Skocz do zawartości

Wisko - czy powinno działac przy uruchamianiu silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Wczoraj wymieniłem wisko u siebie w E34 - uruchomiłem silnik i wisko zaczęło śmigac i przy dodawaniu gazu rozpędzało się znacznie (silnik działał ok 30-45 sekund i cały czas wisko hulało).Dzis rozgrzałem silnik podczas jazdy do ok 70 stopni i wisko już nie hulało i nie zwiększało obrotów przy dodaniu gazu.Nie udało mi się rozgrzac silnika do 90 stopni (za krótką trasę miałem do przejechania), aby sprawdzic czy się załącza, ale chodzi mi o to czy przy odpalaniu zimnego silnika powinno ono się załączac?
Opublikowano
Z obserwacji mojego silnika to visko się kręci po włączeniu zimnego silnika ale można je bez problemu zatrzymać ręką ( bo jest jeszcze rozłączone )
Opublikowano

podłącze się do tematu

W którym momencie (jaka temperatura w jakim połozeniu wskazówka od wskaxnika temperatury?) visco powinno zacząć zwiekszć prędkośc obrotową wentylatora

u mnie doszło do kreski pomiędzy pionem i czerwonym polem i nic i dlatego się powaznie zastanawiam czy z moje visco jest sprawne?

Opublikowano
visco załącza się gdy temperatura chłodnicy jest odpowiednio wysoka. Jeśli wskazówka jest pomiędzy pionem i czerwonym polem to visco powinno się załączyć. Jeśli nie to należy sprawdzić czy dolny wąż jest gorący - jeśli nie to uszkodzony jest termostat i visco się nie załączy. Jeżdże kilkoma BMW i w niektórych visco zimne załącza się na 15-30 sekund po uruchomieniu silnika a w innych nie.
Opublikowano
u mnie visco przy niesprawnej chlodnicy zalaczalo sie 1mm przed pierwsza kreska za pionem, czasami rowno na pierwszej kresce za pionem.