Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Koledzy może ktoś doradzi .Włączam klime bez auto klima chłodzi wyłączam i jest ok , Włączam klime na funkcji AUTO wyłączam z kratek leci smród .Wydaje mi się że przyczyna leży po stronie zasyfionego wentylatora nawiewu dlatego że jak włączam Funkcje AUTO to klima chodzi przez pewien czas na obiegu zamkniętym chłodzi wentylator np. na którym jest syf . Wentylator się schłodzi potem dostaje ciepłego powietrza robi się mokry i zaczyna śmierdzieć .Co wy na to ?

Może ktoś wie jak dostać się do wentylatora w celu wyczyszczenia go ?

E36 sedan 96r klimatronik

Opublikowano
Powiem tak 6-ozonowań w ciągu 4 miesięcy 4-ultradzwięki 6-chemia , dodam że oprócz tego demontowany i karcherowany parownik
Opublikowano

Filtr kabinowy rzecz jasna wymieniony :?:

Byłeś na pełnym serwisie klimy :?: Usuwali Ci wilgoć z klimy :?:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Pełny serwis klimy wydałem z odgrzybieniami i.t.p 1500zł i nikt z tym sobie nie umie poradzić a tak jak pisałem tylko na funkcji AUTO capi.
Opublikowano
No to jedź po bandzie :). Demontaż deski i czyszczenie kanałów powietrznych i nagrzewnicy (albo używka za 300 pln). ...Tam nie ma co śmierdzieć - ewentualnie jeszcze grzyb w tunelach powietrza pod nogami (idącymi do tyłu samochodu)
Opublikowano
Wszystkie kanały czyszczone były neutalizatorem zapachu (ropownicą pod ciśnieniem) parownik tak jak pisałem karcherem na gorąco. Osobiście rozbierałem deske żeby dostać się do parownika . Tylko nie był czyszczony wentylator nawiewu.Nikt nie umie znaleźć przyczyny czemu na funkcji auto capi na na manualnej nie.Wydaje mi się że jak by to był parownik albo kanały to na manualu też powinno capić .
Opublikowano

Biorąc pod uwagę możliwe punkty "śmierdzenia" - łopatki wentylatora to ostanie pozostałe miejsce jeśli wnętrze nagrzewnicy było czyszczone (chodzi mi tutaj o ścianki i komorę parownika).

Do kontroli masz (miałeś).

- Kanały w desce

- Kanały pod dywanikami

- Wnętrze nagrzewnicy z wszystkimi elementami :)

Opublikowano
To jest właśnie najciekawsze że na manualu wszystko jest ok a na auto coś zapodaje. U brata w audi też coś nieźle daje jak włączy klimę po postoju. Próby ozonowania nic nie dawały - może na 3 dni. Jedynym rozwiązaniem jak dotąd skutecznym jest wpakowanie ze 3 puszki Placka do nawiewów w krótkich odcinkach czasowych. Problem dość często spotykany ale u niektórych właśnie ten zabieg zadziałał - trzeba próbować...