Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

wiem, ze wszelakie drgania są dość często tutaj opisywane. Ale może ktoś akurat miał podobnie i wie jak to wyeliminować. No więc jest sobie E46 320d touring po lifcie. Ma nowe wahacze i tuleje Meyle HD. Ma 16" alufelgi pięknie wyważone i odpowiednie ciśnienie w oponach. Mnie nie drażni przenoszenie nierówności/wybojów czy jazdy w koleinach na układ kierowniczy. Mnie drażnią minimalne/mikro drgania na podłodze i na pedałach (i podnóżku) praktycznie nieustające. Nie znam się na autach i nie wiem czy to może iść od zawieszenia czy może od silnika. Czy może pomóc tu ustawienie geometrii albo zbieżności? Ale auto jedzie prosto. Mój mechanik powiedział, że łączniki stabilizatorów są OK i tak na prawdę to by się tym nie przejmował. Ale mnie to irytuje. Zatem pytanie jest takie: czy ktoś miał coś podobnego? A może każdy tak ma i jest to typowe dla BMW E46?

pzdr.

Opublikowano

jak samochod stoi to raczej od silnika. Na forum polecaja:

-- Sprawdzic poduszki silnika

-- Tlumik drgan wstepnych (czesc silnika polaczona z napinaczem chyba)

-- Dwumas

Powodzenia

Opublikowano

Kolego - nie chodzi mi o drgania podczas postoju auta. Predkosc okolo 70-80 km/h. Minimalne ale uciazliwe drgania podlogi, ktore przechodza na pedaly. Silnik i skrzynia pracuja OK. Masz moze jeszcze jakies pomysly? Moim skromnym zdaniem to cos bardziej od zawieszenia. Tylko co?

Dzieki za odpowiedz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli byłeś u mechanika z zawieszeniem i jest OK, to ja stawiam na opony. Nie muszą być stare i łyse, żeby były wadliwe. Mały bąbel i już czuć. I często właśnie tylko w pewnym zakresie prędkości.
Opublikowano

No wlasnie opony sa OK. Kupione przed tym sezonem i Wywazane przy mnie. O to chodzi, ze ja do konca nie ufam mechanikom. Koles mowi, ze on by sie tym nie przejmowal. Nie rozumie, ze nawet minimalne drgania moga denerwowac i byc uciazliwe. Nie potrafi pomoc.

A ja nie jestem specem od grzebania przy aucie. Dlatego zastanawiam sie czy te objawy moga byc zwiazane z czyms w zawieszeniu (moim zdaniem najbardziej prawdopodone)? Czy wymiana lacznikow stabilizatora, albo zrobienie geometrii czy zbieznosci moze tu cokolwiek pomoc...

Opublikowano
Kola miales wywazone przed wymiana na meyle ? Ja mialem problem z jednym kolem na zimowkach ale nie bylo nic czuc dopoki nie zmienilem tuleji na meyle ktore sa bardziej twarde i drgania przenosza sie wyzej a nie gina na tuleji.
Opublikowano
Wywazanie bylo po wymianie wahaczy i tulei a wiazalo sie to ze zmiana stalowych felg na aluminiowe. Felgi i opony sa na bank rowne i wywazone. Zaczynam sie zastanawiac nad dwiema opcjami: albo w zawieszeniu cos jeszcze kuleje albo te czesci Meyle HD sa rzeczywiscie takie twarde ze nawet najmniejsze nierownosci z drogi przenosi mi na podloge i pedaly.
Opublikowano
Dzisiaj bylem na szarpakach. Zawieszenie wyglada rzeczywiscie OK. Maglownica i poduszka pod skrzynia tez. To zdanie mechanika. Poprzedni wlasciciel powiedzial ze poduszki pod silnikiem wymienil - jakis rok temu. No i oczywiscie nadal nie wiadomo co jest przyczyna drgan podlogi i pedalow. Mechanik jeszcze na odchodne powiedzial, ze moze to byc jeszcze jakis krzyzak przy przeniesieniu napedu ale zeby to stwierdzic - trzeba rozbierac. Ktos wie czy to dranstwo moze byc przyczyna drgan podlogi podczas jazdy?
Opublikowano
Felgi kupowalem ostatnio. Przy zakupie sprawdzalem czy sa proste. Jedna byla lekko uderzona wiec dalem do prostowania (80zl - dobry fachowiec). Pozniej przy zakladaniu opon i wywazaniu bylem osobiscie i wszystkie kola pieknie na 0-0. Zatem zakladam, ze to nie kola/opony/felgi bo bylo to robione niedawno. Felgi sa od BMW wiec zakladam, ze tam zadnych cudow przy piastach nie potrzeba...
Opublikowano

pytam sie tylko dla penosci...

Bo kola od bmw ale otwory centrujace sie zgadzaja napewno.

Bo jesli kola sa od 5tki a zkladane do 3ki to drgania beda i to wlasnie w zakresie 80-120km/h.

Prosze sprawdzic te otwory!