Skocz do zawartości

Czujnik temperatury OBC???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Gdzie w e36 znajduje sie czujnik temperatury zewnetrznej komputera?? mam problem bo nie wiem co jest grane nagle bez okreslonego powodu z normalnych wskazan przy kazdym przekreceniu kluczka uruchamia sie gong oznajmiajacy ze temperatura spadla ponizej zera a komputer wskazuje -30 stopni :P mimo tego ze mamy lato i razej tak zimno nie jest nawet w moim garazu :P pomozcie moze to wina elektryki ?? :(
Opublikowano

Witam. Mam dokładnie ten sam problem od 2 dni, ale w e39. Wszystko było ok i nagle 2 dni temu bez konkretnej przyczyny gdy przekręciłem kluczyk, na komputerze pojawiła się tmeperatura -5 stopni i zaczęła rosnąć aż przystaje na -40 stopniach. Zakładam, że tylko dlatego -40, bo jest to maksymalna do osiągnięcia najniższa temperatura do wskazania. A na zewnątrz w tym czasie jest jakieś 10 stopni na plusie. Co to jest? Czyżby czujnik temperatury zewnętrznej dobił swoich dni?

Czy w e39 czujnik również znajduje się w lewym tunelu doprowadzającym powietrze do tarczy hamulcowej?

I jak do niego dotrzeć? Od dołu, od góry? To pewnie szybka sprawa wymienić go, więc nie chcę lecieć z tym do mechanika. Dzięki za podpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
-40 to typowe wskazanie uwalonego czujnika. Pomaga oczywiście tylko wymiana. Od dołu auta. W e39 jest po stronie pasażera.
Opublikowano
Tak,żeby było dokładnie.Czujnik w e36 znajduje się w gnieździe ,które umiejscowione jest na zewnętrznej ścianie prawego tunelu (od strony kierowcy).Jeśli masz komplet plastików od spodu auta to chyba najrozsądniej będzie zdjąć zderzak, ale jeśli nie to może od spodu sięgniesz.Pozdrawiam.
Opublikowano
napewno czujnik choc wskazanie dziwne bo w e36 przy odlaczonym czujniku temp powinno byc -37

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
jak wjedziesz na kanał to powinieś dojś do niego bo jest na spodniej ściance tunelu dolotu powietrza na tarcze, sprawdź przewody, ja tydzień temu to robiłem i okazało sie że czujnik był ok. ale przewód przy wtyczce się przetarł, choć nie wiem od czego. Obciołem oba złączyłem zalałem klejem na gorąco i działa.