Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie - w trakcie jazdy jest ok ale kiedy stoję w miejscu w kabinie rozlega się rytmiczne stukanie gdzieś pod kierownicą - 2 stuki mniej więcej co 3 sekundy - są one wyczuwalne na hamulcu wystarczy dotknąć delikatnie nogą. Dzieje się tak po przejechaniu jakiegoś odcinka - po samym odpaleniu nie ma problemu. Co to może być i czy ktokolwiek miał choć podobny problem z BMką?

Kolejna rzecz to dziwne przeskoki na wstecznym. Jak skręcę trochę koła i cofam to z przodu na zawieszeniu coś przeskakuje - brzmi to dość niebezpiecznie jakby się miało coś urwać. Byłem ostatnio w warsztacie - tuleje wahaczy wymienione luzów jakby brak więc czemu na wstecznym takie jaja? :cry2: :cry2:

Opublikowano

"Jak w temacie - w trakcie jazdy jest ok ale kiedy stoję w miejscu w kabinie rozlega się rytmiczne stukanie gdzieś pod kierownicą - 2 stuki mniej więcej co 3 sekundy - są one wyczuwalne na hamulcu wystarczy dotknąć delikatnie nogą. Dzieje się tak po przejechaniu jakiegoś odcinka - po samym odpaleniu nie ma problemu. Co to może być i czy ktokolwiek miał choć podobny problem z BMką? "

witam ma podobny "problem" j.w.,dzieje sie to samo,dlatego doklejam sie do watku i czekamy z kolega na jakies sugestie :|

"...pamietaj ze na drodze nie jestes sam..."
Opublikowano
tak właśnie po ilości szczegółowych opracowań w tym temacie wnioskuję kolego z Włocławka że najsensowniejszym sposobem na to stukanie będzie zainwestowanie porządne AUDIO :mad2: - a jak już coś pierd..lnie to będzie wiadomo gdzie stukało. Puki co stuka od miesiąca czasem jej się odwidzi czasem nie - no cóż ma kaprysy, zresztą która nie lubi postukać ;)
Opublikowano
Np. niski poziom płynu hamulcowego wywołuje stukanie. Co do zawieszenia....szarpak za 2 dychy wejść pod auto i będzie wiadomo co jest grane. Sprawdź też poziom płynu we wspomaganiu, jak jest mało to też lubi zachrobolić lub stuknąć. :)
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców:)
Opublikowano
akumulator nowy, abs się świeci - zdiagnozowana prawa przednia czujka, ale jaki to może mieć związek ze stukaniem, mam tą bunie od kwietnia i zawsze swięcił abs zresztą jestem purystą w tym wsględzie i (poza wspomaganiem kiery) wole surowizne i deptanie pulsacyjne (każda sekunda wtedy taka dłuuuga heheh) w każdym razie jaki to może mieć związek ze stukotaniem skoro mam ten problem w zasadzie od miesiąca. Poziom płynu w hamulcowego ok servo ok a tajemnica dalej nie rozwiązana ;(( czujki na razie nie ruszam bo są pilniejsze rzeczy typu zawieszenie, konserwacja itp. a cena 120zł za taką pierdółkę to rozbój w biały dzień.
Opublikowano

Ja mam taki sam problem, miałem ten problem miesiąc temu, ół roku temyu i tez dwa lata temu. Jeżdzę cały czas, kiedy trzeba wymieniam klocki szczęki tarcze i stukanie nie zanika. Znasz takie przysłowie? "ten typ tak ma" i tak to musi być. J właśnie inwestuje w dobre car audio, narazie zagłusza głośnik w kompletnej zabudowie bagażnika, napędzany wzmacniaczem, ale z czasem zagrają zagłuszające zestawy głośników w kabinie. Przy takim nagłośnieniu to i rozwalonego synerbloka nie będzie słychać :P .

A tak naserjo to zawsze trzeba kontrolować to co się dzieje z autem, co jakiś czas do mechanika na kanał i niech przebada zawiasy. koszt sprawdzenia 50zł ale zawsze będzie się pawnym co i jak. Nic nie rób sobie z tym pukaniem, bo to nic strasznego.