Skocz do zawartości

niedogrzany silnik 4.4 M62- termostat czy czujnik temp.?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z niedogrzewającym się silnikiem w BMW E39 540i 4.4 V8 M62. Po przejechaniu 25km nadal wskazówka jest sporo przed pionem przy prędkościach 100-150km/h nawet jak nie używam 6 biegu, dopiero jak nieźle poszaleje to osiągne temp. taką że wskazówka jest pionowo, później spokojnie pojeżdżę i znów opada. Pozatym spalanie mi wychodzi ponad 20l/100km a nie szaleje specjalnie, myślę że te problemy są ze sobą powiązane. Mam swoje E39 od tygodnia i nie wiem czy to norma czy należałoby wymienić termostat, a może wystarczy tylko go wyjąć i rozruszać? po rozgrzaniu silnika normalną jazdą test nr 07 pokazuje mi przewaznie ok 75-80 st.Celsjusza

Wiem, że były już podobne tematy ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na konkretne pytania:

Jak zbadać czujnik temperatury, może z nim coś nie tak?

Czy może mi ktoś opisać gdzie dokładnie znajduje się termostat w silniku 4.4 V8, i jak się do niego dobrać?

Płyń pod prąd, z prądem płyną same śmieci...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kup od kolegi "nerwus" zlacze diagnostyczne - podlaczysz pod nie i bedziesz wiedzial co jest nie tak :!: :cool2:

Wysokie spalanie w tych silnikach czesto spowodowane jest zmechaconymi sondami lambda.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

widzę że jedną sondę labda mam nową, pozatym silniczek w nie dymi nadmiernie więc raczej sondy są OK.

Czy przez złącze diagnostyczne będę w stanie wyczaić, że np termostat się nie domyka (przeważnie termostat ma uszkodzenie mechaniczne)?

Opublikowano
hej mysle ze termostat na to wyglada,moze w ogole go niema?bywa tak,ze ktos wyrzuci w sumie latem niema problemu,ale klopot zima,stawiam na termostat,i doradzam niekupowac taniego szajcu
Opublikowano
Czy przez złącze diagnostyczne będę w stanie wyczaić, że np termostat się nie domyka (przeważnie termostat ma uszkodzenie mechaniczne)?

A niby jak komputer ma zdiagnozować uszkodzenie termostatu skoro on jest częścią mechaniczną a nie elektryczną.

Kupno nowego (polecam firmy WAHLER) powinno rozwiązać Twoje problemy. Reanimowanie starego nic nie da a może tylko pogorszyć sprawę - zamiast wcześnie się otwierać lub niedomykać po Twojej ingerencji może wogóle się zablokować w pozycji zamkniętej co doprowadzi do większych problemów niż masz obecnie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

4.4 V8 ma 4 sondy lambda. Sam mialem jedna uszkodzana i spalanie podnioslo sie o 2-4 litry i tez nie kopcil.

Czy na pewno termostat nie ma sterowania elektronicznego? Bo komputer tego silnika moze wyrzucic w INPA blad: "123 Map coding thermostat control electrical circuit".

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Czy na pewno termostat nie ma sterowania elektronicznego? Bo komputer tego silnika moze wyrzucic w INPA blad: "123 Map coding thermostat control electrical circuit".

Termostat nie ma elektroniki. W obudowie termostatu są dwa czyjniki temperatury (tak jakby przed i za termostatem) i może na podstawie ich wskazań komputer wywali bład

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Termostat nie ma elektroniki. W obudowie termostatu są dwa czyjniki temperatury (tak jakby przed i za termostatem) i może na podstawie ich wskazań komputer wywali bład

eee, no to chyba by komputer jednak cos by podpowiedzial nie?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Czy trzeba wyjmować pompę wody aby się dostać do termostatu?