Skocz do zawartości

problem wybija płyn przez zbiorniczek wyrow.!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem z 325 tds.jechałem i sie temperat.na full pokazała wybiło przez zbiorniczek wyrownawczy plyn.potem wyciagłem termostat i dalej wybijało przez zbiorniczek.Dolna częśc chłodnicy zimna a górna goraca.Są przypuszczenia ze pompa wody?A miesiąc temu ją wymieniałem bo się rozleciała!Prosze o pomoc!
Opublikowano
nie wiem czy dobrze myślę ale skoro wymieniłeś pompę na nową to raczej nie padła tak szybko no chyba ze jakaś wada fabryczna, nie masz termostatu, jesteś pewien ze możesz go niemieć, chodzi mi oto czy bark jego nie zakłóca jakoś przepływu cieczy?? no i ewentualnie mogła uszczelka pod głowicą się rozwalić i wbija ci kompresie do układu i wywala płyn przez korek ale to są moje hipotezy może ktoś bardziej obeznany się jeszcze wypowie
Opublikowano
Jeżeli termostat wyciągnięty i chłodnica się nie nagrzewa w całości to znaczy ze nie ma obiegu. Sprawdź pompę. To że miesiąc temu wymieniałeś nie znaczy że wirnik jest cały.
Opublikowano
Koledze w 325i tak się właśnie działo, wymiana chłodnicy, pompy, termostatu nic nie dawały, odpowietrzany wiele razy, przyczyna-uszczelka pod głowicą niestety... Tyle że u niego chłodnica ładnie się cała nagrzewała. U Ciebie jeśli pół jest zimnej a pół gorącej to znak że prawdopodobnie bańka powietrza stanęła w chłodnicy, próbuj jeszcze porządnie odpowietrzać.
Opublikowano
Tez kolego mialem taka przyczyne w sojim tds!! Chodnica pol na pol zimna i ciepla... u mnie byla przyczyna pompy wody!! Raczej co do odpowietrzania do tds latwiej odpowietrzyc niz bezyniaka!!! Moja pierwsza benie tak stracilem mechanicy mysleli ze to uszczelka pod glowica a byla ona zapowietrzona!! :/ ale coz zycie...
Było e36 318 z 92r. M-technic . Piekna maszyna i bez awaryjna z 340tys.km:D
Opublikowano
Panowie, powodem zapowietrzenia głowicy i chłodnicy jest termostat który jest jak korek w układzie chłodzenia i dlatego ważne jest dokładne odpowietrzenie. Kolega dima0401 zdemontował termostat więc jego przypadek nie polega na zapowietrzeniu.
Opublikowano
Witam dokladnie jak kolega napisał niemam termostatu a i tak dalej wybija przez zbiorniczek wyrównawczy? Dziś rwe tą pompe i się problem zobaczy czy jest dobra czy nie? Jak dobra to zostaje pewnie już tylko uszczelka :mad2:
Opublikowano
Dzięki ,za wszystkie mądrości co ja bym bez was zrobił :) Wymieniłem pompe i gra. A stara oberwało wirnik!! Jednak metalowe to lepsze !! Pozdrawiam wszystkich dzięki!! nieraz lepiej wiecej dać i mieć spokój a tak to tylko nerwy i problem!
Opublikowano
Oberwany wirnik na pompie to częsty przypadek w BMW. Tu akurat nie ma znaczenia ze był plastikowy, bo metalowy też może się rozpaść. Ważne żeby kupić markową i nie uszkodzić przy montażu.