Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Słuchajcie wsiadłem dzisiaj z ran do auta, włączyłem zapłon i po chwili zaświeciły mi się chyba wszystkie kontrolki na tablicy, następnie zgasły, zmienił mi się samoczynnie stopnie na termometrze z C na F i godziny na (am,pm), aha i komputer wyzerował wszystkie liczniki kilometrów do wymiany poszczególnych części, auto pokazuje Check OK, a po chwili czerwone auto na podnośniku, silnik działa stabilnie a zegar od obrotów spada do zera i za chwile pokazuje normalnie to jakiś cyrk jest!! mieliście może coś podobnego???
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Chciałem sie zapytać co to takiego,bo u mnie dzieje sie dokladnie to samo od dzisiaj.Jade sobie autkiem,nagle wszystko zaczyna swiecic,wskazowka obrotomierza spada,a samochod jedzie jak najbardziej normalnie i po 5 sek wszytsko wraca do normy.Dodatkowo nie dzialaja czujniki cofania i jak wbijam wsteczny to pokazuje sie na zolto kontrolka (P).O co tu chodzi?
Kubica GO!
Opublikowano
Więc juz ci Ukasz6 śpieszę z wyjaśnieniem, otóż u mnie po objawach ktore opisałem powyżej okazało sie w serwisie, że uszkodzeniu uległ sterownik czujników parkowania, pękła jakaś kratka wentylacyjna gdzieś z tyłu auta przez którą dostała się woda i zalała sterownik, wymiana krakti i sterownika troche ponad 1200zł (BMW tłokinski łódź), u ciebie objawy jak widac są takie same.
Opublikowano
Dzieki bardzo za podpowiedź!Zapewne to to.Mam tylko jeszcze jedno pytanko:Czy stało Ci sie to tak ot,czy moze była jakaś stłuczka?Ja miałem ok. 2 tyg temu lekkie przytulenie (gosc puntem delikatnie mnie dziabnął),ale poza paroma ryskami tylnego zderzaka wszystko było ok.Teraz sobie tak mysle,że to moze na skutek tego,dlatego pytam.
Kubica GO!
Opublikowano
U mnie było dokładnie to samo ktoś mnie właśnie przyrysował na tylnym zderzaku aż mi czujnik wpadł do środka zderzaka, zastanawiam się jednak w jaki sposób mogła pęknąć ta plastikowa kratka bo to jest najdziwniejsze???
  • 1 rok później...
Opublikowano

Widzę że więcej osób miało problemy takie jak ja.

Nie działają mi czujniki cofania, pojechałem do ASO w celu sprawdzenia dlaczego nie działają, ale niestety 300zł w plecy i żadnej informacji.

Wymienili bezpiecznik i powiedzieli że nie ma komunikacji z czujnikami. Wymienili bezpiecznik, bo nie działało przy okazji lusterko wsteczne (nie ściemniało się).

Po całej operacji zaczęły się dziać cyrki z zegarami, klimą i radiem. Tyle na desce nie świeci się nawet przy odpalaniu samochodu. Wskazówki wariowały, parametry się same przełączały, klimatyzacja wyłączała się itd.

Ostatnio próbowałem zmienić bezpiecznik od czujników ale za każdym razem się palił. Czy może ktoś naprawiał czujniki cofania, albo miał podobny problem że nie można ich zdiagnozować? Czy taka usterka może świadczyć o uszkodzonej jednostce sterującej? Jak tak to gdzie jest umieszczona i czy warto kupić używaną?

Opublikowano
Akumulator był wymieniany ok 3 miesiące temu, oczywiście na nowy. Ale tak jak pisałem, problemy zaczęły się po wizycie w ASO i wymianie bezpiecznika od PDC. Teraz bezpiecznik się pali za każdym razem i nie działa ściemnianie środkowego lusterka. Działało przez chwilę po wymianie bezpiecznika przez ASO
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam :)

Skoro temacik juz jest to chcialbym czegos sie dowiedziec :)

W necie przeczytalem ze skoro czujniki cofania nie dzialaja to jest sposob na sprawdzenie tego a dokladnie chodzi o wlaczenie wstecznego i wsluchaniu sie czy ktorys czujnik jest zepsuty ( bliskie spotkanie z czujnikiem tak azeby dobiegal odglos z czujnika "piszczenie czy jako tak") ale jak nawet tego piszczenia nie slychac to oznacza ze mam 4 czujniki uszkodzone ?? Bo kontrolka od czujnikow w kodpicie mi ciagle mryga... Oczywiscie gdy uruchomie auto kontrolka nie swieci ale gdy wbije tylko wsteczny to odrazu mi zaczyna migac i nie gasnie dopoki nie zgasze auta.

Jak sadzicie wina tkwi w czujnikach czy moze w elektryce ?? Wiem wiem najpierw spradz czy czujniki sa dobre :P ale moze ktos zna inny sposob niz ten co opisalem wyzej :)

Podziekowac :)

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich.

Chciałbym podpiąć się pod ten temat gdyż objawy w mojej jedynce są takie same jak w pierwszym problemie. Też zapalają się kontrolki dsc, abs, i reczny a także czerwona kontrolka auta na podnośniku. też zegary mi się wyzerowały a ponadto przez ułamek sekundy ginie podswietlenie konsoli i wskaźnik obrotów i prędkości opada do zera i automatycznie wraca do poprzedniego położenia, nie zapominając oczywiście zmianie temperatury z "c" na "f"

Też mam problem z czujnikami parkowania i też miałem lekko puknięte w tylny zderzak ale problemy z czujnikami zaczęły się zanim przykleiłem się do betonowego słupka ;)

jeśli chodzi o akumulator to sprawdzałem na kontrolce na akumulatorze i jest zielona czyli że w pełni naładowany.

proszę o jakąś radę bo możliwość wizyty u jakiegokolwiek mechanika któremu mogę zaufać mam dopiero po 5 stycznia a nie chciałbym być naciągnięty prze pierwszego lepszego "majstra".

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam ponownie.

Dzisiaj byłem u znajomego elektryka. Podłączył pod kompa i diagnoza że brak jakiegoś połączenia. Błąd na kompie nazywał się: error - "CAN".

Po informacji że miałem problemy z czujnikami od razu rozebrał mi pół bagażnika a tam moduł/sterownik od czujników parkowania 5 cm w wodzie. Najlepsze jest to że nie wiemy skąd się ta woda tam wzięła bo kratka wentylacyjna jest ok i nie ma żadnych widocznych uszkodzeń mechanicznych w pobliżu modułu przez które mogłaby się dostać woda. Po obejrzeniu modułu stwierdziliśmy że musiał być już dosyć długo w wodzie bo zrobił się zielony nalot. Tak więc na tę chwilę nie mam czujników bo odłączyliśmy moduł i muszę podjechać do BMW i zakupić nowy oczywiście wodę odessałem bo nie znalazłem żadnej drogi aby ją spuścić.

Na tę chwilę wszystko wróciło do normy z przed usterki.

Gdyby się okazało że jest jeszcze jakiś inny problem który pokaże się po jakimś czasie to będę informował na bieżąco (MAM NADZIEJĘ ŻE TO BYŁ JEDYNY PROBLEM) :roll: :roll: :roll:

Pozdrowienia dla wszystkich.