Skocz do zawartości

E39 540iA 2001 Co to jest?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://tomaszewicz.com.pl/bmw540/cos_14.JPG

Po lewej stronie na zdjeciu (od strony pasazera), tuz za filtrem powietrza, bialy zbiorniczek z zielona ciecza, ktorej poziom NIGDY sie nie zmienia... :? Co to jest i dlaczego stan tej cieczy jest caly czas taki sam :?:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
To jest zbiornik płynu do "super zmywania" szyb. Tam się leje koncentrat. Jak wciśniesz przycisk na końcu wajchy od wycieraczek to stamtąd ciągnie płyn.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kurcze to mi nie ciagnie... Silniczek?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
intensywne spryskiwanie!!! specjalny plyn do smycia owadow i innych tego typu!!! a czy masz na przelaczniku strzalke a w niej S??? jesli tak to to jest to!!!

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Korzystam z tego bardzo czesto. Chodzi o to, ze widac, nie zaciaga tego plynu...

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Wykorzystam ten post do własnego zapytania :) przepraszam, że tak robię.

Gdzie zdobywacie ten koncentrat....bo ja nigdzie go nie spotkałem i leję tam też zwykły płyn. A te 'muchy' nijak takim normalnym nie chcą się odczepić (tzn. ich lepkie pozostałości tłuste) od szyby.

Pozdrawiam

Memento Mori :-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie z ASO ;)

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Wykorzystam ten post do własnego zapytania :) przepraszam, że tak robię.

Gdzie zdobywacie ten koncentrat....bo ja nigdzie go nie spotkałem i leję tam też zwykły płyn. A te 'muchy' nijak takim normalnym nie chcą się odczepić (tzn. ich lepkie pozostałości tłuste) od szyby.

Pozdrawiam

http://www.allegro.pl/item743142388_oryginalny_plyn_do_spryskiwacza_bmw_intensiv.html

Opublikowano
w ASO wołają 23 zł za literek, i tyle się mieści do zbiorniczka; chyba nie ma tragedii no nie?

e61 530dA >> spacer.png

Opublikowano
w ASO wołają 23 zł za literek, i tyle się mieści do zbiorniczka; chyba nie ma tragedii no nie?

Jakieś bzdury kolega pisze. Ja kupuję ten koncentrat co jakiś czas w ASO i płacę ok. 8,50 zł/l i z tego co wiem, w całym kraju ceny są identyczne.

Opublikowano

Jakieś bzdury kolega pisze. Ja kupuję ten koncentrat co jakiś czas w ASO i płacę ok. 8,50 zł/l i z tego co wiem, w całym kraju ceny są identyczne.

Żadnych bzdur kolega nie pisze. Sam kupowałem w ASO. 23 pln za litrowe opakowanie. Płyn do intensywnego spryskiwania (zwłaszcza konieczny do ksenonów).

Pozdrawiam

Sześciocylindrowiec swobodnie poruszający wyobraźnię

-=GHOST IN THE SHELL=-

Opublikowano

Może mylisz płyn do intensywnego zmywania z koncentratem do spryskiwania szyb?

Mi też coś ta cena nie pasuje - jest za niska.

Opublikowano

Żadnych bzdur kolega nie pisze. Sam kupowałem w ASO. 23 pln za litrowe opakowanie. Płyn do intensywnego spryskiwania (zwłaszcza konieczny do ksenonów).

Pozdrawiam

Ty też piszesz bzdury bo ten płyn nie leci na reflektory a tylko na szybę. Do spryskiwania reflektorw jest osobna pompka wysokiego ciśnienia umieszczona na dużym zbiorniku do płynu.

Opublikowano

Ty też piszesz bzdury bo ten płyn nie leci na reflektory a tylko na szybę. Do spryskiwania reflektorw jest osobna pompka wysokiego ciśnienia umieszczona na dużym zbiorniku do płynu.

A gdzie to ja napisałem, że ten płyn LECI na reflektory. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Napisałem, że płyn do intensywnego spryskiwania kosztuje 23/litr. W nawiasie dodałem, że jest konieczny/dobry też do ksenonów. Ja osobiście dodaje też trochę tego koncentratu do normalnego płynu.

Jerry mniej się spinaj, a dokładnie czytaj i wyciągaj wnioski. EOD.

Pozdr.

-=GHOST IN THE SHELL=-

Opublikowano

A gdzie to ja napisałem, że ten płyn LECI na reflektory. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Napisałem, że płyn do intensywnego spryskiwania kosztuje 23/litr. W nawiasie dodałem, że jest konieczny/dobry też do ksenonów. Ja osobiście dodaje też trochę tego koncentratu do normalnego płynu.

Jerry mniej się spinaj, a dokładnie czytaj i wyciągaj wnioski. EOD.

Pozdr.

OK. Przepraszam. Nie zrozumieliśmy się.

Opublikowano
Ja kupuję ten koncentrat co jakiś czas w ASO i płacę ok. 8,50 zł/l i z tego co wiem, w całym kraju ceny są identyczne.

Spoko Jerry :cool2:

Niemniej jednak nadal interesuje mnie co za koncentrat kupował kolega DarioKa? Chyba jednak nie ten do intensywnego spryskiwania...

Pozdrawiam

-=GHOST IN THE SHELL=-

Opublikowano

Dzięki za wskazanie dostępu :)

A faktycznie reflektory są spryskiwane z głównego zbiornika (u mnie 6l) a ten o który się rozpytywałem...na 'muchy' :) jest mniejszy i włączany z dźwigni 'wajchy' od wycieraczek wciskiem od czoła 'wajchy' S

Serdeczne dzięki....ta kwota w pełni mnie zadowala. Bo ileż energii trzeba zużyć by pozbyć się tych tłustych plam przy normalnym płynie spryskującym....koszmar.

Pozdrawiam

Memento Mori :-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cholera a mi to nie dziala... Jutro podlacze 12v pod silniczek, zobaczymy co bedzie sie dzialo... :roll:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Dodam jeszcze dla zainteresowanych że po naciśnięciu na guzik na szybę nie leci tylko płyn do intensywnego zmywania, lecz miesza się z tym z dużego zbiornika. Dlatego płynu tego bardzo mało się zużywa.
Opublikowano
Płyn kosztuje troche ponad 20 zeta. Warto kupić w ASO bo zużywa sie go bardzo mało i bardzo powoli. Ja kupowałem raz na rok. Dlatego nie ma co sie przejmowac, ze jest cośnie tak skoro ubywa go prawie w niewidoczny sposób.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Może mylisz płyn do intensywnego zmywania z koncentratem do spryskiwania szyb?

Mi też coś ta cena nie pasuje - jest za niska.

Wyjaśnię zasadę działania czyszczenia szyb i reflektorów. Układ zawiera dwa oddzielne zbiorniki: główny na płyn zwykły w prawym przednim nadkolu (pompka zwykła do szyb, pompka wysokiego ciśnienia do reflektorów i w przypadku kombi, pompka zwykła do tylnej szyby), zbiornik systemu intensywnego czyszczenia szyby przedniej w komorze silnika, do którego wlewamy ten zielony koncentrat. W momencie naciśnięcia przycisku "S" pompka zaczyna podawać na szybę preparat intensywny (koncentrat) i zaczynają pracę wycieraczki, po ok. 3 sekundach dołącza się pompka płynu zwykłego i miesza się z koncentratem, po kolejnych 3 sekundach spryskiwanie szyby zostaje zakończone. W międzyczasie pompka wysokiego ciśnienia spryskuje dwukrotnie reflektory.

Opublikowano
Wypnij wtyczkę z pompki, która jest na zbiorniczku i podepnij się tam z kontrolką (żaróweczka 12V na dwóch kabelkach). Naciśnij przycisk "S", na 99% zaświeci, a to będzie oznaczało, że silniczek w pompce zdechł. Jeśli nie zaświeci, to trzeba sprawdzić bezpieczniki. Zdarzało się też, że był uszkodzony przycisk (styki). I jeszcze jedno, co trzeba sprawdzić, to czy wszystkie przewody pomiędzy pompką i końcówkami spryskiwaczy są OK. Ja miałem tak, że przewód spadł z lewego spryskiwacza i do nic nie ciekło, bo cofało się nim powietrze do zbiorniczka, a ta pompka uruchamia się tylko na chwilkę.