie masz ok, nie ma co tworzyć katastroficznych wizji wybrakowanego kompletu.

Ja od zawsze dokręcam pokrywkę fitlra ręką do oporu i potem jeszcze 1/4 obrotu kluczem.

Opublikowano

no to cóż - widocznie tak ma być że są 2 uszczelki (pod dekiel + miedziana) więc zestaw w normie :wink:

Ale ciekawe, czy jeżdżąc bez tych dwóch małych o-ringów w obudowie filtra oleju "coś" może stać się z silnikiem :?:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP71&mospid=47665&btnr=11_3322&hg=11&fg=30

Elementy numer 4 i 5 na schemacie czy ich nie trzeba wymieniać?

Opublikowano

Jak są całe zdrowe to nie trzeba wymieniać. Bezpośrednio nie dotyczą wymiany filtra. Jest to inna część.

Jeśli ich w ogóle nie masz to kup - nie muszą być ori, dobierz oringi w sklepie z takimi rzeczami.

Pzdr.