Skocz do zawartości

[E39]temperatura-40 po zawadzeniu prawym spodem przednim

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam forumowidczów... potrzebna szybka podpowiedź dotycząca małego incydentu, mianowicie przed godziną zawracałem i niefortunnie zawadziłem przodem SPODEM bardziej prawą stroną po czym od razu wyświetlił mi się błąd na komputerze związany z temperaturą... nie wiem dokladnie bo mam powypalane piksele troche i nie moge odczytac ale chodzi tam dokladnie mysle o róznice temperatur, z boku widze na wyswietlaczu ze zrobila sie nagle temp -40 i klima przestała rzecz jasna chodzic..., czy to chodzi o jakis czujnik ?? i gdzie on dokladnie sie znajduje i co moglo sie wydarzyc..? prosze o pomoc Panowie bo napewno bedziecie wiedzieli mn.w ;)
Opublikowano
Zobacz czy nie zgubiłeś czujnika temperatury. Nie wiem jak jest w E39 ale w E34 jest z lewej strony zderzaka , obok halogena. Wejdź pod auto i zobacz może będą jakieś kable. Pozdro
SPRZEDAM BMW 530 M60B30 TOURING AC SCHNITZER !
Opublikowano
Ja mam dokladnie to samo !! pisalem o tym na forum kilka dni temu ( poszukaj tematu). Zamówiłem już czujnik na allegro za 25 zł, ale jeszcze nie dostalem przesylki, jak zamontuje i bedzie dobrze działać , to go polece. poki co czekam na dostawe.
m62, V8, 245 km
Opublikowano
Ja mam dokladnie to samo !! pisalem o tym na forum kilka dni temu ( poszukaj tematu). Zamówiłem już czujnik na allegro za 25 zł, ale jeszcze nie dostalem przesylki, jak zamontuje i bedzie dobrze działać , to go polece. poki co czekam na dostawe.

jakis czas temu urwal mi sie ten termometr, stwierdzilem ze po co placic 120 zl w ASO jak mozna na allegro za 25 kupic. Jak tylko ten z allegro przyszedl, natychmiast go wywalilem nie probując go nawet montować i pojechalem do ASO po oryginal. To co dostaniesz na allegro to dwa kawalki kabelka oblepione smołą (na zdjeciach na allegro jest oryginalny termometr, a nie ten oferowany na aukcji). Moze to i dziala, ale jak zobaczylem to druciarstwo, stwierdzilem ze w zyciu do samochodu takiego wynalazku nie zamontuje.

Ale Twoj wybor.

Opublikowano

jakis czas temu urwal mi sie ten termometr, stwierdzilem ze po co placic 120 zl w ASO jak mozna na allegro za 25 kupic. Jak tylko ten z allegro przyszedl, natychmiast go wywalilem nie probując go nawet montować i pojechalem do ASO po oryginal. To co dostaniesz na allegro to dwa kawalki kabelka oblepione smołą (na zdjeciach na allegro jest oryginalny termometr, a nie ten oferowany na aukcji). Moze to i dziala, ale jak zobaczylem to druciarstwo, stwierdzilem ze w zyciu do samochodu takiego wynalazku nie zamontuje.

Ale Twoj wybor.

Jeśli te kawalki drutu będą poprawnie działać to po co przepłacać..? , przecież i tak tego nie widać, a nie jest to część wpływająca na bezpieczeństwo, żeby koniecznie miałabyć oryginalna..

m62, V8, 245 km
Opublikowano
Jeśli te kawalki drutu będą poprawnie działać to po co przepłacać..? , przecież i tak tego nie widać, a nie jest to część wpływająca na bezpieczeństwo, żeby koniecznie miałabyć oryginalna..

wiadomo ze to nie opony czy hamulce :) po prostu mam wewnetrzny opor przed naprawianiem BMW metodami jak za czasow wartburgów i fiatow 125p :)

co nie znaczy ze wszyscy musza myslec tak jak ja - w koncu faktycznie ten z allegro jest 100 zł tanszy i byc moze dobrze dziala (nie sprawdzilem u siebie)

Opublikowano

witam,

w e39 termometr jest z prawej strony( strona pasażera) za chlapaczem i z tego co wyczytalem to go uszkosdziles

fakt te z allegro sa do bani, jakby co posiadam orginal, fakt uzywany ale 100% sprawny, sprzedam za rozsadna cene

pozdrawiam

Opublikowano
Czujnik temperatury jest zamocowany z prawej strony w półnadkolu. Mogłeś urwać kostke, przerwać kabel albo połamać nadkole a co za tym idzie uszkodzić któryś z wcześniej wymienionych elementów. Jeśli to nadkole to koszt w ASO ok 55zł. Ja kupiłem czujnik firmy FEBI i jestem zadowolony.
Opublikowano

A wystarczy kupić termistor 4,7 k za 0,60 groszy i też będzie działać.

W oryginalnym z ASO też jest przeciez termistor tylko że ładnie "zapakowany" :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wreszcie po 2 tygodniach dotarł do mnie czujnik z allegro. Troche kłopotu było z jego podłaczeniem, gdyż producent, do czujnika nie dodaje kostki, a jedynie kawalki blaszek (żabki) , więc zeby podlaczyć czujnik trzeba obciac oryginalna kostke i złaczyc kabelki z czujnika z allegro. Można tez "na wcisk" wsadzic druciki z kabli czujnika do oryginalnej kostki i usztywnić tasmą klejącą - ja tak zrobiłem, żeby nie pozbywać sie oryginalnej kostki. Poza tym o dziwo, czujnik działa poprawnie, mam wrazenie nawet ze dokladniej pokazuje niz ten oryginalny. ;-)
m62, V8, 245 km