Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

WItam

Glupi problem ale kupilem opony uzywane 2008 dobrej marki. Niestety jedna ma malenka dziurke ale nie da sie naprawic bo guma za cienka w ty miejscu.

Mechanik mowi cos o detce albo o nowej oponie. Nowa kosztuyje tyle co 2 w polsce wiec wole juz kupic 4 nowe. Ale moze dętka to dobre rozwiazanie.

Czy mial ktos jakies doswiadcznie.

ps. Chyba ostatni raz kupuje uzywki. Na lato kupilem nowe Dunlopy i zero problemu. Ale kto to wiedzial ze 2008, bieznik 8 mm i bedzie cos nie ok.

Edytowane przez fornal
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiem, że niektórzy oponiarze wkładają dentkę :duh: , jak opona za słaba. O ile uda się dobrać dętkę do rozmiaru opony. Osobiście jednak nie chciałbym jeździć na czymś takim. Nie pojedziesz więcej więcej niż 50 km/h, bo zawsze w świadomości siedzi, że guma może pęknąć w każdej chwili. Dzięki za takie oszczędności. Niby wkłada się jeszcze między oponę i dętkę płaszcz gumowy ale jak dla mnie, to i tak bomba zegarowa.

Fornal, zmień te dentki w temacie, bo razi po oczach.

Opublikowano
Juz zmienione. Tez tak mysle. Ano bez sensu to jakos wyszlo. Dobrze tyle ze juz na cale zycie wiem ze zadnych uzywek!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze coś dopowiem, ogólnie do tematu kupowania używek.

Swego czasu miałem pewien kontakt ze światkiem oponiarzy i trochę sę napatrzyłem.

90% z nich nie patrzy na rocznik, zwracają tylko uwagę na bieżnik, czasem patrzą czy opona nie jest zhamowana czy wyząbkowana.

Dziurawą oponę kleją i jeśli to oni zakładają klientowi, to nie ma szans, żebyś się dowiedział, że opona była łatana.

Widziałem opony 11-12-letnie :!: sprzedawane jako prawie nówki. Bieznik ok, więc można kłamać. A w środku guma płatami odchodzi.

Jeśli używki, to gdzieś od dobrego sąsiada (o ile są tacy). Ale nigdy od kogoś, co ma na składzie hałdę opon lub od wulkanizatora.

Najczęściej mają opony z Niemiec, sprowadzane po 1000 sztuk na raz, cena 1-2 euro/szt. Tam ich nikt nie kupi, co z tego, że bieżnik 5mm, jak rocznik 99'-01'.

A u nas te leżaki sprzedają się potem jak ciepłe bułki, przy czym najczęściej cena przy przejściu przez granicę wzrasta do 80-100 zł/szt.

A jeśli opony są w miarę nowe, to w większości przypadków coś innego je boli. Kto kupuje drogie opony, żeby po roku się ich pozbyć. Zdarza się, ale jak często?

Widziałem sporo w miarę nowych opon ściąganych z rozbitków. Niemiec nie odważyłby się ich zakładać więc woli pchnąć dalej.

Wiadomo, że są wyjątki, ale ilu oponiarzy znam, tak wszyscy robią tak, jak napisałem.

Opublikowano
Dętka w oponie bezdętkowej bardzo szybko się przetrze więc to na pewno zły pomysł,ale spróbuj naprawić oponę u jakiegoś wulkanizatora klejącego dziury na gorąco - koszt około 60zł .
Opublikowano

juz nowa zamowiona , bedzie na piatek. --------- sie i uzywek juz nie kupie. BO nowe prawie ta sam cena. Ale jak ktos ma kupic chinskie to lepiej juz uzywane. Te co kupielem byly z 2008 roku wiec sie skusilem. Ale sie okzalo ze byla w jednej dziura i koles chyba jechal na flaku kawlek i przyciol gdzies. Dzieki za opinie.

NAUCZ SIE POPRAWNIE PISAC, TO RAZ!,BO POPRAWIAM TEN TEMAT JUZ DRUGI RAZ,A DWA TO NIE PRZEKLINAJ!!! :evil:

Opublikowano
Widziałem opony 11-12-letnie :!: sprzedawane jako prawie nówki.

jak ktos jest takim idiota ze nie spojrzy na date produkcji

Kto kupuje drogie opony, żeby po roku się ich pozbyć. Zdarza się, ale jak często?

ten sam co kupuje nowy samochod na 2 lata po czym zmienia. albo ten kto zniszczyl samochod.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ten sam co kupuje nowy samochod na 2 lata po czym zmienia. albo ten kto zniszczyl samochod.

A potem komis sprzedaje opony, a do auta wkłada inne, hm.

A takich nowiutkich opon po rozbitkach jest dużo na rynku. Ja bym takiej opony nie chciał co w wypadku brała udział.

Przedkładam własne życie nad zaoszczędzone parę złotych na opony. Mam nadzieję, że wy też.