Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z webasto nie uruchamia się, na diagnostyce tester pokazuje "czujnik temperatury chłodnicy 125C" gdzie jest ten czujnik.Mam tylko dogrzewająće webasto Thermo Top Z/C Top.

Szukałem na forum kogos z tym problemem ,ale nie znalazłem .Proszę o jakaś podpowiedz.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Webasto naprawione. Tak dla potomnych, przyczyną był uszkodzony czyjnik temperatury "termistor" w sterowniku. Diagnoza skanerem CDIF2 wykazała uszkodzenie tego czujnika który wskazywał 125C.

Wymieniłem go na inny zakupiony w sklepie z cześciami RTV, jest to termistor PTC 10k omów. Uszkodzony element trzeba delikatnie wylutowac i w jego miejsce wlutowac nowy czyjnik-termistor.Trzeba delikatnie przykręcic blaszkę która dotyka tranzystor i ten termistor, po to aby nie zgnieść termistora. Ja swoja blaszke przykręciłem za mocno co skończyło sie ponwną wymianą termistora.

:D

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Webasto naprawione. Tak dla potomnych, przyczyną był uszkodzony czyjnik temperatury "termistor" w sterowniku. Diagnoza skanerem CDIF2 wykazała uszkodzenie tego czujnika który wskazywał 125C.

Wymieniłem go na inny zakupiony w sklepie z cześciami RTV, jest to termistor PTC 10k omów. Uszkodzony element trzeba delikatnie wylutowac i w jego miejsce wlutowac nowy czyjnik-termistor.Trzeba delikatnie przykręcic blaszkę która dotyka tranzystor i ten termistor, po to aby nie zgnieść termistora. Ja swoja blaszke przykręciłem za mocno co skończyło sie ponwną wymianą termistora.

:D

Kolego a możesz mi powiedzieć gdzie szukać tego sterownika i jak najlepiej i najszybciej się do niego dostać

Pytam ponieważ mam dokładnie taki sam problem jak ty miałeś, a jeszcze jedno pytanko co to za skaner CDIF2

I jaki jest koszt tego termistora PTC 10k omów

Jeszcze jedno jak najlepiej się wziąść za wymontowanie tego webasta tj, czy trzeba spuścić płyn z chłodnicy itd. a może aby wymontować ten sterownik nie trzeba całego webasta wymontowywać

Z góry dzięki za szybka odpowiedź

Pozdrawiam

zlotko5

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Podbijam temat ponieważ w weekend w końcu muszę wymienić termistor. Nadkole trzeba zdjąć - to już wiem, ale czy da się tylko odkręcić sam sterownik bez wyjmowania całego webasta? Proszę o pomoc
Opublikowano

Niestety nie trzeba wyjąć całe webasto inaczej nie dojdziesz do termistora

Ja właśnie jestem na etapie zakupu termistora webasto mam na stole a auto stoi na lewarku

Pozdro

Opublikowano
Zgłupiałem... Ciężko kupić termistor PTC 10k ohm. Na forum elektroda ludzie piszą, że może być termistor NTC. Już sam nie wiem co i jak. NIe chce mi się wyciągać webasta, badać jaki to czunik i dopiero kupić bo autem jeżdżę codziennie i nie jest mi to na ręke, żeby je unieruchomić w ciagu dnia.
Opublikowano

Powiem tak, że termistora PTC 10kiloomów nie dostaniesz graniczy to z cudem żeby go dostać, co do 100% pewności czy jest to termistor PTC czy NTC będę miał za jakiś czas jak dostane używany oryginał oczywiście sprawny i wtedy napisze co jaki to .

Pozdro

zlotko5

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Sorry, że odgrzebuję taki stary temat ale widzę że kolega nie umieścił jednoznacznej informacji - miałem teraz dokładnie ten sam problem i termistor, który siedzi w Webasto jest na na 100% NTC. Termistory PTC są bardzo nieliniowe i nie nadają się do tego typu układów, a całe zamieszanie wynika pewnie z błędnego założenia - założenia, że uszkodzony termistor dostaje przerwy, a w rzeczywistości jego rezystancja spada. Piszę tego posta ponieważ błędnie założyłem, że informacje na forum są prawdziwe i załatwiłem sobie sprawny sterownik, w którym sprawdziłem zachowanie sprawnego termistora. Mam nadzieje, że ktoś skorzysta na tej informacji :wink:

Pozdrawiam,

Marek

Opublikowano
witam wszystkich :) mam pytanie przy jakiej temperaturze załącza się webasto pytam bo na dzień dzisiejszy przy temperaturze +5stopni jest cisza i nie wiem czy działa ? w marcu działało
Opublikowano
dziala wlasnie od 5 stopni w dół. ale termometry mogą mieć jakąś różnice wiec poczekaj az bedzie znimniej i nie ma co panikować.

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

• 1 rok później...
Opublikowano
u mnie tez webasto zglasza blad sensora temperatury,czyli termistor padl?,jak to wrescie z tym jest ,czego szukac na wymiane i na co zwracac uwage