Skocz do zawartości

[e39] Naklejka na skrzyni biegów i tylne zawieszenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie możecie mi powiedzieć gdzie znaleźć naklejkę na skrzyni biegów informującą o typie oleju przekładniowego? Szukałem i nie znalazłem - może przeoczyłem. Chciałbym wymienić olej ale nie chciałbym popełnić błędu.

Druga sprawa to tylne zawieszenie - zauważyłem, że prawa tylna strona jest o ok. 10mm niżej od lewej. Przód stoi prosto, z zawieszeniem nie ma problemu a amorki w teście na stacji wyszły bdb.

Wątpię aby to była wina akumulatora i to on obciążał tak tę jedną stronę. Jakie są Wasze doświadczenie w tym temacie.

Opublikowano
Co do tego krzywego zawieszenia z jednej strony - być może jedna ze sprężyn jest zrobiona z minimalnie innego materiału (gorszego/innego ?) i trochę bardziej osiadła w trakcie eksploatacji :?:
Opublikowano
Co do tego krzywego zawieszenia z jednej strony - być może jedna ze sprężyn jest zrobiona z minimalnie innego materiału (gorszego/innego ?) i trochę bardziej osiadła w trakcie eksploatacji :?:

Sprężyny są jeszcze fabryczne więc wątpię aby to była wina materiałowa ( sam pracuję w fabryce samoch. więc wiem, jak rygorystycznie dobierane są elementy na pierwszy montaż).

Idąc Twoim tropem brałbym jedynie szybsze zużycie poprzez większe obciążenie prawej strony.

Chciałem się jednak upewnić, gdyż przeczytałem wiele wiadomości na ten temat (problem nie dotyczy jednostek) niemniej jednak nigdzie nie znalazłem rozwiązania - wymiana sprężyn i teleskopów nie zawsze pomagała.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie możecie mi powiedzieć gdzie znaleźć naklejkę na skrzyni biegów informującą o typie oleju przekładniowego? Szukałem i nie znalazłem - może przeoczyłem. Chciałbym wymienić olej ale nie chciałbym popełnić błędu.

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi - tu sie dowiesz jaki olej, jaka skrzynia, ile litrow.

A jak na prawde nie chcesz popelnic bledu - zadzwon do ASO, oni dokladnie Ci powiedza. Olej kupuj u dystrybutora - najtaniej (2x-4x) i najpewniej (100% pewnosci, ze dostaniesz wlasciwy).

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi - tu sie dowiesz jaki olej, jaka skrzynia, ile litrow.

A jak na prawde nie chcesz popelnic bledu - zadzwon do ASO, oni dokladnie Ci powiedza. Olej kupuj u dystrybutora - najtaniej (2x-4x) i najpewniej (100% pewnosci, ze dostaniesz wlasciwy).

Dzięki.

Z tego co mi podałeś wynika, że mam olej dożywotni (BN56119) - ale tak jak pisałeś, najlepiej będzie podjechać lub zadzwonić do ASO.