Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wczasie trasy zauważyłem, że spod oslony zderzaka zwisa mi jakis czujnik na kablu ( taki jakby z wystajacą miedziową iglicą). upchnalem go jakos spowrotem pod oslone, bo za cholere nie wiem w ktorym on miejscu powinien byc wetkniety. Podejrzewam ze jest to czujnik temp zewn. do termometru.? ponieważ wskazanie temperatury na zegarach nagle pokazalo - 40 :duh: . i tak jest caly czas nic sie nie zmienia temp.Czy miejsce usytuowania ma znaczenie na wskazanie temp ?. A moze mogl sie uszkodzic przy wypadnieciu i musze nabyc nowy taki czujnik.
m62, V8, 245 km
Opublikowano

witam,

czujnik powinien siedziec przy prawym kole w plastiku bodajże od nadkola lub od osłony silnika, pewnie z tamtąd gdzie wychodzi kabel i trzyma sie chyba na nicie :)

przyczyna takiej temperatury moze byc zruszony lub zasniedziały kabel na styku przy czujniku.

pozd.

Opublikowano
Czujnik siedzi we wnęce przedniej części nadkola prawego, króra stanowi skrajne prawe "uzupełnienie" osłony silnika. W niej jest wnęka i "uchwyt", do którego się mocuje czujnik na"klik"...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mialem tak samo, "klik" i po problemie :wink: z latwoscia zrobisz to po prostu wsuwajac sie pod auto.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
ta oslona jest u mnie mocno sfatygowana, chyba znalazlem cos co kiedys bylo uchwytem na ów czujnik ( po wetknieciu ustawiony rownolegle do drogi ? ) jednak trzyma sie tak nie za bardzo , chyba bede musial przymocowac go na jakis drut ;-) lub wymienic ta czesc oslony na nowa. Tak czy owak czujnik nie dziala, ta miedziana iglica jest troche starta chyba tarla o jezdnie. Wie ktos ile kosztuje taka czesc jak to sie nazywa zeby sprawdzic na real oem ?
m62, V8, 245 km
Opublikowano
Czujnik możesz kupić na allegro (20 czy 30zł), u mnie chodzi już ponad rok i jest okej ;) Co do osłony to w ASO ok. 30-40zł, ale nie wiem, czy warto wymieniać, bo łatwo ją uszkodzić. Jak już zmienisz to dobrze ją jakimś wkrętem do zderzaka usztywnić, bo z tego, co pamiętam zachodzi tylko 'na zakładkę'.
Opublikowano
Termometr na Allegro 20PLN/ podróba / ,a nadkole przednie prawe 55PLN / oryginał/.Nadkole jest mocowane do górnej części nadkola na 3 wkrety,dolna część do zderzaka,więc nie ma mowy o wypadnięciu.Miałem swego czasu małą stłuczkę z pieskiem i stąd moja znajomość rzeczy.Powodzenia życzę......
Opublikowano

Szczęściarze :D

Jak ja bym bardzo chciał żeby i do mojego m technika tzw przednie krótkie nadkole kosztowało w ASO w granicach 50 pln :)

Co do umiejscowienia termometru zewnętrznego to trochę dali ciała inżyniery w fabryce - zwłaszcza przy wersji m technika - plastik pod zderzakiem jeszcze wybrzuszony w stronę podłoża o jakieś 1,5-2 cm i w tym umocowany czujnik temperatury zewnętrznej. Trochę większy krawężnik lub mulda w nawierzchni utwardzonej i całość zostawia się gdzieś na drodze lub - pół biedy - porozwalaną na maxa i wiszącą jak padlina jakaś :duh:

Opublikowano
Nabylem na allegro czujnik za 25.90 + przesyłka, nadkola chyba nie bede kupowal. czujnik przymocuje jakims wlasnym sposobem.. ;-) oby tylko dzialał. Poki co czekam na przesyłke, jak wroce z Łeby to pewnie już bedzie w sobote ;-). Mam nadzieje ze w drodze powrotnej juz nic mi nie odpadnie od buni, jak ten nieszczesny czujnik.Moze troche za szybko jechalem bo 235 bylo na szafie... ale nowy nabytek wiec musialem troche przetestowac, wracac juz bede zdecydowanie wolniej.
m62, V8, 245 km
Opublikowano
Termometr na Allegro 20PLN/ podróba / ,a nadkole przednie prawe 55PLN / oryginał/.Nadkole jest mocowane do górnej części nadkola na 3 wkrety,dolna część do zderzaka,więc nie ma mowy o wypadnięciu.Miałem swego czasu małą stłuczkę z pieskiem i stąd moja znajomość rzeczy.Powodzenia życzę......

O wypadnięciu nie, ale o naderwaniu jest ;)