Skocz do zawartości

[E46] jak spr. rodzaj zawieszenia w 330i?standart/sport/M

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mogę się przyzwyczaić do nowego wyglądu forum - moim zdaniem stare było bardziej przejrzyste.

Postaram się jutro poszukać numerów amorków - mam akurat najbardziej kontrowersyjny czas produkcji czyli 04/2001 - akurat wtedy gdy był lift.

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Członkowie klubu
Opublikowano
Postaram się jutro poszukać numerów amorków - mam akurat najbardziej kontrowersyjny czas produkcji czyli 04/2001 - akurat wtedy gdy był lift.

I co Ci tam za numery wymalowali na amorach? ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

I co Ci tam za numery wymalowali na amorach? ;)

Miałem mało czasu w kanale i oświetlenie słabe - nie znalazłem tego numeru.

Wiesz gdzie on powinien być ? Dojrzałem tylko kolorowe paski :)

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jak skręcisz koło to powinieneś zobaczyć białą naklejkę z numerami.

Ja nie mogłem ich odczytać z takiej pozycji, więc telefonem zrobiłem zdjęcie ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wreszcie sprawdziłem, choć tylko częściowo - bo słabo widać było. Końcówka jednego numeru to 43, drugiego to 44, to wystarczy, aby stwierdzić, ze mam już nowsze amorki, czyli 31306757043 i 31306757044. Moje są firmy SACHS. Miałem farta, bo akurat w kwietniu 2001 zaczęli je wstawiać i ja również mam auto z tego miesiąca - nie byłem pewien, gdyż INPA pokazuje datę produkcji 03.2001, RealOem i inne żródła 04.2001.

W takim razie, teza GR wydaje się bardzo prawdopodobna - wygląda na to, ze wszystkie 330CI (nie dotyczy cabrio) po 04.2001 miały w standardzie amorki 31306757043 i 31306757044.

Opublikowano

ja u siebie mam "tylko" S226a i na tylnych amorkach mam napisane miedzy innymi BOGE M.Technic :-)

a sprężynki z dwoma białymi paskami

bardzo lubię to zawieszenie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co do stwierdzeń, że symbol 226 nie obejmuje wahaczy od M technic'a i amorki są tylko utwardzone, ale nie krótsze:

Mam 328 z grudnia 98r. oznaczenie zawieszenia: S226A SPORTS SUSPENSION SETTINGS (Sportowe dostosowanie podwozia), pakiet wizualnego nie ma.

Prawy amorek z tyłu miał 5%, a pozostałe po 80% więc wymieniłem jedną sztukę na Kayabę od serii (nie wiedziałem jaki mam zawias), po 3 miesiącach wymieniony amorek był zalany olejem. Teraz kupiłem Sachsy M technic'a, obie nowe sztuki i stary oryginał są o 2cm krótsze od seryjnego Kayaby, nawet na starym oryginale doszukałem się naklejki i znaczka M technic, chociaż na nowych tego nie ma, są tylko numerki, ale inne niż na ori :)

Co do wahaczy: na forum są informacje, że zewnętrzne sworznie w wahaczach da się wymienić (Mayle) posiadając prasę lub tylko duże imadło. Kupiłem utwardzone sworznie i zabrałem się za naprawę. Sworzni wybić się nie dało (pomimo odcięcia aluminium od dołu) więc wypaliłem gumę i został sam stalowy pierścień, tylko nowy sworzeń ma 3mm większą średnicę, jak bym wyrwał ten oblany stalowy pierścień to dziura będzie o 17mm większa niż zakupiony sworzeń :mad2: . Poza tym w seryjnych są 4 otwory, a mój jest pełnym odlewem. Nr. 5 -> http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AM52&mospid=47641&btnr=31_0404&hg=31&fg=05

Podsumowując auto z oznaczeniem S226A ma obniżone zawieszenie o 2cm, twardsze amory i wahacze od M technic'a, co jest naturalne, bo kiedy obniżamy auto to sworzeń zew. jest w tej samej wysokości od ziemi, a podłużne ramie jest niżej i sworzeń byłby ciągle pochylony względem swojej normalnej pozycji.

Sworznie zewnętrzne w M pakietowych wahaczach są nie wymienne. Jeśli ktoś ma taki wahacz zużyty, zniszczony, pęknięty to chętnie odkupię za butelkę ;) info proszę na [email protected] lub 793-333-184, potrzebuję go w celach edukacyjnych :mrgreen:

Opublikowano

Panowe podaje kod mojej bety ---JU61675--- czy ktos moze mi powiedziec jaki mam zawias??Najlepiej na PW

Z gory dziekuje :)

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Panowe podaje kod mojej bety ---JU61675--- czy ktos moze mi powiedziec jaki mam zawias??Najlepiej na PW

Z gory dziekuje :)

Rozkodowanie VIN jest w innym dziale - specjalny wątek

viewtopic.php?f=19&t=32825

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 3 lata później...
Opublikowano

To ja się na chwilę podepnę z takim problemem...

Po ostatnich bojach ze sprężynami do E46 mogę Wam "sprzedać" następujące wnioski:

Sprężyny przednie do 330d ze zwykłym zawieszeniem są takie same jak do auta z S226 - sportowym dostosowaniem podwozia...oraz 704 - zawieszenie M.

Info z ASO BMW.

Co w takim razie wpływa na obniżenie niektórych aut (w większości z M-Pakietem), krótszy amortyzator???

Jaką sprężynę zastosować aby zejść 2cm a nie 4-6 jak przy większości Eibach/H&R/Weitec ??

pozdrawiam

Prezes

Moja flota: •Czarna & •eMka & •Kalinka & •Malutka

• Członkowie klubu
Opublikowano
Jak będziesz szukał sprężyny przez ETK, to jej dobór zależy od wielu składowych wyposażenia, więc może być jak piszesz.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png