Skocz do zawartości

Jaki olej???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pytanie jaki olej mam zalac do swojego BMW E36COMPACT 316i ? Mam przejechane 216tys. Wiem tylko ze lany byl Shel Helix ale jaki tego niewiem. I dlatego prosze o pomoc. Co radzicie? Pozdrawiam
Opublikowano (edytowane)

Teoretycznie radziłbym Valvoline 10w 40 ale jest to syntetyk i jeśli miałeś półsyntetyk to nie jest wskazany syntetyk ponieważ może wypłukać i rozszczelnić silnik ,także zalej 15w 40 czyli półsyntetyk. Odradzam Castrola

P.S przepraszam błąd w sztuce ...5w to syntetic 10w to pół-syntetic....przepraszam za pomyłke

Edytowane przez DjAquaz
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
czyli rozumiem ze najlepiej zalac 15w40?? A co do tego Shell Helix to moze byc??
Opublikowano
Teoretycznie radziłbym Valvoline 10w 40 ale jest to syntetyk i jeśli miałeś półsyntetyk to nie jest wskazany syntetyk ponieważ może wypłukać i rozszczelnić silnik ,także zalej 15w 40 czyli półsyntetyk. Odradzam Castrola

Totalne mydło i powidło :x

Zalej półsyntetykiem czyli 10W40 , firma dowolna , najlepiej nie rozlewany w polsce. Żebyś czasem mineralnego nie nałał czyli, 15W40

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
A moge zalac olej firmy Valvoline jezeli wczesniej byl lany Shell Helix??
Opublikowano
Śmiało lej Valvoline 10W40 !

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
Bo wiekszosc poleca Valvoline ,a ja juz lekko ponad 216tys mam i chcem zalac cos dobrego ;)
Opublikowano
sorry pomyłka ale tylko co do oznaczenia oleju sorry za błąd,reszty jednak się będę trzymać :8)
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ogólnie rozszczelnienie silnika to jakaś bajka, i zdarza się raz na 1000 przypadków. Kolego skoro na stronach castrola i elfa podają ze najlepiej jeździć na pełnym syntetyku. Ale skoro nie wiesz co tam było zalana to można wlać 10w40. Ja osobiście bym kupiła jakiś tani syntetyk i wymienił go po ok 2tysiącach na świeży. Silnik bedzie wypłukany i cały syf z silnika powiniem zlecieć.