Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W takim razie co moglibyście mi doradzić?

Mam na zimę stalowe 16tki,na wiosnę chciałbym założyć ładne alu 17tki. Mam dziwne wrażenie,ze nasze "1"ki nie są wcale nisko zawieszonymi autami (bynajmniej optycznie mam wrażenie takie,które w dodatku potwierdza fakt,że nadkola są dość duże i duzo w nich miejsca i przestrzeni pustej)-myslę,że 17tki ładnie zamaskują te puste przestrzenie w nadkolach.

Tylko dlaczego np w serwisie BMW sprzedają komplety,w których tylnia opona jest szersza od przedniej?? Ma to znaczenie przy stosunkowo niewielkiej mocy mojego auta (143 KM)? :lol:

Licze na podpowiedzi co do ewentualnych konfiguracji dla mojej e87 srebrnej (w ramach 17calowych felg).

Pozdro

Tylna była szersza, bo silniki 200+ KM wychodziły na 17" i poszerzyli tylną felgę, aby był lepszy przekaz mocy na asfalt, co zaowocowało tym, że jak coś się poszerza, to trzeba zdjąć z wysokości, żeby masa całego koła też nie rosła.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Witam panowie....jak juz mowimy o felgach na lato...czy tkos ma w czarnej 1 czarne felgi??Ja si eprzymierzam wlasnie do czarnych 18 i zastanawiam sie jak to bedzie wygladac w komplecie...
Opublikowano

Co do czarnych też myślałem,ale martwi mnie jedna rzecz-jakiekolwiek zawadzenie o krawężol i felga Ci świeci na biało bo jest odrapana,przy zwykłych nie rzuca się to tak w oczy.

Poza tym nie wiem czy w jednym kolorze zestaw (alu+opona) nie zmniejszy optycznie całości.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Ja uważam, że całe czarne, to lipa, ale.... jakby były czarne i miały srebrny/biały/czerwony rant, to wtedy spoko :D

Tak jak tu:

http://www.101modifiedcars.com/modified-cars-pictures/bmw/bmw-1-series-5-door-hatchback/bmw-1-series-5-door-hatchback-e87-130i-black-color-side-view.jpg

http://www.101modifiedcars.com/modified-cars-pictures/bmw/bmw-1-series-5-door-hatchback/bmw-1-series-5-door-hatchback-e87-130i-black-color-18-inch-wheels-rims.jpg

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
hej...szczerze to te felgi jakos mi si enie widza....owszem kolor i srebrny rant jak najbardzije, taki emialem na mysli...ale te felgi jakos tanio wygladaja i za bardzo szpanersko.... cos w rodzaju bbs-ow...
Opublikowano

Witam

Podepnę się do tematu ... chciałem kupić jakieś nowe felgi w rozmiarze 16 cali na http://www.rozmiaryfelg.pl/bmw.htm znalazłem ze musiały by mieć offset 44. Przeszukując allegro większość felg miała et35. Nie znam się zbytnio na tym, czytałem gdzieś, że offset jest wartością specyficzną dla danej felgi ale wolałbym się upewnić, że np takie felgi http://www.allegro.pl/item934696289_nowe_felgi_16_5x120_bmw_1_3_srebrne.html nie będą za bardzo wystawać lub gdzieś ocierać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Osadzenie felg do BMW serii 1 jest w granicach ET 42-47. No chyba że chcesz mega szeroki kapeć założyć to wtedy będzie 49-52.

W aukcji jest ET 35, więc coś wygląda mi na jakąś podróbę. Oryginalna felga 16", nowa na pewno nie kosztuje ok. 1200 za komplet tylko za sztukę :D

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

W aukcji jest ET 35, więc coś wygląda mi na jakąś podróbę. Oryginalna felga 16", nowa na pewno nie kosztuje ok. 1200 za komplet tylko za sztukę :D

To to ja nawet nie wierze, że to kolo małej Chinki stało która widziała jakieś oryginały tylko akurat wkleiłem taki przykład. Generalnie pytanie jest jak się ma offset nieoryginalnych(jakiś innych marek, nie bmw) felg z tym co sprzedawcy piszą na aukcjach, że pasuje do serii 1. Czy w innych markach felg też trzymać się tego przedziału ? Czy wierzyć tym opisom ze pasuje ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Im większy offset, tym felga bardziej schowana w nadkole.

Producent stosuje takie offsety jakie napisałem wyżej. Jest to pewnie podyktowane jakąś tam optymalnością względem całego auta, oporów powietrza, przepisów czy czegoś tam.... co producent uważa za istotne, ale przecież możesz założyć coś innego jeśli tylko chcesz.

Musisz się liczyć z tym, że stosujesz coś innego niż zaleca producent, więc musisz się liczyć z konsekwencjami jakie z tego wynikną (jeśli takowe będą).

Generalnie przy 16" i przykładzie, który zapodałeś ET nie ma aż tak dużego znaczenia jak np. przy chęci założenia koła o wymiarach 245/40/R18 :)

E30, E36, E60, E87, F48

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Generalnie przy 16" i przykładzie, który zapodałeś ET nie ma aż tak dużego znaczenia jak np. przy chęci założenia koła o wymiarach 245/40/R18 :)

Widziałem w internecie sporo BMW Serii 1 z 19 calowymi felgami. Gościa dają o mniej więcej takich parametrach:

8,5 * 19 ET 45 przód 225/35

9,5 * 19 ET 45 tył 255/35

Ale to na niemieckie drogi:)

Opublikowano
Mam felgi 7x16 z ET 35 i przyznam, że na tylną oś przydałyby się dystanse, tak więc jest spory zapas nawet przy ET 35.
Opublikowano
Czy ktoś z was miłych kolegów może zważyć swoją 17" felgę? Najlepiej jakby była w rozmiarze 205/50 lub 225/45. Oczywiście komplet.. czyli felga + opona.

Wracając do tematu wątku.

Dziś przy okazji odgrzebywana w garażu zważyłem moje felgi 17 cali.

Dla przypomnienia mam oryginalne BWM, wzór 141, są to felgi produkcji BBS, oponę mam 205/50 R17 Continental SportContact 2 z dużą ilością bieżnika, jak nowe.

Waga: około 19kg

Opublikowano
Czy ktoś z was miłych kolegów może zważyć swoją 17" felgę? Najlepiej jakby była w rozmiarze 205/50 lub 225/45. Oczywiście komplet.. czyli felga + opona.

Wracając do tematu wątku.

Dziś przy okazji odgrzebywana w garażu zważyłem moje felgi 17 cali.

Dla przypomnienia mam oryginalne BWM, wzór 141, są to felgi produkcji BBS, oponę mam 205/50 R17 Continental SportContact 2 z dużą ilością bieżnika, jak nowe.

Waga: około 19kg

Z oponą RF czy zwykłe??

Opublikowano
Co sądzicie na temat dystansów do 1er? :) W Stanach dużo ludzi montuje do 1er coupe i całkiem nieźle to wygląda :)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
http://www.felgi.pl/felga/250,2154/felg ... 2005.htmlx

Panowie czy te felgi spokojnie wejdą do 1 ? Słyszał ktoś opinie o tej marce ?.

Wejdą, bo z tego co widzę to występują w rozmiarze 7,00x17 ET40 5x120.00. Sądząc po cenie felg raczej nie należy się spodziewać najwyższej jakości. Ostatnio a niemieckim forum spodobała mi się 1er na takich felgach http://www.felgi.pl/felga/250,95/felgi_dotz_mugello_bmw_seria_1_116i__e87__2005.htmlx Cena też dość przystępna, pzdr ;)