Skocz do zawartości

Spalanie zima

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mmcv a właśnie, że nie - ekologia ma ogromny wpływ na spalanie - dziwne ale tak jest. Te wszystkie DPF, EGR, ad-blue, itd.. wymuszają normy spalin Euro 4,5,6, itd.. . kosztem paliwa. Absurd, ale tak to właśnie działa. Tyczy się to silników diesla, jak i w osobówkach i ciężarówkach.

Pzdr.

Tak właśnie jest, gdyby nie normy emisji spalin, to spalanie było by jeszcze niższe - myślę że co najmniej z 5%.

Przykład: (dane wg producenta)

E46 320dT CR 150km, skrzynia 5 biegowa - średnie spalanie 5,7L/100km

E46 320dT CR 150km, Skrzynia 6 biegowa - średnie spalanie 5,9l/100km, ale emisja CO2 już mniejsza.

Dokładnie, przykłady można mnożyć w nieskończoność, ale co zrobić - światem rządzi ekologizm :duh:

Pzdr.

• Odpowiedzi 167
  • Wyświetleń 21,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Panowie ja tu nie mowie o oszczędnościach rzedu 5% :D bo dla kogos kto uzytkuje auto normalnie i przejezdza 20-30k rocznie takie wartosci nie maja znaczenia IMO . Napewno DPF wplywa na zwiekszone spalanie to jak najbardziej sie zgodze... ale tak samo na spalanie wplywaja opony 255 w samochodzie ktory ma 163 konie :wink:
Opublikowano
Panowie ja tu nie mowie o oszczędnościach rzedu 5% :D bo dla kogos kto uzytkuje auto normalnie i przejezdza 20-30k rocznie takie wartosci nie maja znaczenia IMO . Napewno DPF wplywa na zwiekszone spalanie to jak najbardziej sie zgodze... ale tak samo na spalanie wplywaja opony 255 w samochodzie ktory ma 163 konie :wink:

No tak.. ale ogólnie napisałem o ekologi i wpływu na spalanie.. właściwie ekologia ma w tym momencie wpływ na wszystko. :mad2: A tej planecie i tak już nic nie pomoże.. ;)

Pzdr.

Opublikowano

Co z tego, że my będziemy ekologiczni skoro za 100 lat wybuchnie wulkan i przez 2 tygodnie odrobi podwójnie straty.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

A Wy jeszcze dalej o tym samym . Może czas założyć tamat - Wypłakiwalnia - i wtedy nikt nie bedzie miał pretensji ,że tematy są powielane a popisać o bzdurach bedzie można bez ograniczeń :D

Kiedyś jak moje dziecko było jeszcze małe to jego kolega zadał mi w piaskownicy pytanie : ile trzeba betonu aby zalać wulkan ?

Do dzisiejszego dnia jest to pytanie bez odpowiedzi :?: :lol:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Ja znam odpowiedz :mrgreen:

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Podobno rosyjscy naukowcy po wielu latach badan doszli do wniosku ze gdyby wode ze wszystkich oceanow na ziemi wlac do rurki o srednicy jednego cm to ta rurka bylaby byc w ch..j wysoka :D

To badanie moze byc kluczem do rozwiazania zagadki z wulkanem :D

P.s. mam nadzieje ze admini wybacza malego offtopa

Opublikowano
Podobno rosyjscy naukowcy po wielu latach badan doszli do wniosku ze gdyby wode ze wszystkich oceanow na ziemi wlac do rurki o srednicy jednego cm to ta rurka bylaby byc w ch..j wysoka :D

To badanie moze byc kluczem do rozwiazania zagadki z wulkanem :D

P.s. mam nadzieje ze admini wybacza malego offtopa

:clap: :clap:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie odśnieżam temat bo zrobiło się troszke ciepło i ciekawi mnie wasze spalanie a moje mnie lekko niepokoi ....

Termostaty wymienione przed zima bo autko nie dogrzewało się ( temperatura dochodziła do 72 stopni a po wymianie do 89-90 także OK )

320 d 164 km

No i w sumie przez całą zimę spalanie na komputerze miałem 11-12 L / 100 km a wyliczane z litrów paliwa na przejechane kilometry jakieś 10-11 L

Ale od jakiegoś tygodnia mamy już w sumie same plusowe temp a u mnie spalanie nadal wisi 11 L ( w sumie rano jadę do pracy jakies 6 km i wracam wieczorem taki sam odcinek ) i zaczynam mieć mieszane uczucia czy wiosna dojdę do wyniku 8 L / 100 km

A jak to wygląda u was ?

Opublikowano
Praktycznie jeździsz na zimnym silniku. Zapomnij o spalaniu poniżej 8l
Opublikowano
Potwierdzam . Przy takich trasach to nawet więcej spali . Po trasie powinno spaść przy jeżdzie 120-140km/h do ok. 6.5 - 7 l/100km.
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Panowie odśnieżam temat bo zrobiło się troszke ciepło i ciekawi mnie wasze spalanie a moje mnie lekko niepokoi ....

Termostaty wymienione przed zima bo autko nie dogrzewało się ( temperatura dochodziła do 72 stopni a po wymianie do 89-90 także OK )

320 d 164 km

No i w sumie przez całą zimę spalanie na komputerze miałem 11-12 L / 100 km a wyliczane z litrów paliwa na przejechane kilometry jakieś 10-11 L

Ale od jakiegoś tygodnia mamy już w sumie same plusowe temp a u mnie spalanie nadal wisi 11 L ( w sumie rano jadę do pracy jakies 6 km i wracam wieczorem taki sam odcinek ) i zaczynam mieć mieszane uczucia czy wiosna dojdę do wyniku 8 L / 100 km

A jak to wygląda u was ?

sprzedaj bemke i kup Audi bedziesz miał spalanie zimą od 6l do 7l a latem od 5,5 do 6l :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
sprzedaj bemke i kup Audi bedziesz miał spalanie zimą od 6l do 7l a latem od 5,5 do 6l :D

Zgadzam się w pełni z tym spalaniem w Audi...ale dotyczy ono dystansu 50 km :norty:

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

BMW F30 2013 316i

Opublikowano
Ale kto by chciał jeżdzić Audi :duh: Za + 1 l/ 100km :nienie:
Opublikowano

Panowie dajcie już spokuj z tym spalaniem, co za róznica czy 7 czy 8, przecież to nie jest 20l. Mi zawsze pali tyle ile wleje.

Co do ekologii to wymyslaja jakieś durne normy emisji spalin dla aut, bo najłatwiej kase wyciągnąć, a na przemysł w dobie kryzysu można oko przymknąć. Chiny wogle mają wszystko w głębokim poważaniu, a wy się martwicie o ekologie.

Opublikowano
Inna sprawa to ja uważam że ciągłe jeżdżenie tylko po 5km to demolka silnika i przebieg trzeba liczyć razy trzy.
Opublikowano
Trasa na Słowację przez góry z trumną na dachu w sumie tam i z powrotem 600km trzy osoby 6.5l, natomiast do pracy odcinki 10km ok10l. Ale za to mam frajdę że jeżdżę BMW :lol:

http://desmond.imageshack.us/Himg535/scaled.php?server=535&filename=dsc0230kopiay.jpg&res=landing

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=160396 Czyszczenie parownika

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=160013 MOJE E-90 skradziona

Opublikowano

Ja mam średnie spalanie w 335i około 15l w mieście o ile oczywiście jeżdżę grzecznie. Zauważyłem, że włączona klima spalała mi dodatkowy 1l. Na dodatek producent ją tak sprytnie ustawił,

że włączała się za każdym naciśnięciem "AUTO", na szczęście to przekodowałem i już jest ok.

Nie mogę jednak narzekać. W zeszłym roku jeździłem trochę 650i 4,4l i tam miałem średnie z miasta 17,9l i to nawet bez katowania.

Nie wiem skąd oni biorą te dane do katalogów. A już zupełnie nie rozumiem kogo obchodzi ta emisja CO2, szczególnie przy dużych silnikach

wygląda to śmiesznie.