Skocz do zawartości

E46 M47 błędy 31 i 32

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po podłączeniu Beci pod kompa pokazało mi dwa błedy.

http://img44.imageshack.us/img44/2955/bledyw.th.png Ten 31 to stepping motor defect - wstepna wada silnika . A ten 32 reserve block 3 - blok rezerwy(?) Czy ktoś wie z czym to może być związane? Wiem że te błędy aktualnie nie występuje ale ciekawie mnie to.

Jakby ktoś mógł rzucić okiem na te parametry głownie chodzi mi o przepływomierz. Czy są gdzieś dostępne prawidłowe parametry (przpepływki, ciśnienie doładowanie itp.), chodzi mi o jakiś program?

Na wolnych obrotach

http://img513.imageshack.us/img513/3127/przepywomierzwolneobrot.th.png

Przy ok 1500obr/min.

http://img204.imageshack.us/img204/8343/przepywomierzok1500obrm.th.png

Z góry dziękuje za jakiekolwiek wskazówki, podpowiedzi ponieważ jestem "świeżakiem" w tym temacie. Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Panowie nikt nie pomoże?
Opublikowano

Podłączam się do tematu mam dokładnie te same błędy

E R R O R M E M O R Y R E P O R T

Date: 12/20/09 15:51:55

ECU: LSZ_2

JobStatus: OKAY

Variant: LSZ_2

RESULT: 2 errors in error memory !

31 stepping-motor defect

Error frequency : 1

Error not present

32 reserve block 3

Error not present

Szperam po google i nic nie na razie nie widzę.

Opublikowano
pierwszy to krokowiec ale w dieslu go nie ma :? , drugi nie wiem, najlepiej skasuj, pojeździj trochę i zobacz co wróciło
Opublikowano
Podłączam się do tematu mam dokładnie te same błędy

E R R O R M E M O R Y R E P O R T

Date: 12/20/09 15:51:55

ECU: LSZ_2

JobStatus: OKAY

Variant: LSZ_2

RESULT: 2 errors in error memory !

31 stepping-motor defect

Error not present

32 reserve block 3

Error not present

Szperam po google i nic nie na razie nie widzę.

panowie lsz to w e46 coś jak lcm a dokładnie Light switch center i błędy te nie tyczą się silnika samochodu tylko oświetlenia a dokładnie sterowania wysokością świecenia świateł stepping-motor silnik krokowy ale ten od regulacji lamp błąd pojawił się tylko raz i w tej chwili nie występuje , blok rezerwy też wystąpił tylko raz

skasuj je i zobacz kiedy przy włączaniu-wyłączaniu lub regulacji zasięgu lamp powstaje ten błąd

dodatkowo możesz wejść w odczyt statusu elementów wykonawczych i zobaczyć jak zachowują się wartości na poszczególnych elementach

Jakby ktoś mógł rzucić okiem na te parametry głownie chodzi mi o przepływomierz. Czy są gdzieś dostępne prawidłowe parametry (przpepływki, ciśnienie doładowanie itp.), chodzi mi o jakiś program?

przeszukaj dokładnie forum a dowiesz się że inpa przy silnikach m47 i dde 3.0 właśnie tak pokazuje parametry przepływomierza i nie ma tu nic po za normę mimo że inpa pokazuje wykrzyknik

dokładniejszym programem jest dis i w disie możesz zrobić test przepływomierza dokładniej tak samo test ciśnienia doładowania

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje Panowie za pomoc. To by się zgadzało bo ostatnio silniczek regulacji wysokość lamp coś szwankował.

Jeszcze raz dzięki i miłego świętowania.

• 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam forumowiczów...

Co do błędu 32, tyczy się on blokady silniczka regulacji reflektora. Przerobiłem temat ostatnio, bo podczas aktywacji świateł dziennych, komputer z nieznanych przyczyn opuścił lewy reflrktor na sam dół i tam go zablokował. Przy włączaniu świateł działał tylko prawy silniczek, lewy stał w miejscu. Po odczytaniu błędów w module LSZ pojawiły sie błędy 31 i 32. Po ich wykasowaniu, komputer odblokował lewy silniczek i teraz działa on poprawnie :)

Pozdrawiam...

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Witam. Dzis podłączyłem moją bunie pod INPA i w module LSZ były 3 błędy i jeden nie wiem co oznacza.

14 diagnose-lead U12/1 defect czy wiecie co on oznacza ?

31 stepping motor defect to pewnie ten silniczek o którym pisaliście ze jest zblokowany

33 VHAC front load sensor break ten tyczy sie przedniego czujnika zasiegu xenonów

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii