Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie na wolnych obrotach silnik nierówno chodzi, jak przełączę na benzynę problem znika.

Dodam że na gazie autko zrobiło 42tys km przez 1,5 roku bez jakiejkolwiek ingerenci po prostu nic tam nie grzebałem i nie wymieniałem.

Gaz firmy:

Elpigaz

typ: Vega

Generacja: 4

Opublikowano
Pierwsza sprawa to wizyta u gazownika i wymiana filtrów, a jeśli nie pomoże to komputer itd. Gazownik powinien wiedziec co ma robić...
Opublikowano
Dodam że na gazie autko zrobiło 42tys km przez 1,5 roku bez jakiejkolwiek ingerenci po prostu nic tam nie grzebałem i nie wymieniałem.

No to chyba czas najwyższy, żeby się zabrać za wymianę filterków wszelakich w instalacji LPG - zwłaszcza, że troche tych km robisz. Jak miałem poprzednie auto z LPG co przynajmniej raz w roku jechałem na wymianę filterków - kosztuje to grosze a pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji instalacji LPG. Dodatkowo sprawdzenie i ewentualna regulacja instalacji.

Zacznij od tego - podejrzewam, że problemy, o których piszesz znikną jak ręką odjął.

Pzdr.

Opublikowano

To tak długo jak się będziesz wybierał i wybierał, tak długo będzie Ci się na gazie dławił i dławił :mrgreen:

Pzdr.

Opublikowano

wymianę filterka od gazu robie zawsze wraz z wymianą oleju czyli po 15tys. i raczej z lpg nie miałem żadnychn problemów w beemkach jak i w innych samochodach na lpg...niestety jeżeli cos zaniedbasz to i samochód prosto z salonu może odmówić posłuszeństwa...

Najpierw wymień filtry 1 lub 2 w zależności ile masz( wymiana dziecinie prosta w istalkach wtryskowych) jeżeli to nic nie da można się przejechać do gazownika....

Opublikowano

na sekwencji jesli nie wymieniasz na czas filterkow fazy lotnej i ten maly przy parowniku to ci predzej czy pozniej listwy wtryskowe padna, moze juz ci stukaja?? Filtr fazy lotnej co 10tyś mniej wiecej sie wymienia ten drugi 5-10tys w zaleznosci jaki gaz tankujesz, na chu... gazie to filtr przy parowniku moze po paru tyś juz byc do wymiany.

42tyś zrobiłeś - a byles chociaz raz u gazownika???? :)

Opublikowano
ja tam stawiam już na kończący się wtrysk przez w/w zaniedbania - miałem to samo podregulowali mi trochę wtryski ale co jakiś czas już problem wracał / filtry,filtry i dobry gaz ze sprawdzonej stacji /
Opublikowano
tez tak mialem,falowal na wolnych obrotach,po autokalibracji wszystko OK