Skocz do zawartości

Po demontazu kolektora brak mocy bmw e36 320I M50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panowie mam bardzo duży problem otóż posiadam BMW E36 320 i z silnikiem M50 93 rok. Wymieniałem ostatnio rozrusznik bo nie działał i musiałem zdjąć kolektor ssący poskładałem wszystko do kupy kupiłem nowe uszczelki pod kolektor i po złożeniu auto odpala obroty staja w miejscu ale jak się jedzie to tak jakby w ogóle nie miała mocy jest taka strasznie zamulona powoli się wkręca na obroty na biegu jałowym przed robota wszystko było ok. Co mogłem zrobić nie tak??? Szykuje mi się daleka podróż i muszę szybko naprawić auto. Czujnik położenia walka rozrządu mam nowy kupiony w ASO wiec on odpada sonda nowa NTK taka jak idzie do auta wiec ona tez odpada przed rozebranie kolektora wszystko było ok. Proszę was o pomoc co mogę sprawić na co zwrócić uwagę odpala też normalnie tylko brak jej mocy
Opublikowano
Panowie byłem dziś na kąpie i pokazało błąd czujnika spalania stukowego 4.5.6 cylinder restartowałem komputer usuwali błąd i ciągle się pojawia ten błąd czujnika czy ten czujnik mogły mi tak zamulić auto czy raczej nie??? Dodam jak się samochód nagrzeje to trochę lepiej jeździ ale i tak jeździ jak by miał tylko z 10 KM
Opublikowano
Czujnik stukowy ostatnich trzech cylindrów znajduje się bardzo blisko rozrusznika. Może uszkodziłeś go podczas demontażu lub montażu rozrusznika.
Opublikowano
Lambda została wkrecona było probowane na starej i na nowej dalej jest to samo jak silnik sie nagrzeje jest troche lepiej czujnik moze uszkodzilem przy wymianie rozrusznika jak kolega wyzej pisal ale czy on ma az taki wply na moc silnika????
Opublikowano
Ten czujnik w brew pozorom może mieć ogromny wpływ na spadek mocy. Odpowiada za wykrywanie spalania stukowego. Jeżeli takie wykryje wówczas opóźnia zapłon do momentu ustąpienia stuku. Jeżeli uszkodziłeś czujnik to może niewłaściwie interpretować drgania bloku silnika i opóźniać zapłon do tego stopnia że silnik nie będzie chciał ciągnąć. W brew pozorom jest dość wrażliwy na uszkodzenia. Nawet dokręcenie niewłaściwym momentem obrotowym może mieć wpływ na wskazania. Możesz spróbować odłączyć go na próbę. Silnik powinien zacząć pracować inaczej, ale bez prawidłowo działającego czujnika nie da się jeździć.
Opublikowano
Witam panowie wymieniłem czujnik spalania stukowego kupiłem używkę i autko chodzi jak nowe wiec wina była czujnika. I jeszcze jedna moja porada kiedyś zakładałem temat ze autko źle się prowadzi przeskakuje na dziurach. Powymieniałem całe zawieszenie i autko dalej przeskakiwało na dziurach geometrie ustawiałem chyba z 10 razy (znaczy mechaniki ustawiali) i wtedy tak zostawiłem bo myślałem że już ten model tak ma. Udało mi się uzbierać trochę kasy i zajechałem na geometrie do serwisu BMW zapłaciłem 320 zł ale teraz czuje przyjemność z prowadzenia autka teraz ja nim steruje a nie one mną ale to tak na marginesie. Nie kiedy lepiej zapłacić raz 320zł niż 10 razy po 100zł. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

kolego a jak sie dostać do tego czujnika, z jakim momentem go dokręcić??

Pozdrawiam

Bramy, Ogrodzenia, Konstrukcje Stalowe, Balustrady nierdzewne, Wiaty i Magazyny, Zadaszenia, Garaże blaszaki, Metaloplastyka. Serdecznie zapraszam Lisia Góra ok.Tarnowa 500-393-863

www.firma-konstal.pl [email protected]