Skocz do zawartości

[E39] Touring - klamka klapy bagaznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim autku nie dziala otwieranie klapy bagaznika za pomoca klamki z zewnatrz. Korzystajac z kluczyka lub przycisku w kabinie wszystko jest ok.

Czy to mozliwe, ze aktywna jest jakies zabezpieczenie, ktore uniemozliwia otwarcie auta z zewnatrz, czy to po prostu problem z klamka i musze ja rozebrac, zeby zobaczyc co sie dzieje?

Opublikowano
"Przycisk" jest dźwignią która dopiero naciska przycisk który jest zamontowany na okrągłym bolcu i po latach ten przycisk przekręca się na tym bolcu i dźwignia do niego już nie dosięga. W ASO sprzedają całą listwę z podświetleniem tablicy, przyciskiem i listewką (do pomalowania) za 19X zł.
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

Witam !!!

Podpinając się pod temat mam pytanie jak otworzyć klapę gdy nie ma aku kalpa zatrzaśnieta :(

Aku podładuje i jak teraz sie tam dostać :(

Opublikowano
Witam !!!

Podpinając się pod temat mam pytanie jak otworzyć klapę gdy nie ma aku kalpa zatrzaśnieta :(

Aku podładuje i jak teraz sie tam dostać :(

przez bagażnik, otwierasz półkę z narzędziami i trójkątem, jest pod nią plastikowe cięgno

www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
przez bagażnik, otwierasz półkę z narzędziami i trójkątem, jest pod nią plastikowe cięgno

Dzięki , aku juz na swoim miejscu :D

Opublikowano

U mnie pojawił się nieco inny problem (może ktoś z forumowiczów będzie mógł coś podpowiedzieć):

Objawy są takie, że jak chcę otworzyć za klamkę to klapa nie otwiera się tylko zamek jakby na chwilę otwierał i zaraz dociągał klapę (ale nie do pozycji zamkniętej kalpy). W tym czasie słychać jak obraca się "to coś w podłodze bagażnika" nazwę to serwozamek. Otwieranie awaryjne działa...

Zauważyłem ,że w zamku na klapie nie oddaje rygiel, ale przy otwieraniu awaryjnym wystarczy, że dosłownie musnę za cięgno i już ten rygiel ustawia się w pozycji otwarte i klapa jest otwarta.

Zastanawiam się czy wstępnie nie spryskać tego jakimś silikonem aby rozruszać mechanizm w środku(wiem, że nie należy używać wd40).

Próbowałem na realoem ( http://www.realoem.com/bmw/diagrams/v/x/31.png) zobaczyć co w tym zamku mogło zawieść, ale nic nie wymyśliłem.

Zastanawia mnie (bo nie pamiętam) czy element 10 też nie powinien wydawać jakiegoś dźwięku, bo chyba jest elektryczny. U mnie po naciśnięciu klamki jest cisza na górze a na dole słychać obracanie się serwozamka. Czy u Was elektrykę słychać też przy klamce klapy bagażnika?