Skocz do zawartości

Problem z termostatem niedogrzany silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest mój pierwszy diesel wiec wolę zapytać. Czy disle już tak mają, że cięzko je dogrzać zimą?. Dzisiaj wyjechałem w trasę na dworze 4C. Webasto się uruchomiło. Samochód grzał się ale do lewej linii normal \ /. Nie mógł osiągnąć właściwej temperatury. Jedynie przy dynamicznej jeździe ustawiał się w pionie ale później opadał do połowy wskaźników normal temp. \ /. Czy jest to normalne lub może świadczy o niesprawności termostatu. Rano będę to sprawdzał z tego co przeczytałem termostat sprawdza się na zimnym silniku czy przewody nie nagrzewają się wraz z silnikiem?.

Czy w zbiorniczku wyrównawczym powinna płynąc cały czas ciecz ( nawet na zimnym ?).

Może są inne sposoby na sprawdzenie tego.

Opublikowano (edytowane)
Niezależnie od warunków panujących na zewnątrz silnik musi mieć odpowiednią temperaturę . Na moje oko to masz do wymiany termostat główny. Jest jeszcze termostat EGR którego niewłaściwe działanie objawia się spadkiem temp płynu chłodzącego podczas długich zjazdów (mój przypadek). Wymieniłem oba i w warunkach zimowych północno-skandynawskich przy temp. poniżej -20 wskaźnik stoi na baczność :cool2: Edytowane przez Yaza
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano

Jedź na wymianę obu termostatów, problem ustąpi.

Nawet oryginalne to grosze a męczysz silnik.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.