Skocz do zawartości

wymiana oleju w automatycznej skrzyni e39 M62 535i 97r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio zauważyłem jak temperatura na dworze spadła, jak jest zimny silnik to skrzynia biegi wrzuca mało płynnie , jak sie rozgrzeje to nawet nie czuć kiedy. Domyślam sie ze należało by olej wymienić. Czy możecie polecić jakiś warsztat na Dolnymśląsku?

Od niedawna jestem właścicielem tego auta. przebieg 245tys.

Pozdrawiam

Marcin

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najpierw sprawdz stan oleju (poziom i zuzycie). A przede wszystkim sprawdz jaka masz skrzynie biegow: http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi . Na podstawie tego zadzwon do ASO BMW i zapytaj jaki olej. Nastepnie zamiast kupowac w ASO czy w "warsztacie", kup w hurtowni lub u dystrybutora olejow badz w ostatecznosci na allegro. W wymienionych miejscach kupisz ten sam olej za 1/5 ceny, ale z tym olejem z allegro jest tak, ze mi udalo sie kupic idealny, od uczciwego czlowieka. Abys kupil taki sam, kup 1 litr w ASO BMW a reszte na allegro i porownaj, zmieszaj czy przypadkiem sie nie roznia. Do mojej skrzyni jest ESSO ATF LT 71141.

Trzeba dodac, ze "warsztaty" czesto leja swoje zamienniki olejow na co bym sie nie zgodzil i mysle, ze wiekszosc ludzi wtajemniczonych w temat rowniez; szkrzynia biegow to koszt cwiartki-polowy samochodu. Takze gromadz wiedze i szukaj na forum informacji o swojej SB.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

mcmt mógłbyś mi sprawdzić tym dekoderem jaką ja mam skrzynię bo jak ja próbuje to mi wyskakuje Error.

Doczytałem się że jest jeszcze jakaś tabliczka na skrzyni ale mój kanał jest jeszcze w budowie i nie mam jak sprawdzić.

WBADD410X0BT45629

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Heh, bo trzeba wpisac 7 ostatnich znakow tego numeru ;)

Chassis number BT45629

Vehicle code DD41

Series E39

Model 523i

Body type saloon

Catalog model ECE

Production date 1997 / 04

Engine M52

Transmission Automatic

Steering Left

Catalyzer YES

Additional Information for Vehicle code DD41

Production FROM : 1995/09/01 TO : 1997/08/31

Engine M52

Engine Oil 6.50 Liter

Transmission Automatic

Transmission Model A5S 310Z

Transmission Oil 10.60 Liter

Rear Axle Oil 1.00 Liter

Coolant(w/o Air Conditioner) 10.50 Liter

Coolant(with Air Conditioner) 10.50 Liter

Brake fluid 1.00 Liter

Remarks :

Automatic transmission: lifetime oil filing

[Notice] Results are just for your reference.

* Service will change/stop without notice.

** This page is link free for non-commercial purpose.

*** Data is compatible with BMW ETK as of 10/2009.

Ladniutka salonoweczka ;). Teraz zadzwon do serwisu BMW jaki olej leja do A5S 310Z.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No tak.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Witam.Ja zmieniałem olej w ASB,a mam ten sam motorek(M62 B35) rok temu przed świętami i mimo nowego oleju jak temperatura na zewnątrz spadnie,to też czuję jak zmienia biegi.Jak się rozgrzeje to ok.Sądzę,że to jest normalne jak olej zimny to jest troszkę bardziej gęsty chyba że się mylę.Dodam,że wymianę robiłem w warsztacie zajmującym się tylko BMW.(WFK w Wejherowie)
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
Witam.Ja zmieniałem olej w ASB,a mam ten sam motorek(M62 B35) rok temu przed świętami i mimo nowego oleju jak temperatura na zewnątrz spadnie,to też czuję jak zmienia biegi.Jak się rozgrzeje to ok.Sądzę,że to jest normalne jak olej zimny to jest troszkę bardziej gęsty chyba że się mylę.Dodam,że wymianę robiłem w warsztacie zajmującym się tylko BMW.(WFK w Wejherowie)

w pewnym stopniu jest to normalne, ja na przykład mam to odkąd kupiłem swój samochód w tamtym roku a zrobiłem nim już 120 tys. i żadnych innych problemów ze skrzynią. Tyle, że u mnie jest to wyczuwalne dopiero jak temperatura na zewnątrz jest w okolicach 0.

www.nowak-motocykle.pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak odpalasz rano to daj mu pochodzic 5 minut. Ja tak robie i nie szarpnie. Zazwyczaj czekam az TEST 07 pokaze mi powyzej 30*C. Jak olej jest zimny nie przekraczaj 2000rpm.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Jak odpalasz rano to daj mu pochodzic 5 minut. Ja tak robie i nie szarpnie. Zazwyczaj czekam az TEST 07 pokaze mi powyzej 30*C. Jak olej jest zimny nie przekraczaj 2000rpm.

Tak właśnie robię.Czekam aż się trochę rozgrzeje.Chyba,że muszę już jechać to staram się jechać z minimalnym naciskaniem gazu tak aby tylko przerzucił bieg.

niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
Ja tez mam podobny motorek i chyba ta sama ASB, ZF ( ponoć lepsza od GM ;-) )/ Olej filtr i uszczelke mialem zmieniane w sprawdzonym serwisie zajmujacym sie ASb w Warszawie. U mnie Przy zimnym silniku moze minimalnie bardziej czuc zmiane przełożenia. a Tak przy okazji to zauwazylem, że nieraz bardziej czuc zmiane przelozenia przy niskich obrotach tak ponizej 2000 niz jak krece mocniej ok 3000. przy wyzszym zakresie obrotow mniej odczuwam zmiane biegow.
m62, V8, 245 km
Opublikowano

Normalne że przy niższych temp. na zewnątrz na początku będzie przerzycał biegi z lenistwem i lekkim szarpnięciem

Zgadza się olej szybciej sie rozgrzewa jak masz zapięte D radą może też byc jak ruszasz sam zmineiaj biegi na step troniku póki sie fureczka nie rozgrzeje.

Ja tez mam podobny motorek i chyba ta sama ASB, ZF ( ponoć lepsza od GM )/

Tak właśnie skrzynki ZF uwarza się za lepsze od GM, do modelu A5S310Z lać tylko ESSO LT tak zaleca producent troszeczke niewdzięczna jest wymiana bo korek wlewowy znajduję się na spodzie miski olejowej wiec olej ładuję się szprycą no i idzie sie troszke przy tym upierniczyć ;) :lol:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No nie wiem, czy na zimnym oleju dobrze jest zmieniac na S czy Steptronic... Po takim przelaczeniu zwieksza sie cisnienie oleju, ktory gdy jest zimny jest gestszy i twardszy. Ja bym tak nie robil.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Witam

Dzieki za wszelkie wskazówki narazie bede obserwował. To moja pierwsza ASB w aucie także na początku strach w oczach. Poczekam co sie bedzie działo jak bedzie z -5 lub -10 C jak bedzie mocno szarpać przy zmianie to wtedy wybiore sie do Długołęki do serwisu ASB poczytałem w necie że dużo ludzi jest zadowolonych z ich usług chyba że ktoś ma inne doświadczenia z ta firmą to proszę napisać.

Po rozkodowaniu wyszło że mam skrzynie A5S 440Z, gdzie mogę troszke sie dowiedzieć o tej skrzyni?

Pozdrawiam

Marcin