Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rzeczywiście są problemy z glowicą pod win7. Po przejściu na XP jeden kłopot z głowy. Kolejny problem to, że przy instalacji DISa z GT1 programs pojawia się informacja: Instalacja DIS zakończona z błędami. Kod błędu -250. Co to za błąd??? Czy ten błąd wpłynie na funkcjonalność programu i co zrobić by instalacja przebiegła prawidłowo???

Pozdr

Instalacja powinna być wolna od błędów. Gdzie dokładnie masz ten problem?

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Błąd wywala zaraz po tej instalacji z krzyżykami. Błąd ten powoduje, że funkcja diagnostyki i programowania są niedostępne - zacieniowane przyciski w menu głównym. Nie mam pojęcia jak to ominąć i co jest nie tak. Zrobiłem całkowity format dysku (trochę śmieci się nazbierało) i instalowałem na świeżym XP. To samo:-(

Jakieś rady , propozycje???

Opublikowano

Witam, czy do samej diagnostyki i kasowania błędów konieczne jest instalowanie tego wszystkiego co jest w pierwszym poście? Obecnie mam zainstalowane Vmware 7.1. Czy wystarczy jak teraz zainstaluje emulator głowicy i samego DIS'a? Do czego jest Easy Dis base i Progman? Przepraszam za tak trywialne pytania ale gdzieś musiałem o to zapytać :)

Aha i jaki typ maszyny i system wybrać w Vmware?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, czy do samej diagnostyki i kasowania błędów konieczne jest instalowanie tego wszystkiego co jest w pierwszym poście? Obecnie mam zainstalowane Vmware 7.1. Czy wystarczy jak teraz zainstaluje emulator głowicy i samego DIS'a? Do czego jest Easy Dis base i Progman? Przepraszam za tak trywialne pytania ale gdzieś musiałem o to zapytać :)

Aha i jaki typ maszyny i system wybrać w Vmware?

Cały DIS składa się z basy i progmana, żeby działał trzeba zainstalować base i na to progman. Lub zainstalować prosty program Inpa na windowsie.

W maszynie wybierz tryb zgodności z WM 5

Opublikowano

Nie no inpe mam i wszystko dziala ale najbardziej wkurzajace jest to ze nie ma opcji przeprowadzenia pelnej diagnostyki auta tylko trzeba wchodzic kolejno w poszczegolne moduly i sprawdzac czy sa bledy. DIS ponoc wszystko ladnie robi autoamatycznie - dlatego chce go wyprobowac :)

PS: Mógłby ktos podac link do dzialajacego emulatora glowicy?

Opublikowano
Jak to nie ma? Masz opcję w INPA "Special test" i tam wybierasz "error memory quick test". Wtedy INPA sprawdza wszystkie moduły w aucie i nie musisz wchodzić do poszczególnych.
Opublikowano

No czytałem o tym, że niby jest coś takiego - ale instalowałem 3 różne wersje INP'y i niestety nie było takiej opcji... :( Mógłbym prosić o ewentualnego linka - bądź podanie jaką wersję poszukać aby to było?

U mnie w Special (F9) mam:

- SMG Adaptation for Sequential...

- SSG Adaptation for Sequential...

- Coding Station for Rolls Royce...

- MDA Remote adapter...

Niestety nic o error memory Quick tests... Obecnie mam wersję INPA - Loader v5.0.2

Opublikowano

W katalogu INPA wchodzisz do folderu CFGDAT tam znachodzisz plik SONDER.ENG i otwierasz go notatnikiem. Znajdź w nim coś na styl:

ENTRY= fsquick,Error memory   quick test,
ENTRY= idquick,Identification quick test,

Jeśli okazało by się, że przed tymi wpisami widnieje (dwa ukośniki) "//" to je usuń, jak nie ma w ogóle takich wpisów w tym pliku to je dodaj na samym końcu. Zapisz plik i spróbuj wtedy.

Opublikowano

No OK - dodałem te linijki, bo nie miałem ich w ogóle, opcje się pojawiły - ale po uruchomieniu jednej lub drugiej mam błąd: "Error compiling script file!" :mad2:

EDIT: Co dziwne - sprawdziłem w katalogu /SGDAT - gdzie znajdują się pliki odpowiedzialne za wykonywanie poszczególnych testów INPY i znalazłem np plik o nazwie s_smg2_na odpowiedzialny za opcję SMG Adaptation... idąc tym tropem szukałem pliku mającego w nazwie *quick* - niestety bezskutecznie - więc nie ma to prawa działać... Czyżbym miał jakąś okrojoną wersję? :mad2:

Opublikowano
Mogę Ci tylko jeszcze jedno doradzić. W moim podpisie masz linki do chomika, tam są dwie wersje INPA. Ściągnij tą: INPAv502_EDIABASv647.iso W tym samym folderze jest PDF z instrukcją instalacji autorstwa nerwus-a. Wtedy nie ma możliwości, żeby nie zadziałało. Bardzo możliwe, że podczas instalacji INPA zaznaczasz coś innego a nie: "BMW Group Rectification Programs UK".
Opublikowano
Mogę Ci tylko jeszcze jedno doradzić. W moim podpisie masz linki do chomika, tam są dwie wersje INPA. Ściągnij tą: INPAv502_EDIABASv647.iso W tym samym folderze jest PDF z instrukcją instalacji autorstwa nerwus-a. Wtedy nie ma możliwości, żeby nie zadziałało. Bardzo możliwe, że podczas instalacji INPA zaznaczasz coś innego a nie: "BMW Group Rectification Programs UK".

:cool2: Ta wersja wreszcie poszła - widzę w menu upragnione opcje i pojawia mi się dalsze menu po wejściu w nie. Zaraz biegnę testować :norty: Musiałem mieć poprzednią wersję jakąś ubogą, bo w tej widzę więcej różnych rzeczy, których tam nie miałem :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Quick test/Quick scan działa tylko z Inpa 4.4.7.

Niestety w 5.0 brak jest specjalnych plików filtru do działania tej opcji.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

nerwus i reszta bandy - pomóżcie.... :)

DIS 44 (ale i w 53 to samo)

Po instalacji i aktywacji DISa muszę przełączyć się na konsolę i z poziomu scoadmina zmodyfikować konfigurację karty sieciowej, aby z lapkiem się widziała (tzn usuń, dodaj + adresacja).

Po tej operacji mam już komunikację, jednak nie mogę odpalić trybu GUI (Ctrl+ALT+F2). Ekran jest czarny, po przytrzymaniu prawego myszy wyświetla mi się menu kontekstowe ("Root menu"), gdzie po odpaleniu "New window" mam nowy terminal. Jak uruchomić GUI DISa oraz w takim stanie, aby samo zawsze startowało jako główne okno?

I jak zmienić język DIS z niemieckiego na angielski? :)

Pozdrawiam

Leszek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nerwus i reszta bandy - pomóżcie.... :)

DIS 44 (ale i w 53 to samo)

Po instalacji i aktywacji DISa muszę przełączyć się na konsolę i z poziomu scoadmina zmodyfikować konfigurację karty sieciowej, aby z lapkiem się widziała (tzn usuń, dodaj + adresacja).

Po tej operacji mam już komunikację, jednak nie mogę odpalić trybu GUI (Ctrl+ALT+F2). Ekran jest czarny, po przytrzymaniu prawego myszy wyświetla mi się menu kontekstowe ("Root menu"), gdzie po odpaleniu "New window" mam nowy terminal. Jak uruchomić GUI DISa oraz w takim stanie, aby samo zawsze startowało jako główne okno?

I jak zmienić język DIS z niemieckiego na angielski? :)

Pozdrawiam

Leszek

Po operacji dodaj/usuń kartę nie wybrałeś przypadkiem prze kompilowania jadra? Jeżeli tak to szybciej będzie zrobić reinstal niż podnieść DIS po takiej operacji.

Opublikowano

Ano właśnie tego się spodziewałem :)

Czyli ustawienie karty a rebuild jądra nie mają nic wspólnego? Można to tak po prostu zmieniać bez relinkowania?

Komunikacja między hostem a wirtualką powinna się odbywać bez potrzeby ifhsrv32, prawda?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musisz ominąć ten pkt. Jaki vmware używasz?

Komunikacja działa bez ifhserv, on jest tylko serwerem gdzieś w sieci.

Opublikowano

Odpalam na VMware 7. Z systemów do zielonych nie należę, nie łapię jednak zależności... :/

Stacja ma ustawioną konfigurację karty VMware na 192.168.68.1

Plik ediabas.ini ma ustawionego po TCP/IP remotehosta na 192.168.68.30 (to nie bierze udziału w pingowaniu).

Ustawienia połączeń w VMware są zgodne z Twoimi filmami, do tego przez chwilę wczoraj podczas testów jednej z wirtualek działało (więc to nie konfiguracja hosta)

Wirtualkę przerabiałem następująco:

- zgodnie z filmami - nie pinguje

- podczas konfiguracji toucha zmieniłem hosta - działało - później położyło się GUI po linkowaniu

- po położeniu GUI ping dalej działał

Tu zrobiłem nową maszynę i:

- powyższe kroki nie dają mi komunikacji między kompami

- stawiałem środowisko z 10 razy już od tego momentu i bez sukcesu, za to każda zmiana kończy się wysypaniem GUI (czarny ekran + root menu pod prawym).

Coś źle robię?

Raz jedyny komunikację uzyskałem na etapie calibrating touch screen....

Jeszcze jedno pytanie - maszyny się pingują u Ciebie z podłączonym kablem sieciowym lub połączonym Wifi, czy bez nich?

Nie wiem, który routing jest lepszy. Z włączoną siecią mam Request timed out, z wyłączoną mam Destination host unreachable.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy instalacji na vmware 7 tworząc maszynę wirtualna wybierz zgodność z vmware 5.xx

Ja używam lan i wifi majac dis'a na kompie i wszystko działa jeżeli o to pytasz.

Opublikowano

Ok, dzięki wielkie.

Kurcze, kończę z opisem problemów dopóki sobie nie poradzę :) Dzięki za informacje.

Wczoraj miałem prawie na zmianę nieosiągalnego hosta i request timed out, więc dopóki nie ustabilizuję sieci nie bawię się konfiguracją DIS.

Opublikowano

Problem powodowała instalacja VMware. Po reinstalce maszyna zaczęła się z marszu pingować z hostem.

Wszystko wygląda ok. Nie wiem jednej rzeczy:

- komunikację z samochodem po kablu USB uzyskałem na Fisterze z włączonym vm.

Czy to jest ok? Przy próbach testów pojawiają mi się błędy bodajże 200.199 albo 200.99, teraz nie kojarzę dokładnie - mam je na drugim kompie.

Reszta pytań chyba na osobny wątek, bo ponoć w DIS można sprawdzić i porównać na bieżąco np. wtryski obecnie z domyślnymi wartościami?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

fister + vm off

softing + vm on

Opublikowano

mam pytanie dlaczego dis v44 instaluje się w języku niemieckim a nie angielskim mimo że przy ustawieniach języka ustawiłem angielski uk i próbowałem

angielski us i dalej jest po niemiecku .co zrobić żeby był angielski ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam pytanie dlaczego dis v44 instaluje się w języku niemieckim a nie angielskim mimo że przy ustawieniach języka ustawiłem angielski uk i próbowałem

angielski us i dalej jest po niemiecku .co zrobić żeby był angielski ?

musisz miec poprawne dyski przy instalacji, tj. z UK lub USA

Opublikowano
Panowie czy jest jakis dzialajacy link do video z opisem instalacji DIS na VM . I jeszcze jedno jaka wersje VM zainstalowac moze ma ktos linka do odpowiedniej wersji
Opublikowano

Pomóżcie panowie bo siadł mi Win XP i jest pewien problem. Wszystko zainstalowalem tak jak miałem ale jak uruchamiam DiagHead i dam Run to wychodzi mi taki komunikat:

No enabled adapter with IP "198.168.68" found.

Jak rozwiązac ten problem?

edit: juz zrobilem - miałem wyłączone połaczenia sieciowe :)

Mozna skasowac.