Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jakbys chcial to poszukalbys na forum ale;

ciezko znalzec fachowca ktory stwierdzi co dolega twojemu rozrzadowi - a jak juz wytypuje jakas czesc do wymiany i bedzie po niej dobrze to np za miesiac zacznie stukac cos innego...i tak w kolko - jedyne co pozwoli ci spac spokojnie to wymiana wszystkich czesci rozrzadu - no ale cena oscyluje w granicach 2000 wiec wedlug mnie jest zaporowa i sklania ku wymianie silnika na ISa lub jakas 6cio garowke bo koszta podobne.

Pozdrawiam.

P.S. M40 to sztynks i tyle ... 150 tys km i do kosza albo bawienie sie w remonty na podrabianych czesciach raz na 20-30 tys...moich dwoch znajomych tak zrobilo i to byly pieniadze wywalone w bloto. Znowu maja bociany pod maska. Juz silnik M10 byl lepszy :)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
a ile kosztuje wymiana silnika(wlacznie z ceną silnika)? i skad wiadomo ze jak sie kupi inny silnik to on jeszcze troche pojezdzi? jak to sprawdzic?
Opublikowano
witam.ja kupiłem za 600zł.m-40 ze sterownikiem[bez papierów] 93r. ostatni wypust.jest w b.dobrym stanie.najlepiej kupywać jak jeszcze jest w aucie bo łatwo go sprawdzić a z takim silnikiem jak m-40 to trudno trafić dobrze.ja tylko sprawdziłem górę czy dobra,wał.no a resztę to w domu jak rozebrałem.ale udało się :dance: silnik żyleta! :norty: pozdro.jak będziesz kiedyś przejeżdżał,zajedż to ci pokaże! :worried:
klepało ale przestało!!!
Opublikowano

Witam.

Od roku jezdze e36 316i m40, jakos w lutym silnik zaczal stukac, czasami sytuacja klarowla sie kilka minumt po uruchomieniu, czasem nawet podczas jazdy przy predkosci powyzej 100kmh, strasznie wpieprzal mi ojej, co pareset km dolerwalem nawet 1 litr, postanowilem cos z tym zrobic.

wymieniono mi praktycznie wszystko co wykazywalo slady zuzycia w silniku: od tlokow po srobki... teraz oleju praktycznie wogole nie pali, po 9500 km poziom na bagnecie spadl o ok 2 mm, wymienilem olej (Mobil 1 Super S 10W40) i po jakims czasie znow zaczal mi stukac, chyba po 10 tys nie dojechalem tak silnika...?

pozdrawiam

BMW - Bo Mozesz Wiecej...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
no nie no... klepie juz mniej i tylko doslownie 2 sekundy po uruchomieniu ale za to zaczął brac olej... i to duuuuzo 0.5 litra na 500 km:-(
Opublikowano
Witam.

Od roku jezdze e36 316i m40, jakos w lutym silnik zaczal stukac, czasami sytuacja klarowla sie kilka minumt po uruchomieniu, czasem nawet podczas jazdy przy predkosci powyzej 100kmh, strasznie wpieprzal mi ojej, co pareset km dolerwalem nawet 1 litr, postanowilem cos z tym zrobic.

wymieniono mi praktycznie wszystko co wykazywalo slady zuzycia w silniku: od tlokow po srobki... teraz oleju praktycznie wogole nie pali, po 9500 km poziom na bagnecie spadl o ok 2 mm, wymienilem olej (Mobil 1 Super S 10W40) i po jakims czasie znow zaczal mi stukac, chyba po 10 tys nie dojechalem tak silnika...?

pozdrawiam

nieorginalne czesci....przeczytaj to co napisalem wyzej.

Opublikowano
witam.czy wlałeś jakiś inny olej?czy zmieniłeś na taki jaki miałeś?.ja w mojej miałem półsyntetyk,jeszcze przed remontem i hałas był duży,zmieniłem na minerał castrola i było dużo,dużo ciszej! :norty:
klepało ale przestało!!!
Opublikowano
tez mam mineralny castrola i nie zmienialem. bylem dzisiaj u kumpla mechanika na warsztacie. nie ma zadnych wycieków wiec diagnoza padła - pierścienie i uszczelniacze...:-( no to troche z kasą popłyne... sama robota 400-500 zlotych:-(
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Sarna1: Wszyskie czesci byly oryginalen przeznaczone do 316i M40.

Oryginalnie przeznaczone czy ORYGINALNE bo to zasadnicza roznica.

Opublikowano
Mam pytanie czy wie ktoś gdzie w krakowie lub okolicy jest jakis warsztat który zajmuje sie regeneracją tych części (wałek, dzwigienki) ?

witam

ul grzegorzecka 43

518i LPG - wersja poscigowa :)
Opublikowano
Sarna1: Wszyskie czesci byly oryginalen przeznaczone do 316i M40.

Oryginalnie przeznaczone czy ORYGINALNE bo to zasadnicza roznica.

heh... czuje sie jak kandydat na prezydenta :) OCZYWISCIE ZE ORYGINALNE!

BMW - Bo Mozesz Wiecej...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
To raczej na bank wina uszczelniaczy zaworów (popychaczy, szklanek). Miałem to samo w mojej e-36 1.8 M40 - najpierw klekotała kilka sekund po zapaleniu na zimnym silniku. Po kilku miesiącach zdarzało się w czasie jazdy na obrotach poniżej 2tys, czemu towarzyszył spadek mocy. Po jakims 1,5 roku nie klepało tylko od święta. Wymieniłem uszczelniacze (300pln + 200 robocizna) i problem z głowy.