Skocz do zawartości

[E39] jaki najmniejszy rozmiar felgi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam opony zimowe na felgach stalowych od E46. Chciałem je założyć do mojej drugiej beemki E39 523i touring. No i klops, felgi są za małe, przeszkadza zacisk hamulca. W instrukcji obsługi E39 napisane jest, że najmniejsze koła to właśnie 15', nawet w galerii na forum widziałem ten sam model na 15'.

Czy do E46 i E39 są inne felgi?

Czy może w moim E39 jest inaczej?

Pozdrawiam

Squier

Opublikowano
Mam tą samą sytuacje, do e39 chciałem założyć zamiast 17'' lato - 15'' zima od mojego e46 i.....nie włazi na piaste? możliwe ? różnicy nie widać ( "minimalnie") czy 3 i 5 mają inny wym. piasty ? szerokości i ppppppppprosze o odp. Dodam że i 17 i 15 to oryginał bmw
Opublikowano
Po 1. felgi od 3'er nigdy nie będą pasowały, dlaczego? Otwór centrujący w E39 jest większy (74,1 - każda inna beemka ma 72,5). Po 2. musicie się liczyć z tym, że do E39 ET felg musi być mniejsze (ok. 15, natomiast 3'er ok. 35). I po 3. zależy jaki macie silnik (z tego co wiem do 530D minimalna felga, to 16", natomiast do niektórych benzynowych silników 15" wejdzie).
Opublikowano

MaRio-sKaTe Wielkie dzięki za odpowiedź!!! :modlitwa: Ja mam autka w opisie i widziałem taką samą E39 na 15'. Czyli muszę sobie kupić nowe felgi i oponki 15' na zimę.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Squier

Opublikowano
No i klops, felgi są za małe, przeszkadza zacisk hamulca. W instrukcji obsługi E39 napisane jest, że najmniejsze koła to właśnie 15'

Zacisk hamulca nie przeszkadza dlatego, że felga za mała tylko za głębokie ET. Stalówki do E46 mają ET42-47, a w E39 powinno być 15-20. Do 523 spokojnie możesz zakładać 15-tki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
z tego co wiem do 530D minimalna felga, to 16", natomiast do niektórych benzynowych silników 15" wejdzie.

I tu sie mylisz kolego. 15" cali pasuje zarówno do 530D jaki i np. do 523i. Wiem to z autopisji,sam jeżdze na 15" które były prędzej zalożone w 530D

Opublikowano
z tego co wiem do 530D minimalna felga, to 16", natomiast do niektórych benzynowych silników 15" wejdzie.

I tu sie mylisz kolego. 15" cali pasuje zarówno do 530D jaki i np. do 523i. Wiem to z autopisji,sam jeżdze na 15" które były prędzej zalożone w 530D

Możliwe, że się mylę, nie znam problemu z autopsji, ale jednak wolałbym żeby wypowiedział się ktoś kto ma 530D, a nie tylko słyszał.

Opublikowano

Możliwe, że się mylę, nie znam problemu z autopsji, ale jednak wolałbym żeby wypowiedział się ktoś kto ma 530D, a nie tylko słyszał.

Przecztaj mój poprzedni post jeszcze raz. 15" pasuja do 530D i do innych E39. Mój wujek miał właśnie 530D e39 którą rozwalił na drzewie pół roku temu,a ja teraz jeżdze na jego kołach z zimówkami które sa założone do 523i e39,także problem znam namacalnie,a nie ze słyszenia.

Opublikowano

Przecztaj mój poprzedni post jeszcze raz. 15" pasuja do 530D i do innych E39. Mój wujek miał właśnie 530D e39 którą rozwalił na drzewie pół roku temu,a ja teraz jeżdze na jego kołach z zimówkami które sa założone do 523i e39,także problem znam namacalnie,a nie ze słyszenia.

Żeby rozwiać Twoje wątpliwości sprawdziłem w książce.

http://images45.fotosik.pl/222/3b754d9e5b70e624med.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
Witajcie, Tym razem ja rozwiązuję wątpliowści.. Kupiłem dzisiaj nowiutkie felgi stalowe z zimówkami Et 20 felgi z katalogu w sklepie z oponami, zakładam a tu KLOPS jak ktoś inny pisał , koła 15 nie pasuja do 530d po 2001 roku!!!, Przeszkadzaja zaciski Hamulca przedniego, brat ma z 2000 i juz jest ok. To nie tylko stalówki nie pasują , ale i alusy też. Przekładałem i wiem w 100|%. zagłębiając się w forach znalazłem i potwierdzone zostało!!!! Wiec skazanie na min 16 calowe w wersjach 2001 i więcej