Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli taki temat już istnieje, to przepraszam... nie mogłem znaleźć.

Interesuje mnie taka sprawa: Posiadam fejs od nerwusa i chciałbym się dowiedzieć jaki soft postawić na kompie, aby diagnozować większość samochodów BMW. Mam na myśli modele - E34/E32/E36/E39/E46/E38/E60/E65/E90.

Niektóre z nich robię i w tej chwili (posiadając INPĘ - Pakiet instalatora 9.0.7), natomiast czasami fejs nie łączy się - np z E36 328i - silnik widzi a reszty nie... "NO RESPONSE FROM CONTROLL UNIT".

e65 Z 2004 widzi a E60 z 2005 już nie. E34 z 1992 też nic...

Próbowałem już przełączać z ds2 na normal itd... nic nie pomaga... :(

Chcę postawić DIS na Vmware zgodnie z instrukcjami nerwusa, ale chciałbym też mieć INPĘ...

Podpowiedzcie proszę w co najlepiej "wejść"... każda wskazówka może się przydać.

pozdrawiam

Prezes

Moja flota: •Czarna & •eMka & •Kalinka & •Malutka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hej

Nie ma problemu zeby miec i INPA i DIS na kompie. Polecam obydwa. Czasami INPA sobie nie daje rady wtedy DIS jest alternatywa.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ale INPA, którą posiadam na kompie (komp z portem fizycznym RS) nie czyta mi wszystkich...jak napisałem powyżej.

Co mam zmienić? W jaki sposób przeinstalować?

Jak pojadę do mechanika, to on jedną inpą bada wszystko co podpina... a u mnie przy niektórych autach jest "no response from controll unit". :cry2:

pozdrawiam

Prezes

Moja flota: •Czarna & •eMka & •Kalinka & •Malutka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety tez tak mam ze swoja e90. Przedtem miałem e46 i łaczył się ze wszystkim a na e90 z niczym :mad2: załamka. Instalowałem teraz nowszą Inpe na której nie ma starszych modeli ale nadal kicha.
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Aut jak mrowek i ciezko wszystko ogarnac.

Rozumiem ze mechanik to samo auto INPA ogarnia po calosci a ty w wlasnym grazu juz nie mozesz?

Podaj mi ostatnich 7 cyfr vin-u.

Patrzyles mu przez ramie jaka wersje ma zainstalowana?

Opublikowano

Witam kolegów.

Mam aktualnie BMW E90 fejs od kolegi nerwusa i wielkie dzięki za pomoc z jego strony oraz odpowiedzi na moje błahe pytania.

Co do oprogramowania:

Inpa stara czyli 9.0.7 zainstalowana na winxp sp2 działa widzi E90 i wszystko działa z tym ze samochód rozpoznaje jako E89 a nie E90 i to jest poprawne,

nowa Inpa 5.0.2 10.0.0.4 zainstalowana i również wszystko śmiga E90, E46 model z 99 roku i z 2003 wszystko śmiga.

Jesli chcecie walczyć DIS to wersja easy 44 według opisu instalacji kolegi nerwusa śmiga poprawnie zainstalowana na winxp, ale polecam zdecydowanie wersję

dis 55 jest zdecydowanie szybszy podczas testu i pamiętajcie podstawa to dobry akumulator albo podpięty układ ładowania akumulatora bo bez tego możecie mieć problemy :)

Jeśli ktoś chce używać DIS na Viście polecam program Vmware w wersji 6.5.1 w pełni kompatybilny z Vistą i dis po zainstalowaniu działa i przechodzi wszystkie Api testy.

Oprogramowanie instalowane według opisów działa razem tzn. zainstalowana inpa i Dis na jednym systemie operacyjnym.

Pozdrawiam

Opublikowano

Prezes_

żeby DIS działał to o ile nie mylę pojęć musi mieć EDIABASa, więc przy okazji instalujesz INPE, więc tak czy siak raczej będziesz miał oba.

Ja właśnie tak mam u siebie, korzystam z DISa i INPY, natomiast nie wiem czy Ci DIS ruszy starsze Beemki, mi akurat jakoś niby się łączy z E36 93 rok, testuje z 15 min a potem nie mam cierpliwości czekać bo nic się nie zmienia.

Co do DISa nie wiem czy robię diagnozę właściwe ( może ktoś mnie naprowadzi jeśli robię coś źle ) ale wyszło mi kilka błędów odnośnie PDC który ostatnio przestał sobie działać

widać to tu : http://picasaweb.google.pl/lh/photo/pWM9iBHsHDZqRAmt5BxgDQ?authkey=Gv1sRgCLXfvP6W_pXxQQ&feat=directlink

pisałem nawet do kolei nerwusa, czemu tam występuje tyle różnych urządzeń, i wychodziło na to że może być padnięty nawet moduł,

i teraz co ciekawe, nie widzę tam opcji kasowania tych błędów :( , zresztą nawet pisze NON DELECTABLE ... dziwne, i co jeszcze jest dziwne, poucinało wiersze, i nie da się ich przesunąć, także nie wiem czy błąd występuje czy nie... nie wiem jak to zobaczyć :(

dziś udało mi się odpalić INPE z E39, i tam bez żadnego problemu skasowałem te błędy i wtedy co zostało :

http://picasaweb.google.pl/lh/photo/U8nnTVDpxdgJUbBuY9UaCw?authkey=Gv1sRgCLXfvP6W_pXxQQ&feat=directlink

i w tym momencie stało się dość jasne co może być nie tak,

tak więc na razie troszkę zawiodłem się na DISie, tylko nie wiem czy ja coś robię źle, czy on tak ma :)

PS - mam WIN 7 + VMware 5.5.1

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.