Skocz do zawartości

320d Panel klimatronica - który wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje dorzucić do siebie panel klimatronika, z tego co wyczytałem na forum muszę znaleźć panel który był dedykowany do mego auto. No i tak zrobiłem, wszedłem do strone realoem.com i tam wpisałem swoj VIN, wszedłem w odpowiednia zakładkę po czym wyskoczyła mi dosc długa lista http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AX71&mospid=47664&btnr=64_0921&hg=64&fg=20 . Teraz mam dylemat który wybrać, czy po porostu każdy z wymienionych będzie pasował

Z góry dzięki za odpowiedz

Pozdrawiam

BMW - bedzie sie działo !!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dlaczego żartujesz? Każdy, kto czyta trochę to forum, wie, że jest to zupełnie możliwe. A przy odpowiednim ustawieniu traci się jedynie nawiew na nogi. Coś za coś, całkowicie do decyzji tego, kto sobie to zakłada.

Do autora, najlepiej zadzwoń do ASO, podaj vin i poproś o pomoc. Bo te panele różne były do różnych modeli i roczników. Prywatnie sądzę, że każdy powinien zadziałać ale głowy nie daję.

Opublikowano
z tego co kojaze to w 2002 lub 03 byla zmiana panelu klimatronik. Roznica zew. to ulozenie przyciskow sily nawiewu i temp.
Opublikowano

ja u siebie z 2000r mam pokrętła testowałem panel klimatronika. podłaczenia bez problemu, właczanie klimy podgrzeania szyby regulacja nawiewu działała ok. problem byl z rozdziąłem powietrza na nogi szybe tułów wiec gra nie wara siweczki.

Jest mozliwośc zmiany ale wiaze sie z przerobieniem równiez nagrzewnicy.

tu jest link : http://www.bigpatsfans.com/aircondM54.pdf

W tym linku jest również mowa o instalacji czujnika złych zapachów (AUC sensor), nie wiem czy kazdy klimatronik musi miec taki czujnik

Opublikowano

kolego mozesz zalozyc do manuala panel klimatronika, jest to mozliwe poniewaz pokretła nie sa na ciegnach jak w innych autach tylko elektryczne.

kiedys kumpel mi mowil ze w E-46 jest mozliwa taka wymiana tylko panel musi byc dedykowany do konkretnego modelu auta i tylko trzeba zamontowac jakis czujnik naslonecznienia .

pytaj na forum moze ktos dokładniej ci wytlumaczy lub moze zasiegnij porady w ASO.

ale jest to mozliwe

Opublikowano
Żartujesz czy mówisz poważnie? :lol:

myślisz, ze zaczynał bym temat dla żartu. Poczytałem forum kilka osób już to robiło. Akceptuje problem z rozdziałem nadmuchu. Sam widziałem auto po takim zabiegu i sprawdzałem co jest nie tak, a wiec - jedynym problemem jest to, ze główna siła nadmuchu idzie na szybe oraz na tułów, słabiej dmucha na nogi. Można to zmienić wyłączając funkcje auto oraz nadmuch na szybe i tułów pozostawiając nogi (jeśli zrobi sie strasznie zimno w stopki) czyli będę tak ograniczony jak na manualu co do nawiewów lecz wzbogacony o ładniejszy panel oraz nie do konca działającą funkcje auto. Myślę, że można to zaakceptować. Tylko trzeba znaleźć "dedykowany" panel pod samochód

Pozdrawiam

BMW - bedzie sie działo !!
Opublikowano

Tak, kilka osób to robiło ale każdy pisze że nie działa to tak jak powinno i że oprócz samego panelu trzeba by było jeszcze coś tam wymienić i dołożyć jakiś czujnik.

Wszyscy piszą że jest ta zamiana mozliwa i ja w to nie wątpie tylko jakim kosztem i czy to ma sens dla samego wygladu panelu.

Nie lepiej mieć sprawna klime manualną niż martwic sie czy dołożony klimatronik w potrzebujacym momencie zadziała?

Takie moje zdanie ale i tak będe sledził temat wiec napisz co z tego Ci wyjdzie.

Powodzenia.

Pozdrawiam.

"Nie trzeba grać głośno, żeby być słyszanym" Janusz Kofta
Opublikowano

po części czuje się autorem zamieszania wokól wymiany panelu klimy w E46

prosze sie zapoznać z viewtopic.php?f=15&t=112290 oraz podanym tam linkiem do dyskusji

Z braku czasu możliwości i tego że zrobienie na glans wszystkiego to za duże koszta a na zimę grzanie w nogi się przydaje gdy tmp spadła poniżej zera wróciłem na panel manualny. Na lato znów będzie klimatronik

prostackie to ale dla mnie wystarczy

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych