Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z tematem zmagam się 2 miesiące... :mad2:

1. auto w sposób zupełnie wg mnie losowy nie chce odpalać:

- rozrusznik nie kręci (akumulator jest ok, profilaktycznie ładowany)

- pompa paliwa tłoczy (mechanik sprawdzał)

- wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej oraz urzązenia działają

- auto nie daje się odpalić z kabli, ani z pychu

- generalnie nie zaobserwowałem różnicy czy auto ciepłe czy zimne, choć jak podchodzę do niego po kilkunastu godzinach to raczej startuje, potrafię pod domem 5 razy go odpalać i wszystko gra, jade 3km, gaszę i po minucie już nie odpala; za ileś godzin podchodzę i startuje od razu

- nie mam żadnych objawów utraty mocy czy utraty ciągu, nie gaśnie, nie faluje

- próby odpalenia drugim kompletem kluczyków nie przynoszą nic nowego.

2. temat zaczął się najpierw jak opisałem powyżej, elektryk zmontował więc tak, że immobiliser nie odłączał rozrusznika i jedyna zmiana to taka, że rozrusznik zaczął kręcić, ale auto wciąż nie paliło.

3. oddałem więc auto do ASO: tam wypieli mi immobiliser (moduł EWS), jeszcze nie zamówiłem nowego, bo jak widać to on jest problemem... i ponoć co dzień przez 3 tygodnie uruchamiali auto po kilka razy i zawsze paliło.

4. ja odbieram auto kilka dni temu, jezdżę po mieście i kilka razy zapali, a za kolejnym cisza, zero reakcji rozrusznika, a wszystkie urządzenia działają. po kilku godzinach wracam do auta i startuje bez namkniejszego problemu! i tak na okrągło.

ASO rozkłada ręce informując mnie kolejny raz, "Panie, ciężki przypadek. auto musi u nas na serwisie nie odpalić, aby wtedy diagnoza komputerowa mogla coś pokazać. inaczej my nic nie widzimy - na kompie zero błędów". :x

czy rozrusznik może w taki sposób umierać?

czy jakieś kostki / przekaźniki mogą niekontaktować? (od czego?)

dziękuję za wszelkie sugestie!

Opublikowano
czujnik wału korbowego według mnie (albo czujnik wałka rozrządu - nie wiem czy się nie mylę ale to chyba tak powinno być)
Opublikowano

pod komputer był podpinany w ASO kilka razy, ale nigdy nie mogli się wstrzelić żeby im nie odpalił w danym momencie :x

a żadnej historii błędów lub błędów gdy pali nie widać u nich.

kilka tygodni temu po lekturze forum bmw5er.pl brałem pod uwagę czujnik impulsów walu korbowego / czujnik położenia wału, ale po konsultacji telefonicznej z jednym z forumowiczów co temat czujnika przerabiał doszedłem do wniosku że to nie to bo nie ma u mnie żadnego spadku mocy etc. chyba że się mylę i walnięty czujnik impulsów walu korbowego / czujnik położenia wału objawia się inaczej - jak?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam

Prosze napisac jak Pan rozwiazal ten problem ?

Ewentualnie ile kosztowal nowy moduł EWS w aso ?

Jak mam taki sam problem ? Jak nie chce zapalic to wypinam wtyczke od EWS, za kilka sekund podpinam ja ponownie i odpala.

Opublikowano

Ostatecznie problemem okazał się kabelek, który trzeba było ponownie dobrze przylutować, co problem rozwiązało.

zaznacze, że ASO przez 4-5 tygodni nie zidentyfikowało tego kabelka :mad2:

a nowy moduł EWS + montaż w ASO mi zakosztorysowali na 700zł (inni na forum pisali o 1000-1200zł) - dobrze że tego nie zrobiłem...

jakby ktoś był z Warszawy i okolic, to walcząć z tą usterką trafiłem do dobrego warsztatu zajmującego się elektryką, EWS'y też zrobią - dam namiary na PRIV chętnym.

Opublikowano

który to kabel dokładnie tego nie wiem :x ojciec odbierał moje auto z warsztatu po robocie i nie był tak bardzo dociekliwy jak ja.

podłączyli kompa gdy auto nie paliło i po wskazaniach z diagnozy szybko zidentyfikowali w czym problem. skasowali ode mnie 100zł za diagnozę + 100zł za robotę (uwzględniając w tym podłączenie EWS'u, który ASO mi wypięło w celach testowych...).

• 4 miesiące temu...