Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam pytanie jak w temacie. Zastanawiam sie nad kupnem takiego samochodu i zagazowaniem go. Chętnie wysłucham uwag uzytkowników.

Pozdrawiam

Riti

Opublikowano

A jakie robisz przebiegi w miesiącu? Może ci się nie opłaca zakładać gazu?

Nie można założyć byle czego, więc instalacja trochę kosztuje.

http://img426.imageshack.us/img426/2232/bmwsiga7ar.jpg
Opublikowano

Miesięcznie robie ok 2000 (ale zdaża się i 5000). Obecnie jeżdże golfem TDI, licze się z tym że jazda 7 kosztowala by mnie więcej, ale chcialbym wiedziec o ile.Dodam, że 7 jest w manualu.

Styl jazdy mam spokojny, dlatego golf, który ma nainięte 300 000 pali mi ok 5/100.

Powiedzcie ile kosztowała by instalacja gazowa, własciwa do tego modelu (730)?

W wątku o spalaniu nikt nie podał informacji o tym modelu, moge tylko wzorowac się na inf z 740 i myśle że paliła by mi ok 1l mniej.

Pozdrawiam

Riti

Opublikowano

hmmm ten samochód napewno nie bedzie palił tyle co golf :) Mi poprzednia 730 v8 paliła na trasie przy normalnej spokojnej jeździe ok. 9,5l, a w mieście 15l.

Jeśli chodzi o instalacje gazowe to.... najtańsza 1800zł (kompletne dno), ewentualnie wtrysk BRC 5500zł, i jeszcze bardziej ewentualnie Prince za 6200zł.

Jeśli mówimy tu tylko o kosztach to napewno bedą 2x wyższe niż w golfie jeśli kupisz egzemplaż w bardzo dobrym stanie, sama wymiana świec i oleju pochłania troche gotówki. Jeśli natomiast trafisz na żweta to koszty Cie poprostu zjedzą.

Opublikowano

moja w automacie pali na trasie ok 9 l ( kiedys wyszla nawet 8 ), w miescie to roznie - czasem 13 , czasem 14 , 15 - zalezy od warunkow....

dodam ze w maualu w miescie urwiesz litr - na trasie nie bardzo.....

+ jest jeden - komfort - jezdzisz nawet duzo - nie bedziesz wysiadal z samochodu jak z pralki , tylko jak z fotela przed telewizorem :cool2:

ale koszty faktycznie dwa razy takie - nie tylko paliwa - czesci to nawet ??? razy drozsze :norty:

Opublikowano
hmmm ten samochód napewno nie bedzie palił tyle co golf :) Mi poprzednia 730 v8 paliła na trasie przy normalnej spokojnej jeździe ok. 9,5l, a w mieście 15l.

Jeśli chodzi o instalacje gazowe to.... najtańsza 1800zł (kompletne dno), ewentualnie wtrysk BRC 5500zł, i jeszcze bardziej ewentualnie Prince za 6200zł.

Jeśli mówimy tu tylko o kosztach to napewno bedą 2x wyższe niż w golfie jeśli kupisz egzemplaż w bardzo dobrym stanie, sama wymiana świec i oleju pochłania troche gotówki. Jeśli natomiast trafisz na żweta to koszty Cie poprostu zjedzą.

Spalanie dokładnie takie jak u mnie.... :dance: :dance: :dance:

Black - Mighty - Wonderful
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
moja w automacie pali na trasie ok 9 l ( kiedys wyszla nawet 8 ), w miescie to roznie - czasem 13 , czasem 14 , 15 - zalezy od warunkow....

dodam ze w maualu w miescie urwiesz litr - na trasie nie bardzo.....

+ jest jeden - komfort - jezdzisz nawet duzo - nie bedziesz wysiadal z samochodu jak z pralki , tylko jak z fotela przed telewizorem :cool2:

ale koszty faktycznie dwa razy takie - nie tylko paliwa - czesci to nawet ??? razy drozsze :norty:

Ale to jest spalanie benzyny?

Jak tak to 9 litrów na trasie to jest mało, gazu by wyszło z 12 litrów co by dało niezłe oszczędności.

To Bmw 730i V8 ma 2 czy 4 zawory na cylinder?

Opublikowano

No oczywiście, że 4 zawory :)

Jak tak to 9 litrów na trasie to jest mało, gazu by wyszło z 12 litrów co by dało niezłe oszczędności.

To jest spalanie w benzynie. Przy dobrym gazie nie wyjdzie 12 litrów, bo różnica to 1-2 litry... 3 i wyżej to już chyba do regulacji przy takim Prinsie. Z resztą ja narazie dzielnie się trzymam bez gazu, więc może niech koledzy się wypowiedzą... albo skończmy wreszcie te spalaniostyczne topici he he he :wink:

http://img426.imageshack.us/img426/2232/bmwsiga7ar.jpg
Opublikowano

taniego gazu z reszta chyba nie da sie zalozyc, plastikowy kolektor

w trasie jak normalnie jedziesz 100-180 to licz 10-11 litrow max

jak jedziesz 90 to 9.5-10

w miescie roznie, 14-20

mialem piatke z tym silnikiem tez w manualu, na trasie dalo sie zrobic 7.5 litra nawet ale to jazda 60/h na piatce

e38 jest ciezsze o okolo 200kg

wiec mysle ze 8.5 litra to minimum na trasie

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif