Skocz do zawartości

Problem z zamkiem w drzwiach/wkładką (?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu borykam się z niby drobnym aczkolwiek bardzo irytującym problemem. Przy otwieraniem drzwi od strony kierowcy ześlizguje się kluczyk i aby otworzyć drzwi z tej strony muszę kluczyk delikatnie docisnac do dolu. Niedawno zauwazylem, ze kluczyk trochę dostał w kość i na jednej krawędzi jest delikatnie zjechany i zmęczony. Drzwi od strony pasazera + bagaznik mogę otwierać normalnie, bez problemów z wyślizganym kluczykiem.

Podejrzewam, ze mam wkładkę do wymiany w drzwiach. Teraz pytanie... czy ktos sie spotkal z takim problemem ? Czy jesli bede musial wymienic wkladke to rozumiem, ze do wymiany kwalifikuje sie takze wklad pasazera, stacyjki i bagaznika. Czy mozna jakos zregenerowac awą wkładkę jakimś dość prostym sposobem czy nie ma juz ratunku ?

Szczerze mowiac to nie mam ochoty na wymiane wszystkich wkladek ze wzgledu na jeden kiepsko pracujacy w tych drzwiach, ale z drugiej strony nie chce zniszczyc kluczyka tak, ze nie bede mogl odpalic samochodu czy otworzyc w ogole drzwi nawet od strony pasazera.

Aha, bylbym zapomnial. W przypadku gdy otwieram drzwi od strony pasazera wszystie rygielki wyskakuja jak z procy, natomiast rygielek w drzwiach kierowcy pozostaje niewzruszony i nadal pozostaje w pozycji zamkniętej/zablokowanej.

Czy ktos ma jakies pomysly ? :)

Z gory dziekuje.

Marcin

Opublikowano
nigdy nie walczyłem z wkładkami w e32 - ale może uda sie przełożyć wkładkę z drzwi pasażera ( w razie co awaryjnie będziesz mogł otworzyc a w drzwiach kierowcy będzie działać zawsze dobrze ) ... kolejna sprawa to ten wytarty kluczyk - można isć do punktu dorabiania kluczy i powiedziec gosciowi że jest wytarty i żeby dorobił nowy ale trochę go "podniósł" ...
Opublikowano
  • Autor

Hm, faktycznie... nie pomyslalem o przekladce lewe drzwi --> prawe, wkladki przeciez sa takie same. Z tym, ze wowczas zapewne nie beda sie otwieraly drzwi pasazera. Wiec to troche pojscie na kompromis w niezbyt dobrym stylu ;)

Chyba, ze jakis cud i rygielek bedzie wyskakiwal.

Ew. bede szukal jakiejs uzywki, mam tutaj w Poznaniu niezly punkcik z samymi betkami na czesci, moze znajde cos dosc tanio.

Ten wytarty kluczyk to niestety efek slizgania sie wewnatrz wkladki... psia kosc. Ale swoja droga dorobic i tak bede musial bo mam tylko jedna sztuke.

Czy sa jakies problemy w dorabianiu kluczy do naszych autek ? Ile takie czary mary kosztuje ? Czy jest opcja zeby zrobic taki kluczyk w oryginalnej oprawce ? ;)

Opublikowano
Jedź do tych co dorabiają klucze samochodowe awaryjnie otwierają auta itd. Ustawi Ci "nową" wkładkę pod obecny kluczyk, dorobi kluczyk bez kluczyka i co sobie wymyślisz.
Opublikowano
  • Autor

A co myślicie o założeniu centralnego na pilocik ? Czy dużo jest z tym problemów ? Co trzeba zebrać i ile takie coś może kosztować ?

Tak pytam tylko z ciekawosci, chciałbym naprawic normalnie zebym mogl otworzyc na kluczyk ;)

Opublikowano

centralny na pilota to moim zdaniem podstawa - ja nie wyobrażam sobie wiecznego grzebania kluczykiem w zamku ...

koszt niewielki a wygoda ogromna .

Opublikowano
Ja regenerowalem wkladke...sa dwa sposoby na unikniecie wymiany wszystkich wkladow...pierwszy dosyc drastyczny...kupujesz wkladke bez kluczyka,wkladasz w nia swoj klucz ten oryginalny i wszystkie blaszki co wystaja poza obreb wkladki szlifujesz do poziomu korpusu,zalatwione...drugi sposob cywilizowany ale musisz miec jakies stare wkladki na podmiane blaszek bo kazda blaszka ma swoj numer i wystarczy zmienic zuzyte blaszki na blaszki w dobrym stanie ale z tkimi samymi numerami jak stare,numery sa wybijane na blaszkach...ja tak zrobilem i jest lalka.Pozdrawiam.
Opublikowano
  • Autor
centralny na pilota to moim zdaniem podstawa - ja nie wyobrażam sobie wiecznego grzebania kluczykiem w zamku ...

koszt niewielki a wygoda ogromna .

No tak, nie da się ukryć, że pilocik to ogromna wygoda, nie raz, nie dwa zdarzyło mi się, że miałem pełne ręce jakichś gratów i zamiast sobie kulturalnie otworzyć z jakiejś odległości drzwi musiałem wszystko rzucić na dach bo przeciez nie moglem trafić do zamka kluczem ;)

Czego potrzebuje zeby zamontować pilocik do centralnego ?

:arrow: Centralke (?)

:arrow: Piloty

:arrow: i ??? :>

Dzisiaj rozmawiałem ze swoim mechanikiem Panem Waldkiem, wielkim magikiem zresztą i powiedział, że z naprawą tego zamka nie ma problemu, on sam zastanawiał się czy mi tego nie zaproponować, ale wyleciało mu z głowy. Mowi, ze koszta smieszne.

Tak więc wychodzę z założenia, że jak ktoś się na czymś zna to niech to robi, ja tam drzwi nie będę rozbierał bo nie jestem przeznaczony do takich misji. Ostatnio miałem problem ze złożeniem popielniczki w drzwiach ;)

Pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano
Ostatnio miałem problem ze złożeniem popielniczki w drzwiach ;)

Pozdrawiam,

Marcin

Haha...no to nie bierz sie faktycznie za rozbieranie zamka bo troche trzba sie nagimnastykowac,zeby wyciagnac wkladke...praktycznie rozkreca sie cale drzwi no a potem trzeba to zlozyc :norty: Ja naprawilem lewe drzwi a prawe nadal czekaja...wkladka tak sie zapiekla od uzywania wlasnie tylko pilota,ze tylko rozlozenie jej na czesci pierwsze,oczyszczenie i nasmarowanie ja ozywi...tak mialem z lewa a teraz dziala jak zloto...wezme sie za to w najblizszej przyszlosci.Pozdrawiam.
Opublikowano
A czy to nie przypadkiem tak jak w E34 i E36, ze wyjmujesz maly gumowy kapsel z "tylej krawedzi" drzwi, wkladasz tam srubokret, przesuwasz blaszke i... pach! - Klamka wyjeta?

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
Cholera...jezeli tak jest to opowiedz dokladniej jesli to robiles w E34 bo powinno byc tak samo w E32...jesli tak to narobilem sie niepotrzebnie,no ale najwazniejsze,ze zrobilem...ale jakos nie wydaje mi sie,ze jest tak jak opisujesz...
Opublikowano

Wiec klamka mocowana jest do drzwi na taka blaszke/zasuwke. Jak ja przesuniesz to mozesz wyjac klamke.

W tylnej scianie/krawedzi drzwi (tej gdzie przykrecony jest zamek) na wysokosci klamki jest taka owalna zaslepka, wystarczy ja wyjac i mozna srubokretem dojsc do tej blaszki pod klamka, ktora trzeba przesunac.

Swoja droga w BMW jest masa takich patentow i jesli ich nie znasz robota trwa wieeeele dluuuuzej.

Sam pamietam ze gdybym wiedzial ze w pompie wodnej sa dwie dziurki z gwintem M6, w ktore to mozna wkrecic obojetnie jakie sruby i "wypchna" one wtedy pompe - jej wymiana wtedy trwala by 4 godziny a nie dwa dni :-)

Pozdro

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za instrukcje. Ja mimo wszystko za to sie nie zabieram, nie mam warunkow, narzedzi, miejsca i czasu. Niech zajmuje sie tym czlowiek, ktory jest do tego przeznaczony ;)

A wracajac jeszcze na chwile do tematu pilota. Czego potrzebuje zeby zalozyc sobie otwieranie drzwi z pilota i jaki jest mniej wiecej koszt ? :)

Pozdrawiam,

Marcin