Skocz do zawartości

316i M43 1996 -co to za część na zdjęciu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzięki za pomoc, teraz juz wiem czego szukac.Pozdrawiam
Opublikowano
Doprowadź do ładu gazownię w swoim aucie kolego, bo znowu rozwali Ci ten element. Na zdjęciu widać jakąś rzeźbę na dolocie, czy przypadkiem nie lubi sobie kichnąć?
Opublikowano

witam,właśnie mam to samo walnięte,ale to nie wszystko resztki tego elementu poszły w gary ,bo gdzie indziej - zobacz jak wyglada świeca po takim czymś,zamówiłem ten kolektor razem z ta zapadką ,ale nie zdązyłem wymienić,teraz jak otworzą silnik to zobaczymy co dalej???

dodam jeszcze że wczesniej z gazownią nie miałem problemów.

http://img17.imageshack.us/my.php?image=obraz004vpu.jpg

Opublikowano
U mnie naszczęście części z tej zapadki wylądowały pod samochodem, więc nie ma większych strat.Był to pierwszy przypadek że gaz wystrzelił, do tej pory wszystko bylo ok.Jak możesz to podaj mi namiary gdzie moge kupic ten zespół regulacyjny poza serwisem.pozdro
Opublikowano
W silniku M43 nie wolno montować mieszalnikowej instalaci gazowej. Tylko sekwencja wlaśnie przez ten regulator kolektora doloowego.
Opublikowano

U mojego brata w M43 ni z gruszki ni z petruszki silnik zaczął klekotać i stracił moc... No to na warsztat dziada (a ma mieszalnik I generacje)... zaglądamy w kolektor, a tam przepustnica skracająca dolot (czyli ta o której mowa) całkiem się rozleciała, a śruby wciągneło w cylindry...

Zaglądneliśmy w gary ale na szczeście oki... jakimś cudem śruby wydmuchneło... Dalej szukanie kolektora... dwa rodzaje, z elektroniczną regulacją tej przepustnicy i podciśnieniową... zjechany kawał polski... poskładaliśmy i kicha... Zaglądamy pod pokrywe zaworów... Okazało się że śrubka rozpieła zawór, ale na szczęście te małe wsuwki od płytki zaworu trzymały się w szlamie pod pokrywą... płytka zaworu zeskosowała się i jakoś pracowała... Po złożeniu do kupy jest oki... Ale mogło być tragicznie...

Generalnie rozpadnięcie się przepustnicy było spowodowane wystrzałami gazu u poprzedniego właściciela...

Nie polecam w ogóle gazu do BMW, a jeśli jest mus to polecam przyinwestować w jakąś nawet tanią sekwencję... Mniejszy strach mniejsze koszta, lepsza praca :cool2:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano

jeśli mogę tylko na koniec - gazowanie M43 to wg mnie pomyłka - to jeden z ekonomiczniejszych silników benzynowych w BMW (moja pali 7,2-7,6 na trasie, do 8 litrów w cyklu mieszanym a jedzie bardzo przyzwoicie). Po co więc to gazować? Zadbać o autko i jeździć na beznynce (jak szukacie oszczędności to najlepiej kupić smarta ;) ) A jeśli już gazować BMW to wiedzieć 'za co' - silnik 2,8 albo większy i wtedy to może ma sens jeśli jest na prawdę dobrze zrobione (bo są wrażenia z jazdy :) ). Taka moja opinia. To nie auta dla 'oszczędnych'.

A jakbyś potrzebował taką przepustnicę (zespół regulacyjny) do M43 - to leży u mnie wymontowana sprawna z mojego autka - szukając przyczyny złej pracy silnika ostatnio wymieniłem ją w porywie szału i okazało się że ... była dobra bo nic to nie zmieniło. Daj znać na priv jakby co.