Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio podczas wymiany oleju w serwisie dowiedziałem się że zorganizowana jest akcja serwisowa dla BMW 1 (nie znam szczegółów które egzemplarze są brane pod uwagę), w dniu jutrzejszym jadę na wymianę napinacza łańcucha rozrządu (jeżeli dobrze pamiętam).

Informuję, być może warto się zapytać o swój egzemplarz zanim będzie za późno.

Pozdriawma

Opublikowano
wymiana jest za darmo. Miałem to w poprzedniej jedynce ponad 1,5 roku temu.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Jak ktoś się coś dowie niech odrazu piszę bo widzę ze 116i temat :)

powiadomią Cię podczas wizyty w ASO lub zadzwoń i podaj nr VIN to sprawdzą czy auto podlega pod akcję czy też nie. Mi w pierwszej 116i zmieniali właśnie ten napinacz - auto było z grudnia 2005, a w 116i po liftingu zmieniali coś od VANOSA,a w 318dT, którym jeżdżę wszystkie wtryski w ramach akcji.

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Mam pytanie

W mojej e87 rok 2006 silnik 1.6 benzyna pojawiły się objawy szarpania , pojechałem do mechanika i okazało się że łańcuch przeskoczył o 2 zęby i tak się dzieje czy ma to coś wspólnego z tą akcja serwisową? auto co prawda stoi i czeka na naprawę ale czy jestem wstanie domagać się czegoś od BMW że nie poinfromowało mnie o wadzie a raczej akcji serwisowej ? auto obecnie ma 28 tys przebiegu wiesz śmiech aby coś takiego się stało

auto jak narazie miało chyba jeden przegląd teraz miał być drugi przy 30 tys ,auto jest z polskiego salonu kupiłem go od znajomego ktory dbał o auto a przede wszystkim znam cała historię kupił go w salonie w polsce , cała baza danych w BMW jest co w aucie było robione

Miałem szczęście w nieszczęściu że nie przeskoczyło bardziej i nie uszkodziło silnika .

Chodzi mi dokładnie o to że jest to poważna sprawa i powinienem chyba zostać poinformowany bo nie jest to problem typu np, nie domykająca się klapka od płynu spryskiwaczu tylko o silnik cześć która jest najdroższa w samochodzie

Opublikowano

a sam dowiadywałeś się czy auto podlega pod tą akcję? jeśli samochód jest objęty akcją, to wydaje mi się, iż powinni to naprawić w jej ramach - jeśli ASO nie będzie chciała lub nie będą wiedziec co zrobic z tym fantem to kontaktuj się z BMW Polska.

A co do usterki - gdy byłem w serwisie z jedynką mówili, że objawem wady może byc przeskoczenie łańcucha.

Opublikowano

W celu wymiany wystarczyło zadzwonic do dowolnego ASO, podac końcówkę VIN

i usłyszeć czy podlega pod akcje serwisową czy nie. Jak podlega to sie umówić...

Jakieś 1,5 godziny jak pamietam i żadnych problemów...

Ale teraz, jak już przeskoczyło, to nie wiem jak zareagują. IMHO powinni zrobic bez pytania...

Moze trzeba było po prostu zadzwonic do jakiegoś ASO?

Auto masz z salonu, młodsze niz 5 lat, wiec za friko zacholują Ci do najbliższego ASO w ramach fabrycznego

assistance.

A jeśli chodzi o silnik - nie ma sie co bać. W 116i jest bezkolizyjny i najwyżej nie pojedzie...

Pozdroofka

TT

Opublikowano

Sory ale ja autem mam jezdzić a nie co tydzień dzwonić do serwisu i pytać hallo czy są jakieś akcje serwisowe ? przecież oni mają wszystkie moje dane osobowe , jak i o aucie wszystko pech jest taki że po godzinie 20 udało mi się zobaczyć co się dzieje a serwis już jest zamnięty pojechałem do mechanika zgasiłem auto , przychodze z mechanikiem do auta a auto już nie odpali po rozkręceniu osłon aaaa szkoda się denerwować i auto stoi

Głupi opel powiadamiał mnie listownie o poważnych akcjach serwisowych a BMW olewa ? z tego co się z orientowałem w temacie serwis o poważnych akcjach serwisowych ma infomorwać właściciela samochodu .Dlatego jestem bardzo ciekawy jaka będzie odpowiedź z BMW POLSKA a jeszcze po świętach przejade się do serwisu i zapytam co mam zrobić jeżeli będę miał racje laweta i niech robią a przy okazji podziękuje za super Święta

W oplu działa to tak dostają oni jako serwis na meila informację "akcja serwisowa, kampania " i np. jest tam napisane blokujący się hamulec ręczny ,i każdy salon/serwis ma numer np. 57 i po tym numerze sprawdzają ile samochodów sprzedali z tą wadą i informują klienta gdy wada jest naprawde poważna a gdy jest to jakiś minimalny defekt robią to na pierwszym lepszym przeglądzie lub zaglądnięciu do serwisu

Opublikowano
a gdy jest to jakiś minimalny defekt robią to na pierwszym lepszym przeglądzie lub zaglądnięciu do serwisu

I dokładnie tak tą usterkę kawalifikuje BMW. Pewnie zbyt mało bylo takich przypadków. W moim ASO, jak robiłem, nie mieli takiego

przypadku, tylko słyszeli o jakimś jednym w Polsce. Tu na forum, jak pamiętam, chyba jesteś pierwszy...

Zresztą problem dotyczy tylko 116i sprzed liftingu, a te wersje to raczej rzadkość...

A na forum było o tym kilka razy chyba. Szkoda, że przeoczyłeś...

Ja po infie z forum wolałem zadzwonić i pojechać specjalnie, niż narazić się na coś takiego, co

Ciebie trafiło... Lubię spać spokojnie, a i własne sprawy wole dopilnować osobiście... :D

Pozdroofka

TT

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

hmmm

Martwić się chyba było o co bo gdyby wczasnie jazdy przeskoczył dalej to pytał bym czy ktoś nie posiada nowego silnika :)

Jedynie jestem zawiedziony ponieważ odpowiedzi od BMW POLSKA nie dostałem do dziś a wysłałem ją 26 grudnia po czy jakoś 30 dostałem info od BMW POLSKA że wszyscy są na wolnym i sprawa jest przekazana dalej i odpowiedź będzie po nowym roku a juz mamy 17 stycznia :(

Opublikowano

jestem posiadaczem 116i

Mialem jechac na sylwestra swoim samochodem ale niestety napinacz rozrzadu sie skonczyl, lancuch przeskoczyl mi 4 zeby.

Wymienilem napinacz ustawilem rozrzad i samochod jezdzi poprawnie, niestety nie wiedzialem o akcji bmw i robilem to w lomiankach w bmw. Za ustawienie lancucha i wymaine napinacza zaplacilem 500zl. Napinacz kosztuje 150zl.

Coz za niedoinformowanie trzeba placic:(

Opublikowano

przede wszystkim zapytaj o wadliwości, które występują w tym silniku - potwierdzą i wtedy zapytaj czy informowali użytkowników tych samochodów, a na koniec przedstaw fakturę za wykonaną usługę, ponieważ Twoje auto jest wadliwe i producent do tego się przyznaje i w tym momencie żądaj zwrotu gotówki. Napisałeś, że robiłeś w BMW!? dlaczego Ci nikt nie powiedział, że NALEŻY Ci się gratisowa naprawa?!

Pamiętaj - ŻĄDAJ, a nie proś :cool2:

Wiem co piszę... to jest reklamacja właściwa, która nie ulega przeterminowaniu się, jeżeli nie będą chcieli zwrócić kasay kieruj sprawę do miejskiego rzecznika praw konsumentów. jednocześnie wyślij do nich pismo z oczekiwaniami pokrycia kosztów załącznikiem faktury za usługę, gdyż w takich sytuacjach pismo jest wiążące i możesz je wszędzie przekazać dalej nawet do różnych mediów (np TVN Turbo - RAPORT, TURBO KAMERA etc.) - każda szanująca się marka będzie chciała uniknąć rozgłosu, gdyż zorientuje się więcej osób, że jest inna droga wyjścia...

Jeżeli chcesz, jakieś porady prawne śmiało pisz na priv to pomogę - pamiętaj prawo w tej sytiuacji jest po Twojej stronie.

Opublikowano

Robił to w BMW w Łomiankach u Pawłowskiego, to nie jest ASO. Nic nie może zrobić.

Jedynie podjechać do ASO to wymienią jeszcze raz.

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano
też mi się tak wydaję że skoro nie robił w serwisie dlaczego mają zwracać / podpisywać się nie pod ich robotą . Gdybyś zapewne pojechał do serwisu BMW i sprawdził po nr vin przyznali by ci nowy napinacz w ramach gwarancji
Opublikowano
Witam panowie jesli chodzi o te napinacze to rzeczywiscie są wadliwe jak i w bmw tak i w mini dotyczy silnikow benzynowych cztero cylindrowych pierwszymi objawami uszkodzenia napinacza jest w mniejszym lub wiekszym stopni słyszalna praca łancucha rorządu jest to w wiekszym lub mniejszem stopni słyszalny rzegot w przedniej czesci pokrywy klawiatury.Napinacze te nie trzymają dostateczni cisnienia oleju co powoduje nadmierny luz łancucha a w rezultacie przeskoczenie rozrządu .w takich wypadkach proponuje zmienic kasete rorządu wraz z łancuchem i napinaczem oprócz tego w silnikach 1.8 lub 2 litrowkach bmw przewidziało specjalną stopke metalową którą montuje sie na głowicy przy vanosie ssącym zapobiegającym przeskoczeniu łancucha polega to na odwierceniu otworu w głowicy i przykręceniu tej stopki.stopka ta jest wyrysowana w etk wiec jesli u ktoregos z was juz słychac łancuch szczegolnie przy opadaniu obrotow po przegazowaniu proponuje wymienic napinacz a jesli juz rozrząd przeskoczył to sprawdzie czy do waszego silnika jest przewidziana ta stopka i po zestawieniu rorządu zamontowac ją. A jesli chodzi o akcje techniczne to w tych silnikach jest akcja na czujniki wałkow rorządu na wydechu.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Niestety też spotkała mnie sytuacja przeskoczenia łańcucha rozrządu w aucie. Jestem jego drugim włascicielem nie wiedziałem o konieczności stawienia się do serwisu BMW ani nie dostałem żadnej wiadomości od nich.

Całe szczęście że auto staneło niedaleko domu i obyło się bez lawety. Auto jest już po naprawie w serwisie BMW (nie ASO).

Oczywiscie za doprowadzenie auta do stanu jeżdzacego wyszło troche PLN.

Czy ktoś miał podobną sytuację że ustawiał rozrząd i wymieniał napinacz nie w ASO

I czy istnieje wtedy możliwość uzyskania zwrotu kosztów (choć częśćiowych ) od BMW ?

Z góry dzięki za pomoc

• 5 miesięcy temu...