Skocz do zawartości

320d skrzynia haczy, biegi wchodzą z oporem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie mam taki problem że przy zmianie biegów kolejny bieg wchodzi z charakterystycznym "chrupnięciem" a jeśli zmieniam bieg bardzo delikatnie to wtedy czuc opór zanim wejdzie bieg tak jak by najpierw odbijalko lewarek dopiero bieg wejdzie zwłaszcza to czuć z 3 na 4 taki próg najpierw musi pokonać drążek. Co to może być, sprzegło jest w miare nowe( 30 tysi), może to wina luźno latającego lewarka bo też mam z nim problem tak jak sporo innych osób.

Może macie jakieś pomysły, bede wdzięczny za sugestie

p.s. skrzynia 5 biegowa

Pozdro

Opublikowano
raczej przy każdej zmianie tak jest, tez się zastanawiałem nad synchronizatorami, jesli to one to jest to do zrobienia w rozsądnej cenie czy juz lepiej skrzynie używke kupić? tylko to tez zawsze loteria :(
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie !

Dołacze sie do tematu aby nie zakładac bez potrzeby nowego !

Moj problem brzmi : Na zimnym silniku ( E46 150PS 2004r. 120tyś km ) jedynka i wsteczny wchodza ze strasznym oporem, trzeba lekko odbic i jeszcze raz, na ciepłym juz ok. Reszta biegów wchodzi jak po maśle, bez problemu, mam skrzynie 6 biegową ! Latem nie miałem takiego problemu !!!

Prosze o jakies rady i komentarze...

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie, nie zmieniałem ! Ale w mojej popszedniej buni E46 miałem przejechane 310tyś i wszystko było ok. O oleju w skrzyni nawet nie myslałem...

Jednak nie bede ukrywał ze "cos" mi podpowiada ze to wina oleju, jest gesty...jak sie rozgrzeje wszystko wraca do normy ! Przebieg mam na 100% prawidłolwy wiec mysle ze sprawa docisku i tarczy odpada...

Opublikowano
Moze poprzednik (zakladam ze kupiles od kogos) zmienil .. tak gdybam .. kiedys zmienilem olej w skrzyni w renault i skonczylo sie na spuszczeniu po 2 tyg mrozow .. musialem nawet 5 min czekac zeby 1 wrzucic :mrgreen:
Opublikowano
[ Do Czestek1] Masz ten sam objaw ?

Mamy auta w podobnym wieku, ja mam 82tys przebiegui smiem twierdzic ze skrzynia w Bmw NIE JEST DOPRACOWANA. Ja mam tylko cos w stylu takiego oporu, jakby odpichania kiedy daje 2 jak jest zimno. dziwna sprawa bo olej zmieniałem niedawno, pamietam ze po wymiania byla poprawa znaczaca, skrzynia zaczela pracowac precyzyjniej i zdecydowanie, ale bolaczka 2 biegu została, to samo miałem w e36. Wina chyba lezy po mosieznych wybierak co sie wycieraja wewnatrz skrzyni. ale dziw bo jak goraca skrzynia to jest dobrze. Ale jak na BMW wydaje mi sie i tak słabo.

Opublikowano
W poprzedniej beemce miałem ten sam problem rano jak zimno jesień i zima 1 i wsteczny bardzo ciężko wchodziły po rozgrzaniu ok wyminiłem olej i nic to nie dało stawiałem wtedy na kończące się sprzęgło.
Opublikowano

ciekawa teoria.

przeanalizujmy.Skrzynia jest sztywno przykrecona do silnika, wiec nie wystepuja miedzy nimi zadne bledy w ustawieniu w postaciu przesuniecia elementu, weic w srodku styk tarcza sprzegła a koło jest OK. Idac dalej silnik moze sie opuscic na puduszkach i skrzynia tez, to mogloby powodowac zmiany iustawienia pomiedzy skrzynia a wałem , czyli moga sie pojawiac jakies objawy podczas jazdy . wydaje mi sie ze to w tym wypadku raczej nie poduszki.Tak samo bylo ze stukiem przy wbijaniu 1, cuda na kijau.

Szybko ustaliłem ze pochodza z samej skrzyni, a nie z przgubów, itd.

Sorki ale Twoja teza raczej nie ma dla mnie sensownego uzasadnienia do tej przypadlosci, ale chetnie posłucham co masz do powiedzenia- bo na tym polega dyskusja:)moze mnie przekonasz :8)

Opublikowano

Moze i cos w tych poduszkach jest hm...Ale 5 lat autko 120tyś. przebiegu i padniete poduszki ?

W popszedniej E46 przed liftem jedna była zerwana pod silnikiem pomimo tego jedynka wchodziła bez problemu !

Pisze o tym aby nie narobic sobie niepotrzebnych kosztów z ta wymiana poduszek.

Dziwne ze latem i po nagrzaniu silnika jest ok. Sam juz niewiem, kazdy podpowiada cos innego :-(

Opublikowano
spodziewałeś się jednoznacznej odpowiedzi .... to są bardzo skomplikowane auta i jednoznaczna diagnoza często nie jest możliwa ... wszystko ze wszystkim się wiąże....!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Szczerze mowiac spodziewałem sie jednoznacznej odpowiedzi :-) Ale podzielam Twoje zdanie to skaplikowany wóz, i czasem jednoznaczna i przejzysta diagnoza jest trudna !

Pozdrawiam