Skocz do zawartości

Kolektor wydechowy 3,0d - czy poprawiono ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj przy wjeździe do serwisu mechanik stwierdził że cos jest nie tak bo usłyszał dziwny dźwięk przy dodaniu gazu. Otworzyliśmy maskę pan "mechanik" włożył gdzieś ręke w okolicach kolektora wydechowego i stwierdził że jest pęknięty. Nie jest to jakieś duże uszkodzenie ale jednak.

Wiem że było juz sporo takich tematów ale zaden nie odpowiedział na moje pytanie. Chodzi o to że wszyscy wiedza o wadach tych kolektorów, bmw przede wszystkim, ale czy coś zmieniono w ich budowie aby nie były awaryjne ? Pytam ponieważ zamówiłem od razu nowy i według mnie po wydaniu wcale nie małej kasy, chciałbym spac spokojnie.

A tak przy okazji to jesli ma ktoś pęknięty to teraz można wymienic taniej, wcześniej kosztowały podobno 1450 a teraz 300 zł taniej. Ogólnie ze wszystkimi uszczelkami, śrubami i nakrętkami wyniesie mnie to 1280 zł.

Mam jeszcze jedno pytanie czy jeśli wymienie ten kolektor w serwisie BOSCHa a nie w ASO to czy strace na niego gwarancje ??

Dziękuje za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 92
  • Wyświetleń 18,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor
Z tego co się orientuje to bosch może mi dać gwarancje tylko na naprawe a nie na zakupione części, które będe miał z ASO. Na szczęście w tym BOSCHu właścicielem jest znajomy i zaufany człowiek z głową na karku który nie raz ratował mnie przed wydatkami w ASO więc o fachowość naprawy obaw nie mam :wink:
Opublikowano
kurcze nie wiem czy kolega sie pomylił ale z tego co wiem to wadliwe były kolektory dolotowe a nie wydechowe. Jesli był peknity wydech to jakas dosc żadka awaria po mojemu. Jesli cos z dolotowym to dosc popularna w starszych wersjach 3,0d w e60

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
  • Autor

Pomyłki nie ma. O kolektorach dolotowych słyszałem wcześniej, rozwarstwiają się i urywają klapki. Ale skontrolowałem je jak wymieniałem świece i wydały mi się dość solidne.

Jak wymienie ten kolektor to postaram się dać jakieś zdjęcie tego pęknięcia, jeśli będzie widoczne aż tak.

Pozdrawiam.

Opublikowano
u mnie jest czasem jak z miejsca jej dołoże do pieca to takie dziwne brzeczenie jakby buczenie. moze to tez cos z wydechem :( Narazie mysle ze to jakies wibracje bo nie mam takich 2 gumek w mocowaniach chłodnic ( musze zamówic) Jak normalnie spokojnie przyspieszam to nic nie brzeczy ani nie buczy.

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

Co do blaszek w kolektorze ssącym to w moim BMW 525D e39 już ich fabrycznie nie ma. Auto mam z kwietnia 2003 roku. W autach z 2002 roku blaszki jeszcze były ale nie wiadomo czy do końca roku czy do jakiegoś miesiąca 2002 i potem już fabrycznie wywalali te blaszki.

Pzdr

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czy ktoś z Was montował kolektor wydechowy z E39 do E60 530d? podobno pasuja, a są żeliwne wiec powinnyc byc wytrzymale w przeciwienstwie do tych z E60. Czy mozecie pokrótce napisac jak dobrac sie do tego kolektora ponoc duzo pracy z 6 h. Co kupic oprocz kolektora?
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Wie ktoś może z czego są zrobione kolektory wydechowe ?? Jaka cena takiego kolektorka teraz w serwisie ??

Pozdrawiam

Opublikowano
pasjonat- kolektory, w E60 tych nie poprawionych jeszcze, sa z chromoniklu!! U mnie jak wyjeli to nie dowierzalem ze tak moglo go porozrywac!! Smiechawa!! Najgorsze ze silnik traci na mocy i dziwnie zmienia biegi (automat), moze nie przy malych peknieciach, ale u mnie bylo konkretnie porozrywane!! O nowy pytalem i kosztowal 1800PLN, ale nie kupilem, bo musialem wyjezdzac, a trzeba bylo czekac na realizacje zamowienia, meczylem sie, bo czasowo niewyrobka i na koniec pospawal mi taki magik ten stary, pozniej planowanie i bylo cacy, ale tylko przez kilka tys km, znow to samo i bede niebawem wymienial na ten poprawiony! TERAZ UWAGA PYTANIE- 11 62 7 788 422-- to numer kolektora poprawionego, czy jeszcze tego wadliwego?????
Opublikowano
pasjonat- kolektory, w E60 tych nie poprawionych jeszcze, sa z chromoniklu!! U mnie jak wyjeli to nie dowierzalem ze tak moglo go porozrywac!! Smiechawa!! Najgorsze ze silnik traci na mocy i dziwnie zmienia biegi (automat), moze nie przy malych peknieciach, ale u mnie bylo konkretnie porozrywane!! O nowy pytalem i kosztowal 1800PLN, ale nie kupilem, bo musialem wyjezdzac, a trzeba bylo czekac na realizacje zamowienia, meczylem sie, bo czasowo niewyrobka i na koniec pospawal mi taki magik ten stary, pozniej planowanie i bylo cacy, ale tylko przez kilka tys km, znow to samo i bede niebawem wymienial na ten poprawiony! TERAZ UWAGA PYTANIE- 11 62 7 788 422-- to numer kolektora poprawionego, czy jeszcze tego wadliwego?????

Witam

Dziękuje za odpowiedź , jak długo wytrzymał ten kolektor po spawaniu ??

Opublikowano
Po spawaniu zrobilem ok 10 tys km! Nie oplaca sie kombinowac, predzej czy pozniej i tak trzeba bedzie wymienic, wiec lepiej odrazu, nie trzeba uszczelek ciagle kupowac,placic za wymiane itd.!!
Opublikowano

Rozumie , wielkie dzięki za dopowiedź .

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
to na pewno zależy jakie były pekniecia, a na pewno mozna to dobrze i pewnie pospawac, tylko trzeba umieć
Opublikowano
dobrze i pewnie sie nie da, mialem kolektor w rekach i rozmawialem z magikiem ktory zajmuje sie spawaniem metali kolorowych i mowil ze sie nie da dobrze, bo za duzo szczelin tam jest i zawsze gdzies cos zostanie, wszedzie nie da sie dojsc tigiem!! Kto widzial ten kolektor, to bedzie wiedzial o czym mowie!! Pzdr
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ja swoje wiem i nie bede nikomu nic udowadniał, a z fachowcami, którzy spawaja takie metale mam do czynienia na codzień, może miałeś takie pęknicia, że faktycznie nie dało sie tego dobrze pospawac
Opublikowano
Panowie, pytalem wczesniej, ale nie otrzymalem odp. - 11 62 7 788 422-- to numer kolektora poprawionego, czy jeszcze tego wadliwego?????
Opublikowano
Wyskakuje mi że ten kolektor jest z silnika m57n, czyli jeszcze stary. (m57n2 z tego silnika powinien być)
Opublikowano

w E61 535d z lipca 2005 jest juz poprawiony kolektor wydechowy i ssacy?

za szybka odpowiedz bede wdzieczny!! - musze sie zdecydowac do 1 listopada i nie wiem czy brac 535d z 2005 czy 530d z 2006 roku.

pzdr!!

Opublikowano
bierz co lepsze na kolektor nie zwracaj uwagi najwyżej wymienisz i problem z głowy (1600zł).
Opublikowano
Wyskakuje mi że ten kolektor jest z silnika m57n, czyli jeszcze stary. (m57n2 z tego silnika powinien być)

A czy drogi Kolega moglby mi podac numery tego poprawionego??

Opublikowano

A czy drogi Kolega moglby mi podac numery tego poprawionego??

Ponawiam pytanie,do piatku musze wiedziec i kupic ten poprawiony!!! Plissss

Opublikowano
Witam! Ja miałem ten sam roblem z kolektorem wydechowym :( Kupiłem sobie używkę za 300 zł, ale w bdb stanie i jak do tej pory sprawuje się bez zarzutu. Ponoć kolektory w E60-tkach są lipne, wytrzymują góra 200 tys. W E39 były żeliwne i były nie do zajechania.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Troszke odgrzebuje temat ale mam pytanie czy kolektor z E39 3.0D podejdzie do E60 3.0D mowa o E60 sprzed 2005 jeszcze ten stary kolektor.

Pytam gdyż w E39 jest żeliwny raczej niezniszczalny a ten w E60 sprzed 2005 jakaś lipa z cienkiej blachy, jeżeli Ktoś coś może doradzić to proszę pisać.