Skocz do zawartości

Rozmiar tarcz hamulcowych a rozmiar felgi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przymierzam sie do kupna felg do opon zimych, i mam problem nie wiem czy moge zalozyc felgi 16 cali,zauwazylem ze na osi tylnej srednica tarcz jest wieksza od srednicy tarcz przedniej osi. NIe wiem czy na os tylnią wejdą felgi 16 cali. Auto jest na fabrycznych kołach 18 cali, rok 2005 silnik, 2.5D.

Dlaczego jest taka roznica w srednicy tarcz ?

Bede wdzieczny jak ktos pomoze w kwestji czy wejdą felgi 16 cali.

pozdr Paweł

Opublikowano

Coś masz nie tak, tarcze na przedniej osi zawsze są większe.

Jeśli wrócisz do stanu oryginalnego napewno założysz felgi 16 cali.

zresztą masz wyszystko napisane na swoim aucie (na słupku drzwi kierowcy jest tabela)

Opublikowano

Sprawdz sobie w dowolnym katalogu, zanim zaczniesz straszyc ludzi.

Ja tez sie troche zdziwilem, ale zanim pisac, ze cos jest nie tak, to sprawdzilem i faktycznie, 525d ma z przodu tarcze 310mm a z tylu 320 mm.

Pytanie do autora watku: po co Ci felgi 16''? E60 niezbyt dobrze wyglada na takich malych kolkach :)

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Witam

Przymierzam sie do kupna felg do opon zimych, i mam problem nie wiem czy moge zalozyc felgi 16 cali,zauwazylem ze na osi tylnej srednica tarcz jest wieksza od srednicy tarcz przedniej osi. NIe wiem czy na os tylnią wejdą felgi 16 cali. Auto jest na fabrycznych kołach 18 cali, rok 2005 silnik, 2.5D.

Dlaczego jest taka roznica w srednicy tarcz ?

Bede wdzieczny jak ktos pomoze w kwestji czy wejdą felgi 16 cali.

pozdr Paweł

sprawdz, gdzie jest zły rozmiar:

- czy z tylu są za duże (pół biedy, ale i tak warto wymienić na oryginalny rozmiar, żeby założyć 16'')

- czy może z przodu są za małe (większy problem, bo to oznacza że masz zbyt małą siłę hamowania na przedniej osi)

Opublikowano

Pytanie do autora watku: po co Ci felgi 16''? E60 niezbyt dobrze wyglada na takich malych kolkach :)

He he oczywiscie ze male 16 cali ale to tylko mają byc koła zimowe, wole kupc lepszą-firmową opone 16 cali niz zwykłą 17 cali.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi

pozdr

Opublikowano
Sprawdz sobie w dowolnym katalogu, zanim zaczniesz straszyc ludzi.

Ja tez sie troche zdziwilem, ale zanim pisac, ze cos jest nie tak, to sprawdzilem i faktycznie, 525d ma z przodu tarcze 310mm a z tylu 320 mm.

a to dziwactwo jakies :shock:

z przodu montuje się wieksze tarcze, bo podczas hamowania przednia oś jest mocniej dociskana do jezdni i większe tarcze pozwalają ten docisk lepiej wykorzystać do hamowania

jesli faktycznie w 525 jest odwrotnie, to jestem w szoku :) chyba, że ma to wspierać gwałtowne hamowanie podczas jazdy na wstecznym :mrgreen:

Opublikowano
Rownie dobrze mozna powiedziec, ze skoro tylna os nie ma tak dobrego docisku jak przednia, to warto w niej to zniwelowac przez zwiekszenie sily hamowania i zamontowanie wiekszych tarcz :mrgreen:

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
...z przodu montuje się wieksze tarcze, bo...

...jesli faktycznie w 525 jest odwrotnie, to jestem w szoku :) chyba, że ma to wspierać gwałtowne hamowanie podczas jazdy na wstecznym :mrgreen:

spokojnie, wszystko jest w porządku i przystosowane tradycyjnie - głównie do hamowania podczas jazdy do przodu ;)

Z tyłu jest tarczo-bęben (320mm - czyli minimum stosowane w E60) i mimo większej średnicy tej tarczy, efektywna powierzchnia tarcia i tak jest mniejsza niż z przodu (310mm). Po prostu tarcza z tyłu nie może już być o wiele mniejsza przez wzgląd na hamulec postojowy, a z przodu jest taka, jaka wystarczy (powtarzam - bardziej efektywna niż tylna, mimo mniejszej średnicy zewn.)

Koła 16' są chyba w asortymencie oryginalnych felg dedykowanych dla 525d, to kłopotu być nie powinno ;)

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

• 4 lata później...
Opublikowano
Mam pytanie trochę z innej beczki. Chodzi mi o tarcze hamulcowe z tyłu w e39 530d 193KM poliftingu, mianowicie dlaczego w takiej 5tce sa 298mm a w 330d 184KM e46 320mm czyli wieksze?