Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dlaczego czujniki parkowania sygnalizuja przeszkode mino ze z tylu nic niema?nie zawsze sie tak dzieje ale zdaza sie,co moze byc przyczyna?
Opublikowano
Moje były zabrudzone z zewnątrz, w moim przypadku to było trochę piasku itp. Osobiście to czyściłem to na sucho i zdało to egzamin :)
E46 330D :)
Opublikowano
Dlaczego czujniki parkowania sygnalizuja przeszkode mino ze z tylu nic niema?nie zawsze sie tak dzieje ale zdaza sie,co moze byc przyczyna?

Moze tak byc, ze to padniety modul PDC. Po podłączeniu do komputera wywaliło by wtedy błąd.

Opublikowano
Koledzy może wiecie pod jaki program podpiąć,a najchętniej kupiłbym jakieś oprogramowanie żeby mieć możliwość samemu podpięcia i sprawdzenia w razie kłopotów .czy ktoś może mi coś poradzi co i gdzie mogę nabyć?
Opublikowano

podepne sie pod temat bo nic innego nie znalazlem

Czujniki sygnalizuja przeszkodze moim zdanim za szybko, w odleglosci hm okolo 15cm juz jest sygnal ciągły, ma ktoś pojęcie czy można to wyregulować ? Np. chciałbym aby maksymalne zblizenie do przeszkody bylo sygnalizowane od 5cm?

Opublikowano
podepne sie pod temat bo nic innego nie znalazlem

Czujniki sygnalizuja przeszkodze moim zdanim za szybko, w odleglosci hm okolo 15cm juz jest sygnal ciągły, ma ktoś pojęcie czy można to wyregulować ? Np. chciałbym aby maksymalne zblizenie do przeszkody bylo sygnalizowane od 5cm?

5cm? kolego, wtedy może być już za późno byś wyhamował!

U mnie jest tak, że jak dojeżdzam do przeszkody to zaczynają one pikać i jak zbliżam sie do niej to zaczynają pikać coraz szybciej, a gdy przeszkoda znajduje sie w odległosci mniejszej jak 30cm to zaczynają one piszczeć sygnałem ciągłym i właśnie taki sposób działania jest opisany w instrukcji BMW!

Opublikowano
Zgadza sie, u mnie jest tak samo, im blizej tym pikanie jest szybsze, moim zdaniem przy parkowaniu nie jest pomocne to ze jak jestem 20cm od pojazdu to mi pika, dlatego chcialbym to wyregulowac. Z tym 5 CM chodzilo mi o to, zeby przy takiej odleglosci bylo juz to ostatnie ostrzezenie - dzwiek ciągły, natomiast odpowiednio wczesniej pierwsze ostrzezenia sygnalem przerywanym. Zastanawiam sie tylko czy mozna to przestawic :]
Opublikowano

Nie można przestawić. To jest spowodowane takimi a nie innymi czujnikami i tyle. A wyobraź sobie sytuacje, że parkujesz tyłem... Jakieś auto widzisz we wstecznym lusterku że jest od ciebie 2m, ale nie widzisz kosza na smieci, który jest przed maską tego auta, do którego chcesz zaparkować, więc jak jestem niecały metr to już ci czujniki zaczynają sygnalizować pzreszkodę i orientujesz się że mimo wszystko coś tam masz za autem i zdążysz wyhamować... Lub jak ktoś ci nagle się pojawi za autem (dziecko lub jakiś pieszy) to go od razu nie rozjedziesz! A chyba nikt nie dojeżdza 5cm do przeszkody, bo to jest za mała odległość wg mnie... później przy ruszaniu (ty lub ten drugi) auto może sie przemiescic włąśnie te 5cm nie w tym kierunku co chcemy i bum!

Ja jak parkuje np w garażu podziemnym do dojezdzam, zaczyna piszczeć i jeszcze minimalnie dosuwam autko i jest ok. Uwierz mi, że ustawione te 30cm jest naprawde optymalną wartością. Przestawisz sobie (o ile ci sie uda), dotkniesz przeszkody i będziesz później :evil:

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie do konca widze rozumiecie o co mi chodzi :] ja wszystko rozumiem, kwestia bezpieczenstwa itd itp, z 5 cm to nie zdarze zahamowac itd, ale mi chodzi po prostu o kwestie regulacji na tej zasadzie

- pikanie powoli - przykladowo 50cm

- szybciej - 30

- sygnal ciagly - 20

a ja np. chcialbym ustawic to w ten sposob

- pikanie powoli 50-21

- szybciej 20 - 11

- sygnal ciagly 10 -

nadal ma mnie informowac o przeszkodzie tylko chodzi mi o konkretnie informowanie o najblizszym powolezniu przeszkody - czyli kiedy sygnal jest stały :] No ale jesli twierdzicie ze nie mozna tego wyregulowac to ok. Takie cos przydaloby mi sie kiedy parkuje sie na zderzaki a to w moim miescie nie jest rzadkoscia, bo zeby zaparkowac w centrum trzeba sie troche natrudzic, co mi po tym jak on od 20 centymetrow daje mi znac sygnalem ciagłym. :) OK nie było tematu