Skocz do zawartości

Problem z zegarko-komputerkiem!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem auto, w którym jest on chyba uszkodzony. To znaczy cały czas pokazuje o.o a data 1.01.dat. Zadne inne funkcje nie działają, a jest tam min. tempo -wiatraczki jak od ogrzewania, oraz temperatura. Jest to ta uboższa wersja komputerka. Jak to się ustawia??? Mam 525i z 93. A le może ten komputerek nie jest od tego auta. Bo ile powinno być kabelków w iej kostce do podłączenia, bo ja mam tylko 3- to chyba za mało. Jak to nie działa to wiem że ludzie tutaj montowali sobie komputerki zamiast analogowych zegarków. Może komuś gdzieś taki zegarek gdzieś zawadza to z chęcią bym kupił. Pomóżcie

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

moje byłe BMW e34 525i '93

e60 520i Tata

e87 120i Mama

http://www.damp479.bravehost.com

Jeżeli się nie otwiera spróbuj jutro :)

Opublikowano

Witam

Tak jak ci już napisałem komputerek jest dobry tylko brakuje mu parę kabelków bo skoro masz tylko 3 to jest to plus masa i pewnie podswietlenie

trzeba by podłączyć kabelek dający plus po stacyjce to wtedy da się ustawić zegarek i datę ,te wiatraczki co na nim są to od dodatkowego ogrzewania którego pewnie nie masz tylko ktoś wstawił taki komputerek zamiast własnie zegarka analogowego

Jak chcesz to szukaj zegarka a jak nie to moge ci podać do których pinów

we wtyczce co podłączyć żeby działało jak należy.

Gdybyś chciał zaszaleć to możesz wymienić wiązke pod kokpitem na pełną

to wtedy będziesz mógł wstawić sobie duży komputerek ,wtedy w tej wtyczce jest ok 30 przewodzików

Pozdrawiam

Grzesiek

Opublikowano
Pewnie żebym chciał go podłączyć jak należy. Ale musiałbyś mi wytłumaczyś w szystko jak chłop krowie na rowie Hi Hi. Ale jak mówisz, że komputerek jest dobry to jak możesz to napisz mi jak go podłączyć. Wielkie dzięki za pomoc!!! Pozdro damp

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

e60 520i Tata

e87 120i Mama

Opublikowano
Cze dzięki za namiary, ale czytałem ju ż ten temat na forum. Ale u mnie jest inny problem- patrz wyżej. Mój zegarek działa tzn pokazuje cały czs 0.00, tylko nie moąna go ustawić. Grzesiek help!!!!

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

e60 520i Tata

e87 120i Mama

Opublikowano

Witam

pin4: brąz , masa

pin5: nieb/czerw/żółty, czujnik temperatury

pin8: + z bezpiecznika F1

pin9: + z bezpiecznika F20

pin18: biały/nieb, gong

pin19: bialy/czerw, gong

pin22: szary/czerw, przeł światel

Tak powinien byc podłączony komputerek

jak rozmontujesz wtyczke od niego to są na niej bardzo malutkie cyferki z numerami wyprowadzeń - tylko że może nie być w niej przewodów

Jeśli tak to moge ci wysłać gratis taką wtyczkę z kabelkami

do pinu 8 albo 9 masz doprowadzony plus zasilania , a do tego którego nie masz podłączonego czyli 8 albo 9 trzeba podłączyć plus zasilania który pokazuje sie po przekręceniu kluczyka -możesz go wziąć z kostki od radia

pin 4 masz to masa

pin 22 pewnie masz - powinno sie zapalić oświetlenie komputerka przy włączeniu świateł

pin 5 czujnik temperatury jak chcesz go podłączyć to musisz kupić taki czujnik i do jednej nozki czujnika podłaczyć ten pin a do drugiej masę

czujnik ten powinien być umieszczony w zderzaku obok lewego halogenu - jak zdejmiesz zaślepke zderzaka obok halogenu to bedzie tam widać taki okrągły otworek tam powinien być wetkniety czujnik

jakbys chciał podłączyć gong to też ci powiem jak -sygnalizuje on spadek temperatury poniżej +3 stopnie i pare innych rzeczy ale u ciebie pewnie nie bedą działać chyba że masz wyprowadzoną kostke do gongu - albo gong jest na miejscu co też jest możliwe

To na razie

Jakby co to pisz

Pozdrawiam

Grzesiek

Opublikowano (edytowane)

Grzesiek z tego co piszesz to brakuje mi tylko jednego kabelka z plusem by mój komputerek zaczął działać. Wydaje mi się to niemożliwe. No ale zobaczymy. Mam tylko 3 kabelki więc jakbyś chciał to prześlij mi tą kostkę z kabelkami na adres domowy.

bo pewnie nie uda mi się podłączyć samego kabelka do wtyczki. Opisałeś dokładnie tak jak mam. Sprawdzę tylko, czy mam czujnik temperatury jak nie to miałem kiedyś w innym aucie termometr zewnętrzny i może czujnik podejdzie. Gong- czy to jest taki głośniczek do check control z dwiema wtyczkami? Jak tak to mam, ale tylko jedna wtyczka jest podłączona. Dzięki za wszystkie informacje i p-ójdę spróbować czy zadziała, no chba że nie dam rady podłączyć kabelka

Edytowane przez damp

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

e60 520i Tata

e87 120i Mama

Opublikowano

Kurde Grzesiek mój zegarek działa!!!!!!!!.

Tylko jest 1 minus. Nie mam czujnika temper i pokazyje - 31.

Podłączyłem go tak na razie, i boję się wtykać innych kabelków np od temperatury. Jakbyś nie potrzebował tej twojej kostki to proszę prześlij mi ją.

Wielkie dzięki za wszystkie rady!!!!!!

Kurcze chciałem kupić zwykły zegarek bo myślałem że ten jest popsuty. A ten przecież jest ładniejszy.

Swoją drogą nie wiesz ile kosztuje ten czujnik?

Jeczcze raz wielkie dzięki:) Kurde ale jestem happy!!!!!!

pozdro damp

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

e60 520i Tata

e87 120i Mama

Opublikowano

A możesz napisać jak podłączyć gong? U mnie ktoś go zdemontował. Postaram się go gdzieś kupić. Gdzie on powinien być zamocowany i jak go podłączyć?

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdr.

Opublikowano
A możesz napisać jak podłączyć gong? U mnie ktoś go zdemontował. Postaram się go gdzieś kupić. Gdzie on powinien być zamocowany i jak go podłączyć?

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdr.

Czemu nie czytasz wyzej??

...

pin18: biały/nieb, gong

pin19: bialy/czerw, gong

....

Skoro piszesz że go ktoś wymontował to chyba wiesz gdzie był... i patrzysz tam i go nie ma... :)

Zamontować możesz pod kierownicą bo tam jest jego miejsce... (a może go tam masz??)

Marcin 750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

WITAM

wtyczke wysle ci we wtorek bo jutro z samego rana wyjeżdżam

podłączenie gongu -to właśnie ta brakująca wtyczka też ci odpisze we wtorek

Pozdrawiam

Grzesiek

ps

czujnik używka ok 20 zł

inny nie będzie pasował bo będą złe wskazania

A DO Oskara

Pin 18 i 19 są z komputera pokladowego i to jest wtyczka do gongu z trzema pinami

jest jeszcze druga wtyczka z czterema pinami z check control module

jak chcesz to wysle ci co i jak we wtorek

hej

Opublikowano
Ja też nie mam gongu. Pod kierownicą nie mogę namierzyć 3-pinowej wtyczki od niego. Troszkę nie chce mi się wyciągać kompa i lecieć po wiązce. Z której strony ona wychodzi? Może znajde dziś trochę czasu to jeszcze powalcze ale będe wdzięczny za jakąś podpowiedź.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
  • 2 lata później...
Opublikowano

Odświeżę trochę zakurzony temat.

Nie działa gong. Czteropinową wtyczkę mam podłączoną, lecz miejsce na trzypinową jest puste :(

Znalazłem taką trzypinową czarną nigdzie niepodłączoną, ale niestety nie pasuje. Znalazłem jeszcze dwupinową, ale tym bardziej nie pasuje :wink: Czy ktoś wie jak ma wyglądać ta wtyczka i jakie kolory kabelków tam idą?

Z góry dziękuję za odp.