Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Spotkałem dzisiaj znajomego i chwalił się że kupił opony birznikowane. Dodam że założył je do 325 E36. Bardzo je zachwala i twierdzi że jest zadowolony.

Podpowiedzcie Panowie czy może ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi gumami?

pozdrawiam

Ten, kto sie pyta jest głupcem przez pięć minut,

ten kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy, za darmo bym nie chciał. Jak naklejana guma (nie wiadomo jakiej jakości) może być lepsza od fabrycznej mieszanki np. Dunlopa?

Kolega ma zimówki Markgum bieżnikowane na tył. Są strasznie głośne i łatwo wpadają w poślizg. Na przodzie ma mocno stare Continental i sprawują się lepiej.

Na oponach nie wolno oszczędzać, to jedyna styczność samochodu z nawierzchnią.

Opublikowano

Czytałem podobne opinie , jak ta kolegi wyzej, nie zapominajmy ze opona to jedyny i bardzo wazny element odpowiedzialny za polączenie samochodu z podłożem. do przyczepki tak, do jakiegos samoróbnego ciagnika tez, ale nie do auta przekraczajacego 100km/h

opinie choćby na takim forum skody, ciezko wywazyc, parcieja, bija itd...........

http://zlosnik.pl/showflat.php?Cat=&Number=426365&Main=425601 juz bym wolal jakies tajwanskie , choiciaz guma jednolita, od nowosci zwulkanizowana

Opublikowano
Ja bym nie ryzykował. Na oponach nie ma co oszczędzać - to zbyt ważny element bezpieczeństwa. A na bezpieczeństwie nie należy oszczędzać...takie jest moje zdanie i do tej zasady się stosuję.
Opublikowano

a ja mam bierznikowane zimowki,kupione z przymusu bo auto kupowalem w niemczech w zimie,a bylo na letnich.z braku funduszy pod reka,zmuszony bylem kupic bieznikowane zimowki w niemieckim baumarkcie.opony z dwuletnia gwarancja,myslalem ze sie rozleca po przejechaniu odcinka hamburg - rzeszow,a tu nic.jezdza drugi sezon i nie wiem czy jeszcze nie pojezdze nastepny,bo skoro nic sie nie dzieje to po co mi nowe.

ale w normalnej sytuacji to bym ich nie kupil. :mrgreen:

Opublikowano

a ja myślałem, że era takich wynalazków zakończyła się wraz z Fiatem 125p ;-)

półśrodek to używki w dobrym stanie, ale bieżnikowane ??? :duh:

Opublikowano

tak też myślałem że posypią się takie opinie. Dzięki koledzy.

Właśnie dzisiaj zamówiłem nowe Micheliny i jutro jadę montować.

pozdrawiam

Ten, kto sie pyta jest głupcem przez pięć minut,

ten kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
Kupiłem 4 zimówki,po 10km na 2 szt. pojawiły się wybrzuszenia a o gwarancji mogłem zapomnieć.
BMW do końca.
Opublikowano

to widze ze chyba trafilem na jakies nieprzecietnie dobre :mrgreen: ,no chyba ze niemcy maja jakis inny patent na nie :idea:

ale tak jak pisalem, wiecej takiego zakupu nie zrobie :roll:

Opublikowano
Przetestowałem na dwóch samochodach inne marki i nie polecam bardzo kiepska trakcja auto plywało tak jakby było zamało powietrza... strach było jeździć szybciej
Opublikowano
Opony w aucie to podstawa, więc nie warto oszczedzac i kupowac bieżnikowane. Można za to mniej zapłacić za nowe opony, w zaleznosci od momentu kiedy sie je kupuje. Zimowki kupuje sie wiosna/latem i będą juz na przyszły sezon , a letnie kupujemy jesienią/zimą. Trzeba kombinować :mrgreen: