Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich tak jak w temacie posiadam bmw 320i M50 bez vanosa. z tego co się doczytałem to vanos przyśpiesza otwarcie zaworów ssących o jakieś 12.5 stopnia do 3500 obr/min. mam zamiar przestawić wałek o jakieś 6 stopni. czy próbował już ktoś z was to zrobić i co o tym myślicie.
Opublikowano

Vanos nie tylko przyspiesza zawory ssące ale też przy pewnych obrotach opóżnia je

poza tym wiąże się to ze zmianą momentu wtrysku paliwa

dlatego uważam że to zły pomysł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeśli przestawisz i rzeczywiście tobie poprawi to dól, to na 100 procent nie bedziesz miał góry.
Opublikowano
Niestety słaby "dół" to chyba bolączka naszych B20 przynajmniej z modeli M50, nie sądze aby była jakaś prosta metoda podniesienia mocy z dołu. Chyba jedyna rozsądna to B25 :)
Opublikowano
komp nic nie wykazał. auto jest mocne powurzej 4000obr/min.lecz do tych obrotów to tragedia. wcześniej miałem 318i M40 i lepiej się zbierało z dołu od niedawna mam 320. myślałem że jset jakieś lekarstwo na ten dół w M50b20.
Opublikowano

ktoś pisał że zakładał chipa od kolegi bagora i był zadowolony ale osobiście nie mogę potwierdzić

zmierz może kompresję i będziesz wiedział w jakim stanie jest silnik

Opublikowano
Jak chcesz poprawić dół to proponuje kompressor z mercedesa.To jak turbo bo to turbo ale właśnie niweluje brak dołu :D Ja się włąsnie przymierzam do założenia
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif