Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich klubowiczów.Od kilku dni mam następujący problem z szyberdachem w BMW 730 E 32, po włączeniu fukcji uchylenia szber. do góry odjeżdża kawałek do tyłu.W momęcie automatycznego zamknięcia ,niedomyka sie do końca, brak funkcji uchylenia do góry.Mojim zdaniem tak jakby zrobił sie bałagan w programie ustawień szyberdachu. Za pomoc z góry dzięki. :?:POZDRAWIAM
Opublikowano
mialem ten sam problem - odlacz na chwile akumlator i wszystko powinno wrocic do normy - bynajmniej u mnie w E34 ta metoda jako jedyna byla sluszna ;)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
ja mam to samo w mojeje E32. tyle ze u mnie uchylenie (do gory) działa bez zastrzezen, otwierac moge natomiast do tyłu TYLKO do połowy- jak dobijam do końcówki to tak jak by gubił puknt "zero" i przestawiał sie o kilka obrotów w zwiazku z czym zatrzymuje sie przy zamykaniu kilka centymetrów od konca(lub poczatku- jak kto woli) powiadziano mi ze problem tkwi w silniczku a dokładnie w jiej jego pamieci- narazie sobie odpósciłem jego wymiane
Opublikowano

Dzieki za zainteresowanie spewnoscią w dniu dzisiejszym z rady SARNY skorzystam , odezwę się i podziele swojimi spostrzeżeniami.Jednak mojim zdaniem obywatel SARNA może mieć racje , odłączenie akumulatora może zresetować błędy , które wkradły się w moduły sterujące.A co do całkowitego zamknięcia to mi się zamyka tylko funkcją uchylenia do góry tak jakby programy sie pomieszały. Pozdrawiam

:mad2:

Opublikowano
problem tkwi w silniczku a dokładnie w jiej jego pamieci

Silniczek nie ma pamięci jako takiej. Jest specjalna zębatka :roll2: To stosunkowo łatwy mechanizm do reanimacji. Sam robiłem już w paru autkach.

http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano
buba730 ma taki problem - i mowi ze trzba zrobic tak - przy zamknietym dachu wymontowac caly silnik od zamykania ( ale tak zeby byly podlaczone do niego kable) - i zrobic tak - pelne automatyczne otwarcie dachu i pelne zamkaniecie automatyczne...... potem mntujemy mechcanizm i sprawdzamy czy wszystko jest ok - chodzi o to ze mechanizm czasem moze przeskoczyc i wtedy sterowanie glupieje - w miejscu w ktorym szyber powinien byc zamkniety on jest nadal otwarty ale komputer mysli ze jest zamkniety i trzeba recznie domykac........ ale skomplikowane :mrgreen:
Opublikowano
buba730 ma taki problem - i mowi ze trzba zrobic tak - przy zamknietym dachu wymontowac caly silnik od zamykania ( ale tak zeby byly podlaczone do niego kable) - i zrobic tak - pelne automatyczne otwarcie dachu i pelne zamkaniecie automatyczne...... potem mntujemy mechcanizm i sprawdzamy czy wszystko jest ok - chodzi o to ze mechanizm czasem moze przeskoczyc i wtedy sterowanie glupieje - w miejscu w ktorym szyber powinien byc zamkniety on jest nadal otwarty ale komputer mysli ze jest zamkniety i trzeba recznie domykac........ ale skomplikowane :mrgreen:

Lepiej bym tego nie opisał :mrgreen:

http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano
Dzięki za rady , przez najbliższe kilka dni nie będę mógł śledzić forum wyjeżdżam na pare dni do Bielska , ale jak wrócę spewnością jeszcze zajżę i dam znać czy pomogło .Dla wszyskich klubowiczów pozdrowienia :hand: